24 травня розпочалася процедура громадського обговорення підвищення тарифів у міському транспорті. КДМА має намір підняти вартість проїзду в метро до 5 гривень, а в наземному транспорті до 4 гривень з 15 липня.

Станом на 24 травня, економічно обґрунтований тариф на проїзд у метро становить 6,64 гривні, у наземному транспорті – 6,91 гривні. Про це повідомив на брифінгу заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Також на брифінгу повідомили, що збільшення тарифів дозволить покрити лише 2 складові тарифу: затрати на електроенергію та зарплату. Частка зарплати у тарифі на метро становить 31% (у наземному транспорті 23%), матеріальних витрат – 28% (у наземному – 42%).


Дмитро Беспалов транспортний експерт

Собівартість перевезень на наземному транспорті у 2015 році була 2,88 грн. Для розрахунку тарифу важливо знати зокрема пасажиропотік і багато інших факторів. Наприклад, був тариф проїзду у наземному транспорті 3 грн – стане 4 грн, і при цьому буде компенсуватися подорожчання електрики і збільшення зарплатні, вага яких в тарифі нині 65%. А обгрунтований тариф 6,91 грн, тобто в 1.7 рази більший за подорожчання. Які розрахунки цьому передують? Я не знаю як пересічні кияни, а я не можу зрозуміти математику.

Також важливо, чи брався до уваги звіт Світового Банку, де після оптимізації мережа наземного громадського транспорту працює більш ефективно з операційної точки зору. Таке важливе соціальне питання як громадський транспорт потребує дуже ретельного обгрунтування. Я поки такого не бачу.