На брифінгу з обговорення сценарію розвитку Мистецького Арсеналу учасниця воркшопу – менеджер з управління знаннями та тренінговими програмами громадської організації «Товариство дослідників України» Марія Растворова запропонувала частково передати комплекс у громадську власність.

За словами активістки, процеси децентралізації та активізації громадськості дозволяють громаді отримати певний контроль над комплексом. Можливим механізмом реалізації цього плану є створення дорадчої комісії.

«Участь громади в управлінні комплексом може частково вирішити питання фінансування Мистецького Арсеналу», – каже вона.

Гроші громади, за її словами, планується залучати за рахунок краудфандингових ініціатив.

Заступниця генерального директора «Музейного Арсеналу» Соломія Боршош у коментарі The Village Україна заявила, що нині немає юридичного механізму передачі комплексу у спільне керування.

«Оскільки Мистецький Арсенал перебуває в державній власності і підпорядкований Державному управлінню справами Президента України, можливість приватизації або передання комплексу в публічно-приватне підприємство виключена», – заявила Боршош.

Залучати громадськість до процесу керування комплексом керівництво планує у двох інших напрямках: завдяки раді Мистецького Арсеналу, членами якої, зокрема, є Ярослав Грицак і Марина Порошенко та завдяки відгукам відвідувачів. Цю ініціативу адміністрація запустила 17 червня цього року.

Мистецький Арсенал – музейний та культурний центр, розміщений у будівлі Старого Арсеналу, що є пам'яткою архітектури національного значення.