Другий тиждень загальнонаціонального карантину почався в Україні. The Village Україна розповідає про досвід інших країн у протидії паніці через коронавірус.

Південна Корея

Південна Корея і США оголосили про перші зафіксовані випадки коронавірусу в один день – 20 січня. Два місяці по тому дві країни мають кардинально протилежні історії боротьби з епідемією: Південна Корея локалізувала загрозу в межах одного регіону, приборкавши поширення вірусу, а США станом на 19 березня стали країною, де коронавірус поширюється найшвидше у світі.

У Сеулі пояснюють позитивну динаміку оперативним реагуванням на проблему та забезпеченням країни тестуванням. Південна Корея – лідер у світі за забезпеченням громадян тестами на коронавірус. За інформацією The New York Times, на кожен мільйон громадян Кореї в країні протестували п’ять тисяч. Усього з січня там пройшли тестування понад 300 тисяч людей. І хоча в республіці значно вищий відсоток захворювань на коронавірус осіб, яким до 30 років, летальні випадки зафіксували серед 1% інфікованих корейців, додають у матеріалі Fortune.

До 21 лютого в Південній Кореї підтвердили 30 інфікованих, але згодом кількість швидко зросла до сотні. Більшість випадків коронавірусу зафіксували в місті Теґу на південному сході країни. 70 нових випадків пов’язали з 61-річною жінкою, яка заразила знайомих після спільного відвідування церкви. У Кореї використали цей негативний досвід як приклад миттєвого поширення вірусу та необхідності відповідально ставитися до самоізоляції, описує кореспондент інформаційної агенції Reuters.

Швидкою виявилася реакція і корейських зірок, які підтримали країну в боротьбі з пандемією. Очолили благодійну ініціативу корейці, що походять з міста Теґу: наприклад, оскароносний режисер Пон Джун Хо («Паразити»), учасник гурту BTS Suga і лідерка гурту Red Velvet Айрін пожертвували на потреби регіону по 100 мільйонів вонів (близько 85 тисяч доларів), надихнувши на благодійність ще тисячі людей.

Музичний гурт BTS проводить пресконференцію в порожній залі – через коронавірус

Німеччина

Німеччина – ще один приклад того, що оперативна реакція та масове тестування є перевіреним засобом боротьби з поширенням коронавірусу. Станом на 23 березня у країні зафіксували майже 25 тисяч випадків COVID-19. Утім, серед десяти країн, у яких є найбільше випадків коронавірусу, у ФРН найнижчий рівень смертності – лише 84 летальні випадки, тобто 0,3%. Для порівняння: в Італії цей показник становить 9%, а в Сполученому Королівстві – 4,6%.

У Німеччині пов’язують цю статистику з рішенням досить рано почати тестування пацієнтів навіть із помірними симптомами коронавірусу. Щодня в країні мають змогу тестувати 12 000 людей, а щотижня – до 160 000, стверджують у Національній асоціації лікарів страхової медицини. Цей принцип у країні застосовують уже понад місяць.

Допомогла регулювати поширення пандемії у Німеччині й комунікація державної влади. Канцлерка Ангела Меркель оголосила коронавірус «найбільшим викликом Німеччини від часу Другої світової війни». У першому за 15 років незапланованому телевізійному зверненні до країни Меркель закликала співгромадян не сприймати епідемію легковажно та відповідально ставитися до умов карантину, запобігаючи поширенню вірусу. «Я дійсно вірю, що ми зможемо впоратися з цим завданням, якщо всі громадяни країни зрозуміють, що це і їхнє завдання. Я також хочу додати, що нам потрібна ваша допомога, допомога кожної людини», – доповнила лідерка ФРН, яка також перейшла на карантин після того, як вірус виявили у лікаря, з яким вона контактувала.

«Що я можу розповісти про коронавірус? Запитайте краще фахівців», – німецький тренер футбольного клубу «Ліверпуль» Юрґен Клопп закликає дослухатися до думки медиків та експертів, а не спортсменів чи інших зірок.

Швеція

Протягом минулого місяця Швецію називали одним із прикладів країн, які відмовилися від рішучих заходів запобігання поширенню коронавірусу. Країна обрала помірну стратегію реагування на загрозу: у королівстві вирішили не припиняти роботу системи освіти, не забороняли публічні зібрання до 500 людей. Утім, певна річ, у країні подбали про можливість тестування всіх пацієнтів, що проявляли базові симптоми коронавірусу. Видання Politico назвало методи країни «значно менш драматичними, ніж у решті Європи». Зараз Швеція входить до 15 лідерів серед країн із найбільшою кількістю зафіксованих випадків коронавірусу.

20 березня Швеція вирішила змінити стратегію. Влада вирішила зробити пріоритетом не забезпечення населення тестуванням, а захист незахищених категорій суспільства, повідомляє місцеве видання The Local. Насамперед тестують на коронавірус людей із гострими респіраторними симптомами та з груп ризику. Це рішення ухвалили після того, як у країні почали фіксувати дедалі більше випадків внутрішнього зараження, тобто інфікування не від людей, які заразилися вірусом за кордоном.

«У нас немає часу чекати на результати тестів. Закликаємо всіх людей із помірними симптомами практикувати соціальне дистанціювання», – цитує The Local представницю Організації громадського здоров’я Швеції. Громадян Швеції у соціальній рекламі закликають залишатися вдома і пріоритезувати домашній карантин, а не пошук тесту.

Колишній капітан збірної Швеції з футболу Златан Ібрагімович пожертвував мільйон євро на подолання коронавірусу в Італії, де він виступав за «Ювентус» і «Мілан».

Японія

Після першого спалаху COVID-19 у Китаї Японію називали можливим наступним епіцентром поширення вірусу. Острівна країна протягом певного часу не закривала сполучення з Китаєм і не вводила обмежень на масові заходи, а круїзний лайнер Diamond Princess на карантині у місті Йокогама став негативним прикладом поводження з пандемією.

Та загалом у Японії зареєстрували близько тисячі випадків зараження – у 80 і 60 разів менше, ніж у Китаї та Італії відповідно. У Токіо, одній із найбільш густо населених агломерацій світу, відсоток зараження становить 0,0008%. Острів Хоккайдо, який був одним із центрів епідемії, вже скасував режим надзвичайного стану. Окремі регіони без високого рівня захворюваності можуть повернути навчання в школах. Окрім того, 80% інфікованих у Японії не передавали вірус іншим людям, стверджували у звіті японської влади 9 березня. Наразі країна не ухвалила рішення щодо скасування Олімпіади, яка має відбутися в Токіо влітку.

Головну загрозу Японії у контексті коронавірусу, близькість із Китаєм, називають водночас і однією з переваг країни. Після стрімкого поширення вірусу в Ухані японці почали вживати заходів боротьби з поширенням вірусу – ще в другій половині січня. Найбільш дієвими стали засоби особистої гігієни на зразок спиртовмісних санітайзерів, які вже два місяці активно використовують у громадських і домашніх просторах Японії. Окрім того, за інформацією Bloomberg, у Японії значно вищий показник обізнаності населення щодо важливості регулярного миття рук, а фізичні контакти на зразок обіймів і потисків рук менш поширені в культурі.

Трек лондонського репера Psychs про коронавірус та заходи безпеки: британець визнає, що сумує через скасування англійської Прем'єр-ліги та НБА, але закликає до карантину і вітання ногами замість рук