Конституційний суд Грузії визнав неконституційною норму, згідно з якою посів або вирощування невеликої кількості конопель для особистого користування є кримінальним злочином. Про це повідомляється на сайті «Новости-Грузия».

Суд прийняв рішення на підставі звернення громадян Грузії, які внесли позов проти грузинського парламенту, вимагаючи визнати неконституційними кілька норм Кримінального кодексу, що стосуються вирощування конопель для особистого користування.

Громадяни оскаржували норми, згідно з якими посів, вирощування або культивування 63,73 грамів, 150,72 грамів і 265,49 грамів конопель карається позбавленням волі.

Конституційний суд частково задовольнив позов.

Суд постановив, що у випадку з 63,73 і 150,72 грамами небезпека збуту наркотичних речовин відсутня, оскільки таку кількість конопель можна застосовувати тільки для особистого використання.

Кримінальне покарання за посів і вирощування 265,49 грамів конопель залишилося в силі. За це передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від шести до 12 років.

 Питання легалізації марихуани стало особливо актуальним в Грузії в останні три роки завдяки громадським активістам, які неодноразово проводили в Тбілісі акції протесту проти затримань за використання марихуани.

Завдяки позовом громадських активістів, Конституційний суд в 2016-2017 роках визнав неконституційними тюремне ув'язнення за повторне вживання, зберігання і придбання до 70 грам висушеної марихуани і 100 грам сирої марихуани. До цього рішення покарання передбачало штраф або тюремного ув'язнення до року.