Гуляти в Одесі можна не лише Дерибасівською та Потьомкінськими сходами, аби полежати на пляжі, не обов’язково тіснитися на «Ланжероні» чи «Отраді», а вечірні розваги – не тільки на «Аркадії». Запитуємо місцевих жителів, як класно провести вікенд в Одесі: де шукати смачну їжу та каву, на яких пляжах засмагати без натовпу (ну, майже), де розважатися, займатися активним спортом і культурно відпочивати.

Підтримай The Village!

Анна Філімонова

видавчиня журналу «Маяк»


Я не можу порадити якісь одеські пляжі, тому що, як і всі одесити, рідко заглядаю на море в літній період. Якби в мене була можливість провести в Одесі вихідні, я б витратила їх на музеї, ресторани, бари та прогулянки.

Найкраще рішення для прогулянки Одесою – це ранок вихідного дня, бажано до 9:00. Тоді є великий шанс прогулятися «містом здорової людини» без запаркованих машин і натовпів туристів. Моя найулюбленіша точка відліку для прогулянки Одесою – це перетин Пушкінської та Грецької. Здається, це найкрасивіше перехрестя в місті, де на кожному розі розташовані пам’ятники архітектури. Пушкінська – взагалі найкраща вулиця в Одесі: широка, дуже зелена, з цікавою архітектурою, майже без вивісок (вулиці зовсім без вивісок у нас поки немає). Там класно покататися на машині, подивитися на те, як крони дерев майже змикаються до середини, створюючи тінь. Від Пушкінської можна прогулятися вгору до старих районів навколо «Нового ринку», де є ще «та Одеса» з котами, бруківкою, дерев’яними дверима й зеленню. Мені подобається дивитися на те, як працює порт – ідеальний оглядовий майданчик для цієї справи в парку Шевченка біля карантинної стіни.

Дуже хочеться, щоб ми не забували про те, що Одеса – місто музеїв. Якби я мала два дні в Одесі, я б витратила їх на вже знаменитий художній музей, музей західного і східного мистецтва та археологічний музей, про який, на мій превеликий жаль, часто забувають. І дарма, адже там унікальна й дуже цінна колекція – правильно буде взяти екскурсію. У дитинстві на мене наводив сакральний жах древній єгипетський саркофаг, який там зберігається.

Одеса – це ще їжа. Немає іншого міста в Україні, де б так любили їсти, обговорювати їжу, сперечатися про їжу. Не буду радити непідготовленим користувачам «Привоз», краще сходіть на «Новий ринок» (він у центрі). Це місце для овочів, фруктів і місцевих спеціалітетів – останніх шукайте в павільйоні, у критих прилавках. Продавці – окреме задоволення, вони все дадуть спробувати й запакують вам цілу гору того, що у світі називається «одеською кухнею».

Я дуже люблю стритфуд і завжди раджу дві точки в Одесі: ту, де фалафель і ту, де шаурма. Фалафель – у будці на розі Троїцької та Преображенської. За ним завжди стоїть черга найрізноманітніших людей: від студентів консерваторії до «мінял» із «Книжки» (книжковий ринок, відомий як головна точка обміну валют). Шаурма – тут я ризикую спровокувати серйозні баталії в коментарях – але найкраща шаурма на Жуковського, 40. Місце легко помітити за ядерним золотим оздобленням. Її тримають два брата, містом вперто ходять чутки, що добовий виторг цього місця в рази вищий будь-якого ресторану. Тому я час від часу питаю когось із братів, що стоять за стійкою, чи правда, що добовий виторг у них вищий за виторг ресторанів. Останній раз відповідь була: більше, ніж у 10 ресторанів. У золотої шаурми по-іншому й бути не могло. До речі, там за «шаурмічними» мірками досить дорого – 60–80 грн за порцію. Але ми ж в Одесі, а це значить, що переплачувати – окремий експірієнс. Обидві точки працюють 24/7 і вартують усіх грошей, які там можна залишити.

У ресторани я ходжу «на страву», тому мій гід буде коротким:

  • окрошка – «Супстанція», «Компот»;
  • сирники (ідеальні) – «Мінімаліст»,
  • кава – «Тишина espresso bar», Daily;
  • м’ясо – «Стейкхаус»;
  • красиві вечері – Lou Lou;
  • том ям і суші – Navi;
  • рамен – Momoyama;
  • смажений рис і його варіації – Golden Rise на Грецькій (стартап юних в’єтнамців з Одеси, які дуже стараються!);
  • бао – P1;
  • обід – Fre city cafe;
  • торти – «Жето»;
  • тістечка – Make my cake.

А ще Одеса – це красиві й класні бари. Майже всі вони зосереджені біля Катерининської. Я дуже люблю Fitz і Zelda – ходила б туди, щоб просто дивитися на красивих людей. Крім цих двох, раджу Embargo – бар із сотнею видів рому та коктейлями на ньому. Той самий ринок їжі для мене назавжди про пару «просеко + устриці». І наостанок, поєднання дуже красивої локації й дуже хорошого бару – Claret в Пасажі.

Діана Ремізовська

Комунікаційниця Одеського художнього музею


Сніданки + кава

Відразу об’єднаю ці дві категорії, адже в усіх улюблених кав’ярнях ідеально поєднуються хороша кава та смачні сніданки. Раджу сходити в:

  • Atelier Design&Coffee за ідеальним сендвічем із кавою, є вибір опцій із м’ясом, рибою та вегетаріанські.
  • «Тишина» – хай вам пощастить потрапити на infused колд-брю – холодну каву, настояну на кокосі чи макадамії, це дуже смачно.
  • «Факультет» – сюди дуже зручно піти, якщо живете, як я, у старому центрі Одеси.
  • Daily – міська кав’ярня (як вони самі себе називають), затишно біля залізничного вокзалу.

Також останній місяць із задоволенням снідаємо й п’ємо каву на руфтопі нового готелю «Брик». Раджу спробувати авокадо-тост, лляну кашу, ліниві вареники та каву, як і в «Тишині», від чемпіона світу з обсмажування 2017 року Gardelli. Заклад ще й працює з 7:00 ранку, що для Одеси велика рідкість. Також люблю з’їсти на сніданок шакшуку в Dizyngoff або крок-мадам у LouLou.

Ринки

Вважаю, що ця опція також обов’язково має бути в гіді Одесою. За форматом можете обрати найближчий вам. Це може бути, наприклад, знаменита барахолка на Староконці – працює суботами й неділями зранку до 14:00–15:00 години. Отримайте максимум задоволення від спілкування з місцевими, придбайте додому якийсь вінтажний посуд, а потім завітайте на сам «Староконний ринок», спробувати смачнющий суп фо бо у в’єтнамців у точці «Мань Лі» (вхід зі Староконного провулка).

Також не можна не згадати оновлений Odesa Food Market, який перевідкрили наприкінці червня. Тепер там комфортніше та ще смачніше. Раджу точку «Мидийная культура» з мідіями, ігристе та устриці в барі на другому поверсі та бургери від Купера й Шишкіна.

Замість «Привозу» раджу піти на «Новий ринок» у центрі. Помідори мікадо, сезонні фрукти та ягоди, дині та кавуни, кукурудза, домашня бринза й твердий сир із топленого молока – усе до ваших послуг.

Їжа

  • на обід скушуйте суп у «Супстанції» на Канатній, 6 (це ті ж хлопці, що й у Зеленому театрі, але вже заклад). Працюють до 18:00, а з 19:00 перетворюються на Tapas Bar із коктейлями.
  • на вечерю раджу сходити в ресторан Nonna Letizia – дуже простий інтер’єр і запаморочливо смачна італійська їжа (обов’язково резервуйте столик).
  • «Брик», який я вже згадувала у сніданках – на першому поверсі ресторан із кухнею від бренд-шефа Олексія Краковського (також резервуйте).
  • «Блюда с Молдаванки» в Yourz Bistro – фуд поп-ап від шефа Олександра Йоурза (і тут теж резервуйте столик);
  • бао в BAO.14.
  • ну і, звісно, фалафель у будці на перетині Троїцької та Преображенської – топ усіх моїх гостей.

Море

Як і більшість одеситів, я не люблю міські пляжі й за будь-якої можливості намагаюся поїхати купатися за місто. Однак, коли є лише кілька годин зранку чи немає власного транспорту, варіанти для відпочинку є. Ось мої улюблені міські пляжі:

  1. Пляж літнього True Man Hot Boat, у кінці якого є Surflaguna – точка, де можна взяти сапборд, каяк чи віндсерф і вийти в море. Пляж відкритий, на ньому можна як заплатити за шезлонг, так і просто лягти на своїй підстилці на піску. Зазвичай, звідти я прогулююся 15 хвилин трасою здоров’я вздовж моря й підіймаюся на Французький бульвар уздовж канатної дороги та снідаю в Make My Cake на Французькому бульварі.
  2. Інший пляж, який мені подобається, – «Санторіні» та ті, що поруч із ним. Спуск туди в самому кінці Французького бульвару, там значно менше людей, ніж на центральних пляжах, типу «Ланжерона» чи «Отради». Чиста вода та каміння.

Якщо будете в тих місцях, дуже раджу також завітати до «Крем Кафе» – це кав’ярня, що відкрилася всього місяць тому й спеціалізується на заварних тістечках шу. Відкрили її керівний партнер ресторану Bernardazzi Олексій Дмитрієв разом із партнером. Від цих шу можна з розуму зійти (особливо від карамельних). Щоб потрапити в секретне місце, напишіть їм в інстаграм, і вам підкажуть, як це зробити.

Море за містом

  1. Раджу з’їздити на Фонтанку. До неї близько дістатися з міста (можна навіть маршруткою чи таксі), там дикі пляжі, жовті схили й валуни просто в морі. І, на щастя, зовсім небагато людей. До того ж, там приємно просто відпочивати на зелених схилах над морем.
  2. Санжійка – мені здається, тільки лінивий ще не чув про ці схили, але так, їх варто побачити на власні очі.
  3. Пляжі на Кароліно-Бугазі. Насправді, можна зупинитися де завгодно дорогою на Затоку й кайфонути від 100-метрової пляжної смуги.
  4. Місце, де розташована «Чорноморка. Вилов риби» – у 40 км від Затоки в селі Миколаївка. Це та сама «Чорноморка», яких так багато в Києві, але відразу в місці вилову – з мідіями, рибою, рибалкою.
Санжійка
Санжійка
Фонтанка

Зелений театр

Не випадково виділила його в окрему категорію – це улюблене місце одеситів для відпочинку, і тут ви можете й поїсти на фуд-корті. Раджу скуштувати суп у «Супстанції» та піаду – італійську «лепьошку» з начинкою – у Pappa Pia. Тут можна полежати на газоні або «почілити» в шезлонгу та потрапити на фестиваль у вихідні, наприклад, на «Великий дитячий день» або Гешефт Garage Sale.

А ввечері тут майже щодня культурна програма: кінопокази просто неба, виступи філармонійного оркестру, театральні вистави, концерти тощо. Тож раджу перевірити, що буде відбуватися там у дати вашої поїздки. Слідкую зазвичай в їхньому телеграм-каналі «Зеленого театру».

А ще – це головне місце збирання мам із дітьми. Річ у тім, що в Зелений не пускають собак, тому там дітям максимально безпечно ходити по траві, повзати й лазити. Там зручно з коляскою, до того ж, зробили окрему кімнату матері й дитини, що дуже зручно.

Вино/Бари

Тут усе просто:

  • легендарний The Fitz,
  • свіжий 12 monkeys на Дерибасівський,
  • абсент і устриці в Zelda Bar,
  • Fizzy Bar біля моря на Ланжероні (від засновників Zelda),
  • «Факультет» – «як у Берліні»,
  • Vinobroteria в Палє-Рояль біля Оперного театру,
  • Bella Vermuteria в тихому центрі.

Музеї

Раджу сходити в ці два музеї: Одеський художній музей та музей сучасного мистецтва Одеси. В Одеському художньому у вихідні багато збірних екскурсій, у тому числі поточними виставками й гротом, а понеділками й п’ятницями о 21:00 у дворику музею показують кіно про відомих у світі художників.

У МСИО є гарна колекція сучасного українського мистецтва та, як бонус, – бессарабська бодега «Два Карла» просто у дворику музею. Раджу спробувати форшмак, фасолицю та плачинди – із сиром та якусь сезонну солодку.

Заходи сонця

На захід сміливо йдіть на Морвокзал, там сонце сідає просто в море поміж кораблів. Або їдьте на Куяльницький лиман – це, мабуть, найпопулярніша точка для заходів сонця в Одеській області. Ну і, звісно ж, завітайте на руфтоп «Брику», який так і називається «Закат» – але обов’язково бронюйте, бо там усього 35 посадок.

Фото: Діана Ремізовська

Вікторія Існюк

тренерка спортхабу ЕБШ


Раджу спробувати сап-бординг – це різновид серфу, але тут не потрібні хвилі чи якісь особливі навички. Особливо популярно зустрічати світанок на сапах, а також займатися йогою (для цього краще попередньо записуватися, наприклад, можна написати на сторінку пляжу Caleton).

Ну, а якщо ранні підйоми не для вас, то взяти сап в оренду можна майже на кожному пляжі в будь-який час, наприклад, на таких пляжах, як Caleton, Mantra, Noir, Underhill. Окрім цього, там ще можна покататися на каяках або водних скутерах.

Також на трасі здоров’я є скеледром – місце для тих, хто давно хотів спробувати себе в скелелазінні. Там є траси для різних рівнів підготовки – як для новачків, так і для тих, хто вже не вперше цим займається, а також інструктори, які завжди вас підстрахують.

Прогулянка на яхті – теж дуже популярний спосіб відпочинку. Мені здається, це ідеальний спосіб відсвяткувати якусь нагоду або просто відпочити з друзями. Ціни – від 1 300 грн/год, а мінімальний термін оренди – 2 години. Знайти яхту можна тут.

В Одесі можна також спробувати дайвінг і взяти екскурсію підводним музеєм.

Вейк-парк «Чорноморський» – теж дуже класне місце для активного відпочинку. Там можна покататися на вейкборді, стрибнути з трампліна й знайти багато інших активних розваг. Розташований лише в 8–10 км від Одеси.

Ну, і звичайно ж, в Одесі дуже багато спортивних майданчиків, на яких щодня проходять тренування. Наприклад, на майданчику «ЕБШ» (поряд із пляжами «Мантра» та «Аркадія») кожен день проходить аутдор-тренування вранці й ввечері в різних напрямах: ТRX, функціональний тренінг, кросфіт, йога, стретчинг. Іноді тренування бувають безкоштовні та відкриті для всіх, слідкувати за оновленнями можна тут. Раз на два тижні від «ЕБШ» проходять тренування на пляжі Red Line на піску, що значно складніше, ніж на майданчику.

Обкладинка: Тетяна Булгакова