Фонд державного майна України не продовжив договір з Центральним державним архівом – музеєм літератури і мистецтва України (ЦДАМЛМ України) про оренду приміщення на території заповідника «Софія Київська». Про це стало відомо зі звернення музею.

Центральний архів-музей літератури і мистецтв, розміщений у будівлі Софійської Бурси, має переїхати у промислову зону Києва до 29 вересня 2017 року.

Приміщення на вулиці Якутська, 3. Фото csam.archives.gov.ua

«Міністерство культури України та Фонд державного майна України офіційно повідомили Державну архівну службу України та ЦДАМЛМ України щодо недоцільності продовження договору оренди, укладеного між Регіональним відділенням Фонду державного майна України та ЦДАМЛМ України на державне нерухоме майно – пам'ятку архітектури XVIII ст. «Бурсу», що перебуває на балансі Національного заповідника «Софія Київська», – йдеться у зверненні.

Музею запропонували переїхати у приміщення за адресами вулиця Якутська, 3 та вулиця Гарматна, 2.

У ЦДАМЛМ відмічають, що «приміщення напівзруйновані й непридатні для утримування архіву».

Приміщення на вулиці Якутська, 3. Фото csam.archives.gov.ua

«Там відсутнє опалення, а стіни та підлога вкриті грибком. Це унеможливлює забезпечення температурно-вологісного режиму, який може гарантувати збереженість документів на паперових носіях. Для визначення технічного стану цих будівель необхідне проведення експертизи огороджуючих та несучих конструкцій, адже сукупна вага культурних цінностей та стелажного обладнання, що зберігаються в ЦДАМЛМ України складає близько 400 000 кг», – йдеться у зверненні.

 Музей-архів розміщується у будівлі Софійської Бурси, на вулиці Володимирська, 22-а, з 1966 року. У архіві музею зберігаються рукописи Тараса Шевченка, Івана Франка; листи Івана Нечуя-Левицького, Марка Черемшини, документи Бориса Грінченка, Івана Багряного та багатьох інших.

Фото:  wikimapia.org