Повномасштабна війна підштовхнула багатьох українців повністю перейти на українську. Як розповідали The Village Україна люди, які повністю перейшли лише після 24 лютого, найважчим було усвідомити, для чого їм солов’їна. А потім уже були складнощі з вивченням мови. Тому ми протестували десять застосунків, з якими перейти на вабливу українську легше та цікавіше.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Додатки


«Давай займемось текстом», за словами розробників, призначений і для тих, хто лише відкриває для себе українську, і для тих, хто добре її знає: «Кожен знайде для себе щось привабливе».

Засновники кажуть, що додаток «про любов, тому 18+». Він пропонує ігри «Словотіндер», «Плутанка» та «Пісняр», у яких можна вивчати нові слова.

Застосунок «Давай займемось текстом» безоплатний, його можна завантажити на Android та iOS.

Звичайно, ми не могли не згадати про Duolingo, до того ж українська мова стала трендом 2022 року в додатку Duolingo (тут є ще 41 мова для вивчення). Застосунок має чотири рівні складності. Він пропонує завдання на лексику, граматику та вимову.

Є безоплатна та платна версії застосунку з різними типами завдань. Завантажити можна за посиланням: для Google Pay й App Store.

3

Mova

У застосунку «Movа – ДНК нації» можна підглядати основні правила правопису, розширювати словниковий запас, вчити правильно наголошувати слова та позбуватися росіянізмів.

Головний герой застосунку – язик Лепетун. З його допомогою можна здобувати бали («смаколики») та відкривати нові вправи.

Додаток безоплатний, але потрібна реєстрація. Завантажити можна за посиланням App Store.

4

Р.І.Д

«Ріднися з українським». Застосунок Р.І.Д із лекціями не лише про українську мову, а й про культуру й історію. Він працює в ігровій формі. Щодня користувач отримує три нові слова, які потрібно запам’ятати. Кількість слів визначає доступ до книжки про український рід. Що більше слів, то більше доступно матеріалу.

Додаток безплатний, але в ньому можна робити покупки. Завантажити – за посиланням: для Google Pay й App Store.

5

Lengo

Застосунок допомагає вчити українську мову як із нуля, так і покращувати її рівень. Тут є граматика та лексика літературної української та мови повсякденного спілкування. Також кожне слово супроводжується аудіо для тренування вимови.

Ви можете грати у вікторини, складати речення чи вчити правила правопису. Є безплатна та платна версії. Завантажити можна за посиланням: для Google Play й App Store.

6

«Вивчаю – не чекаю»

Додаток «Вивчаю – не чекаю», створений для навчання дітей громадською спілкою «Освіторія», оновили: тепер там можна вчити українську мову в ігровій формі.

У застосунку вже доступні перші уроки. Їх можна використовувати й для дорослих, і для навчання школярів.

Додаток безплатний і працює без доступу до інтернету. Завантажити можна на App Store та Google Play.

7

Laika

«Лайка» – це застосунок про українське лихослів’я. Щодня він обирає нову українську лайку та надсилає вам пояснення до неї. «Зберігай лайку на випадок важливих переговорів», – йдеться в описі додатка.

Застосунок безплатний. Завантажити – за посиланням для App Store.

Ігри


1

«Кобза»

«Кобза» – це український аналог гри зі складання слів. Тут потрібно відгадати загадане слово із шести спроб і використовувати лише запропоновані літери.

Гра має різні інтерпретації на збільшення словникового запасу. Завантажити можна безплатно за посиланням: для Google Play й App Store.

2

«Літералі»

Гра пропонує 25 літер, із яких можна складати слова. Якщо ту чи іншу літеру ви не використовуйте, то вона «згорає». Так у грі залишається все менше літер і менше часу для роздумів.

Гра безоплатна. Завантажити можна за посиланням: для App Store.

3

«Гра слів»

За механізмом «Гра слів» схожа на «Кобзу» та «Літералі», але тут ви граєте не самі, а із суперником, який може захопити ваші літери.

Відповідно, ви можете захопити та заблокувати літери суперника. Гра не лише на розвиток словникового запасу, а й на швидкість і логічне мислення.

У словнику є понад 700 000 слів. Гра також безоплатна, завантажити можна за посиланням: для App Store.