У глобальний топ сервісу Patreon увійшов український благодійний фонд «Повернись живим», який допомагає оснащувати й навчати Збройні сили України. Щомісяця фонд підтримує близько 5000 людей на суму в понад 100 тисяч доларів, тримаючи лідерську позицію в українському сегменті Patreon. Паралельно фонд збирає пожертвування на потреби української армії на сайті: за 8 років роботи з 2014-го уже зібрали понад 210 мільйонів гривень. [Оновлення 23 лютого: «Повернись живим» очолив глобальний топ Patreon.]

«Patreon ми запустили для підтримки життєдіяльності фонду. Якраз сьогодні перетнемо межу в 100 тисяч доларів. [...] Ми, як ніхто інший, знаємо, як допомогти Збройним силам України і як це зробити максимально ефективно та швидко», – розповідає The Village Україна керівник військового відділу «Повернись живим» Андрій Римарук.

 Раніше ми розповідали ще про кілька способів підтримати українську армію.

Як підтримати фонд просто зараз

Андрій Римарук

керівник військового відділу «Повернись живим»

 За останні п’ять діб із боку тимчасово окупованої території прилетіло більше снарядів, ніж за весь минулий рік. Були дні, коли по нам прилітали по 600 снарядів, а були дні, коли прилітали 4000 снарядів. Якщо пригадаєте розгромлені 9-поверхівки в Авдіївці, то цієї кількості боєприпасів було б достатньо, щоб перетворити всі висотки лівого берега на авдіївські.

[«Повернись живим»], як ніхто інший, знає, як допомогти Збройним силам України і як це зробити максимально ефективно та швидко. У нас відпрацьована логістика та система закупівель. Ми вже намагаємося замовляти все наперед, постачальники нам довіряють. Не хотілося б нікого лякати, але ми готуємося до справжньої війни на окремих ділянках території України.

Підтримати фонд «Повернись живим» можна на офіційному сайті та Patreon. На сайті можна оформити переказ за реквізитами від 50 до 3000 гривень. У Patreon можна обрати чотири рівні передплати: «Патрон» (4 долари на місяць), «Снаряд» (19 доларів на місяць), «Бомба» (49 доларів на місяць) і «Бомба-ракета» (99 доларів на місяць).

Команда «Повернись живим»

«Patreon ми запустили для підтримки життєдіяльності фонду: це 35 працівників, до того ж ми хочемо залучати нових людей у команду через те, що відбувається на фронті. Цих коштів поки вистачає, але для розвитку треба більше», – коментує Андрій Римарук. Фінансову звітність фонд регулярно публікує на сайті. ​​

Що робить «Повернись живим»

Фонд заснував Віталій Дейнега у 2014 році. Мету роботи команда окреслює так: «Ми постачаємо та лагодимо техніку, навчаємо військових та офіцерів, допомагаємо змінювати Збройні cили, розповідаємо про війну з перших вуст і стримуємо потік пропаганди та дезінформації. [Восьмий] рік фонд забезпечує українську армію найголовнішим – тактичною перевагою».

Андрій Римарук у ситуаційному центрі командування територіальної оборони

Андрій Римарук приєднався до фонду «Повернись живим» після півтора року в армії: він пішов на фронт у 2015 році, служив у 53-й окремій механізованій бригаді як розвідник, а до того працював журналістом і комунікаційником. «Усе починалося з передачі на фронт усього, чого не вистачало: бронежилетів, захисних окулярів, одягу, – пригадує Римарук, який тепер очолює військовий відділ «Повернись живим». – Зараз фонд є колективом із понад 30 людей і 9 мільйонів доларів зібраних коштів, перетворених на оснащення, технічні засоби розвідки й навчальні програми. Це понад тисяча приладів тепловізійної оптики, більше 300 безпілотних апаратів різної модифікації. Окрім того, це власні технічні продукти, які вигадують працівники фонду і які вже ефективно працюють на фронті».

Андрій Римарук також відомий як виконавець головної ролі у фільмі Валентина Васяновича «Атлантида»

Навчання: «Повернись живим» організовує навчання та підготовку інструкторів для українського війська. «Наші інструктори писали навчальні програми, які вже стоять на озброєнні Збройних сил. За програмою наших інструкторів проводять навчання сапери десантно-штурмових військ. За програмою нашого інструктора зі снайпінгу випускають усіх інструкторів сухопутних військ. Нашим програмним забезпеченням під назвою Armor користуються ледь не всі мінометники й оператори-навідники на фронті. Це вже понад 1500 планшетів, які ефективно працюють на сході України», – наводить приклади Римарук.

Серед інструкторів, які пройшли школу «Повернись живим», – інженери, снайпери, інструктори безпілотної авіації, інструктори корегування та ведення вогню із закритих позицій і менеджери, які відповідають за закупівлю та доставку обладнання.

Мобільний командний пункт ППО

Діджиталізація: Римарук розповідає про один із найбільших проєктів фонду, який обійшовся в близько 4 мільйони гривень: «Ми, так би мовити, діджиталізували всі підрозділи протиповітряної оборони сухопутних військ, адже це перший ешелон, що зустрічатиме ворога в небі. Діджиталізували до такого рівня, що швидкість ухвалення рішень скоротилася від 20 хвилин до однієї хвилини. Ми пішли шляхом створення мобільних пунктів управління, які можуть незалежно працювати з будь-якої точки фронту, не втрачаючи зв’язок із бойовими машинами. Встановили сучасні захищені ноутбуки, які приймають оперативну інформацію та витрачають мінімальну кількість часу на ураження цілі».

«Я вважаю, що це неймовірний прорив, – додає Римарук. – Наша робота з ППО сухопутних військ уже приносить результати: за останні п’ять днів збили два безпілотні літаки Російської Федерації, один із яких, «Орлан-10», наразі підтверджений. Ці безпілотники літають, щоб корегувати вогонь. Тому одне чи два корегування Росії ми вже зіпсували. Якщо порахувати приблизну кількість будинків, які через це вціліли, то маємо вже неймовірний результат».

Додає, що встановили комунікацію з ракетними бригадами ЗСУ: «Спробуємо ще більше їх діджиталізувати та зробити їхню роботу якомога якіснішою. Також будемо працювати з повітряними силами. Звичайно, час зараз підтискає, тому робимо це в трохи авральному режимі».

Аналітика: Окрім постачання українським військовим техніки й обладнання, «Повернись живим» розвиває й відділ аналітики. «Фонд не стоїть на місці, він постійно розвивається, – розповідає Римарук. – У нас уже є потужний відділ, який проводить аналітичну роботу на замовлення держави й у межах Збройних сил, і на національному рівні». Як приклад наводить те, що аналітичний звіт фонду про територіальну оборону став фундаментальним документом для створення в Україні територіальної оборони.

Реабілітація: Через нові ризики ескалації Росією війни фонд зосереджується на оперативних завданнях, але паралельно «Повернись живим» відповідає й за реабілітацію українських ветеранів через спорт. Наприклад, фонд є спонсором змагань за участі ветеранів Invictus Games і Warrior Games.

Як ще можна допомогти фонду

Андрій Римарук закликає підписатися на соціальні мережі «Повернись живим»: Facebook, Instagram і Twitter. «Це для нас дуже важливо. На цих сторінках є всі необхідні реквізити, куди люди можуть перерахувати кошти на допомогу Збройним силам України», – каже керівник військового відділу фонду. Додає, що в соцмережах фонд продовжить оперативно інформувати про свою роботу.

Як змінилася робота фонду з 2014 року

«Звісно, армія, як порівняти з 2014 роком, змінилася, – відповідає Андрій Римарук на запитання про готовність Збройних сил, порівнюючи з початком українсько-російської війни. – Змінилася й у плані підготовки, і в плані забезпечення індивідуальними засобами захисту, і в технічному плані».

Для порівняння наводить аналогію: «Ми вже вийшли на рівень допомоги армії: перейшли від режиму гасіння пожеж 101, до режиму 103. Ми не тільки рятуємо вразливі місця Збройних сил, ми підставляємо їм плече».

Утім, загроза 2022 року ставить нові виклики: «На превеликий жаль, кількість військової техніки на наших кордонах збільшується. Є великий ризик того, що Росія може відкрити новий фронт. Ми бачимо, що вони вже почали крутити медійні наративи буцімто про захоплення Україною території [ОРДЛО], вони вже вимагають, щоб ми повернули ділянки в адміністративній межі, тобто ділянки Донецької та Луганської областей. Звісно, ніхто цього робити не буде. Ми будемо стримувати їх, як тільки можемо».

Обкладинка та фото: «Повернись живим»