У Києві 66% велосипедистів їздять по тротуару і лише 34% виїжджають на проїжджу частину. Про це повідомляє Асоціація велосипедистів Києва (АВК).

Такі дані АВК отримала під час останнього підрахунку велосипедистів.

«За Правилами дорожнього руху велосипедистам заборонено рухатися по тротуару після 14 років, але на більшості доріг Києва немає відокремлених велосипедних шляхів, а швидкість машин часто дуже велика. Зростання кількості велосипедистів на тротуарах пов’язують з тим, що не всі велосипедисти почувають себе у безпеці на дорозі через брак велоінфраструктури та безпечної поведінки водіїв авто», — кажуть в АВК.

Найінтенсивніший рух по тротуару було зафіксовано на Набережному шосе, мосту Патона та на Троєщині, де у будній день за 2 вечірні години проїжджає більше 300 велосипедистів.

У травні-червні 2017 року 34% велосипедистів рухалися по дорозі, а 66% – по тротуару у будній день. У вихідний день пропорція змінюється: 40% їдуть по дорозі та 60% по тротуару.

Частка велосипедистів, які рухаються по тротуару у будній день зросла у 2017 році з 58% до 66%.

«Це може бути пов’язано як і з тим, що не всі велосипедисти почувають себе в безпеці на дорозі», — пояснюють в організації.

У будні та вихідні дні підрахунку найпопулярнішими точками були Московський міст та Пішохідний міст, а також перетин вулиць Драйзера і Сабурова з вулицею Бальзака. Найменше велосипедистів на точках підрахунку проїжджало на площі Слави та на перетині вулиць Кирилівської та Юрківської.

Підрахунок відбувався 17 травня (будній день) 3 червня (вихідний) на 20 перехрестях Києва. Дні для підрахунку обиралися з гарною погодою у найбільш піковий час: з 17 до 19 у будній день та з 12 до 14 у вихідний день.