У компанії «Укрреставрація», яка розпочала реконструкцію Гостиного двору 2012 року, але заморозила роботи за рішенням суду, заявляють, що готові викупити будівлю, якщо буде рішення про її приватизацію державою. Про це повідомляє «Сегодня».

«Ми неодноразово зверталася до інспекції за цим дозволом, але отримували відписки. Без нього ми не можемо проводити роботи, в тому числі монтувати покрівлю, яку ми придбали ще 2014 року. Ми навіть готові придбати будинок у власність за ринковою ціною і перерахувати кошти до бюджету, якщо держава прийме рішення про приватизацію Гостиного двору», – кажуть в «Укрреставрації».

На завершення ремонту необхідно близько 300 мільйонів гривень.

Водночас громадські активісти наполягають, щоб об’єкт повернули до комунальної власності. Споруда, що простоює без ремонту вже 4 роки, продовжує руйнуватися.


Минулого тижня представники Київського науково-дослідного інституту судових експертиз і громадські активісти обстежили стан конструкцій Гостиного двору. Результати експертизи стануть відомі через півтора місяці.

 Гостиний двір – торговельний комплекс на Подолі, збудований у 1809 році. Постановою Кабінету міністрів №1380 від 15 серпня 2011 року Гостиний двір було виведено з Державного реєстру пам`яток архітектури.

У 2012 році Київрада передала землю під Гостинним двором «Укрреставрації» в оренду на 5 років для проведення реконструкції будівлі під торгово-офісний центр.

Фото: Marina Solovyeva