Англійський телеведучий і сурвіваліст Беар Ґріллс зняв документальний фільм про поїздку до України під час повномасштабної війни та зустріч із президентом Володимиром Зеленським. Прем’єра стрічки відбулася 26 березня на каналі Discovery+, який в Україні можна переглянути на сервісі Megogo. Редакція The Village Україна поставила кілька запитань Ґріллсу про відвідування країни та фільм «Беар Ґріллс зустрічається з президентом Зеленським».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Беар Гріллс – чи не найвідоміший сурвіваліст світу. Колишній військовий Спеціальної повітряної служби Сполученого Королівства та підкорювач Евересту став популярним телеведучим після програм «Людина проти природи» (Man vs. Wild) і «Забіги на дикій природі» (Running Wild with Bear Grylls), зробивши кар’єру на сюжетах, присвячених виживанню в складних природних умовах.

Гріллс відвідав Україну наприкінці 2022 року, щоб зустрітися з президентом Володимиром Зеленським і зняти фільм для британського каналу Channel 4 і сервісу Discovery+. Під час триденного візиту британець також відвідав місця скоєння РФ воєнних злочинів в Ірпені та Бучі. «У цьому фільмі Беар не є експертом із виживання, його роллю є слухати інших людей», – розповідають у Discovery+.

«Якщо відверто, я справді побоювався цього, причому на багатьох рівнях, – розповідає Ґріллс у текстовому коментарі, який The Village Україна надав пресофіс Warner Bros. Discovery в Україні. – Для мене це якесь божевілля, що в Європі у 2023 році є активна зона воєнних дій». Ґріллс продовжує, що побоювання в нього були й під час перетину українського кордону, і вже на території України: «Адже це країна, що перебуває в стані війни, де діє комендантська година, небо закрите від польотів і [на той час] тривають блекаути. Коли ми перетнули кордон, ми розуміли, що в’їжджаємо в небезпечне місце, повсюди ми бачили солдатів. [...] До того ж Київ розташований за майже тисячу кілометрів від кордону, тож питання логістики та безпеки були непростими. Радий, що я міг залучитися підтримкою сміливої знімальної групи».

Процес знімання в Україні Ґріллс називає «без сумніву, найбільш інтенсивним і серцерозривним» у його кар’єрі. «Водночас цей досвід нагадав мені, що за мир варто боротися, – продовжує телеведучий. – Україна та НАТО ведуть війну проти ненаситного агресора. І ми повинні робити все можливе, щоб показати правду та відновити мир».


Про що Ґріллс говорив із Зеленським

Беар Ґріллс розповідає, що президент України – не перший лідер держави, у якого він брав інтерв’ю, зокрема раніше він уже знімав відео з Бараком Обамою, коли він очолював президентську адміністрацію США, і прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді.

Фрагмент інтерв’ю Беара Ґріллса з Бараком Обамою

«Якщо чесно, я ніколи не подумав би, що мені випаде така нагода, але, коли мені запропонували цю ідею, я подумав, що це можливість зробити щось абсолютно унікальне. [...] Великою частиною моєї мотивації було поділитися правдою про [повномасштабну війну Росії проти України] з глобальною аудиторією, включно з Індією та Китаєм», – розповідає автор про знімання фільму «Беар Ґріллс зустрічається з президентом Зеленським». «Наша команда запропонувала цю ідею команді [Зеленського], й ми отримали зелене світло. Ми знали, що Зеленський провів чимало інтерв’ю в Zoom і кілька розмов [у студіях], але він ще не давав подібних інтерв’ю на вулиці та не говорив про своє життя», – додає Ґріллс.

Врешті команді Ґріллса вдалося провести розмову із Зеленським під час прогулянки Києвом. «Ми гуляли Києвом і говорили про його життя, про його дитинство та мрії, також про початок кар’єри й те, як він став президентом. Нам вдалося поспілкуватися англійською, хоча зазвичай він користується послугами перекладача. Я хотів дізнатися, що це за людина, подалі від подіуму».

Яким Ґріллс побачив Зеленського? «Добре захищеним! До нього важко дістатися, адже на нього оголосив полювання [російський] режим, – жартома відповідає британський телеведучий. – Утім, попри високий рівень безпеки, [Зеленський] виявився спокійним, зосередженим і приємним. Коли ми почали прогулянку та розмову, я зрозумів, що насправді він скромний чоловік, який слухає своє серце та любить свою родину. Він [відклав] своє життя, щоб захищати свою країну від агресії.

Ще мені здалося, що він був вдячний за можливість прогулятися. [...] Я взяв із собою шоколадку, бо подумав, що шоколад люблять усі, тож ми просто гуляли, говорили про звичайні речі та разом їли шоколадку».

Ґріллс розповідає, що в процесі інтерв’ю побачив Зеленського з іншого боку, зокрема він розповів про те, як повномасштабна війна вплинула на його родину та дітей. «Я запитав його, чи живе він винятково сьогоднішнім днем, а він відповів просто: «Ні, я не живу сьогоднішнім днем, я живу майбутнім».


Що Беар Ґріллс ще побачив в Україні

Беар Ґріллс відвідав Україну для знімань фільму в час, коли Росія систематично атакувала Україну та її критичну інфраструктуру ракетними ударами. У процесі прогулянки Києвом він завітав також до «пунктів незламності». «Величезна кількість ракетних ударів по цивільних та інфраструктурі триває в Україні. Я почув зворушливі історії українців, які виживають попри все. Я побачив, що українці об’єднані та непідступні в спротиві, це дуже сильно», – ділиться враженнями Ґріллс.

Під час візиту в Україну він встиг відвідати Бучу та Ірпінь – деокуповані міста на Київщині, які стали епіцентрами воєнних злочинів РФ. «Це був шок: почути з перших вуст про жахіття та воєнні злочини – зокрема, про депортацію дітей до російських таборів», – каже британець.

Телеведучий і мандрівник додає, що молиться за Україну: «Я встиг познайомитися з багатьма українськими родинами, які пережили дуже багато. Я молюся за цю країну в її боротьбі за свободу проти агресора».

Обкладинка та фото: Shine TV / Banijay Rights