Міністр охорони здоров’я Максим Степанов в інтерв’ю для проєкту «Зе Інтерв’юер» розповів, як українців вакцинуватимуть від COVID-19 і як Міністерство охорони здоров’я збирається збільшувати кількість ліжок для хворих на коронавірус. Ми послухали інтерв’ю та коротко записали головне.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов: про вакцину, хибні ПЛР та 7 місяців пекла. Зе Інтерв’юер

Коли міністр чекає спаду захворюваності

Мені здається, що така напружена ситуація другої хвилі буде продовжуватися до березня. Це не означає, що до березня щодня буде зростати [кількість хворих], але зростати буде ще 100% довго. Це все ж таки респіраторна хвороба, а в березні починається спад респіраторних хвороб, які мають сезонність. Коронавірус довів, що в нього сезонність не така, як у звичайного грипу, але все ж таки влітку в нас була менша цифра. По-друге, це прогнози наших і закордонних спеціалістів-епідеміологів.

Яку вакцину від COVID-19 буде використовувати Україна

Ми не можемо говорити про російську вакцину, тому що вона не пройшла всі стадії випробування, це дуже важливо. У світі встановлені відповідні стандарти випробування лікарського засобу, бо він прямо впливає на життя людини. Якщо ми говоримо про вакцини, там є три стадії клінічних випробувань. Третя стадія клінічних випробувань застосовується на великій кількості добровольців, 50–60 тисяч людей різних вікових груп, з різним анамнезом життя, для того, щоб довести безпечність цієї вакцини.

Ця третя стадія, така важлива, у росіян проведена не була. Вони просто зареєстрували [вакцину] й зараз проводять третю стадію. Про що ми говоримо? Не існує такої вакцини. Усі решта світових компаній, з якими ми ведемо перемовини, зараз проходять третю стадію клінічних випробувань вакцини.

Те, що ми знаємо: є російська компанія «Спутник», є Astrazeneca разом з Оксфордським університетом (це Велика Британія), є Moderna американська, є китайські компанії Biontech і Pfizer. Вони всі закінчують третю стадію клінічних випробувань. Як тільки вона буде зроблена, відразу після реєстрації ми можемо говорити про те, що є вакцина, яка може безпечно використовуватись в Україні. Зі всіма компаніями ми в постійних перемовинах, щоб відразу після реєстрації могли здійснити закупівлю цих вакцин.

Скільки українців зможуть отримати вакцину

Є глобальна ініціатива Covax, Україна приєднана до неї. Згідно з усіма домовленостями ми повинні отримати кількість вакцини для вакцинації 20% наших громадян, це приблизно 8 мільйонів. Це перша частина.

Якщо ми говоримо про Astrazeneca, то треба розуміти, що є політична складова. Перемовини щодо вакцин проводяться на найвищому рівні. Наприклад, президент країни, перебуваючи у Великій Британії з візитом, під час перемовин із прем’єр-міністром Великої Британії також піднімав питання щодо доступу до певної кількості поставки цих вакцин в Україну.

Ніхто не знає, як COVID буде себе поводити через пів року, через рік. Або він зійде на ні, як той же грип H1N1, який у нас був у 2009 році, або ні. По-друге, будь-яка вакцина від COVID-19 не буде такою, що один раз зробив щеплення й це на все життя. У кращому разі буде рік.

Як МОЗ збирається збільшити кількість ліжок

У нас на сьогодні є 52 тисячі ліжок. Те, що ми виділили під COVID, – це 30% від усього ліжкового фонду. Водночас інші хвороби в нас не зробили канікули.

Десь 20–22 тисячі ліжок ми можемо ще додати безпосередньо в лікарнях. Вийде приблизно 70 –75 тисяч. Але згідно зі швидкістю заповнення наших лікарень (за тиждень – + 3 500 хворих, які одночасно перебувають у лікарнях) і розповсюдження COVID, можемо так само повністю заповнити ці ліжка. Тоді почнеться колапс медичної системи. З огляду на це ухвалили рішення щодо початку розгортання мобільних шпиталів не в лікарнях.

Зараз ми зменшили термін [перебування хворого в лікарні], це теж дуже важлива річ: зараз у середньому 11 днів, було 13. Багато людей, одразу коли тільки з’явився COVID, починають дуже турбуватися й хочуть у лікарню. Водночас іноді показань для госпіталізації в лікарню просто немає.