Міжнародний архітектурний фестиваль CANactions відбудеться в Києві 17-18 травня. Дванадцятий за ліком фестиваль проведуть на березі Дніпра, на території Київського річкового порту.

Тема цьогорічного фестивалю – «Громада». «Що таке громада? Це люди, спільнота. Архітектура – це завжди люди. Кожен будинок – це портрет людини, яка його будувала. Не буває винятків, це завжди так», – коментує засновник CANactions та архітектурного бюро Zotov & Co Віктор Зотов у інтерв’ю The Village Україна.

Прогулянка на кораблі уздовж набережної

Коли: субота, 18 травня, 09:30-17:30

Де: Річковий вокзал, причал №10

Скільки: безкоштовно

У суботу, 18 травня, всі охочі зможуть перейти від Річкового вокзалу на Поштовій площі до основної фестивальної локації Річпорту на кораблі. Курсуватимуть судна від 09:30 до 17:30.

Виставка «Громада»

Коли: 17-18 травня

Де: Річпорт, вулиця Набережно-Хрещатицька, 14

Zotov & Co, CANactions School, Харківська школа архітектури, Інститут розвитку міст і Мінська урбаністична платформа – серед 17 учасників виставки, присвяченій темі цьогорічного CANactions. «Усі вони представлять проекти про різні прояви та аспекти соціальної організації суспільства, спільна мета яких – розвиток та краще життя громади», – кажуть організатори.

Лекція Рейніра де Ґраафа

Коли: субота, 18 травня. 18:00

Де: Річпорт, вулиця Набережно-Хрещатицька, 14

Нідерландський архітектор Рейнір де Ґрааф – партнер архітектурного бюро Office for Metropolitan Architecture і співзасновник аналітичного центру ОМА, який також є запрошеним професором факультету архітектури Кембриджського університету. На фестивалі вперше представлять україномовне видання книги де Ґраафа «Чотири стіни та дах».

Лекція Давіда Браво Бордаса

Коли: п’ятниця, 17 травня. 13:30

Де: Річпорт, вулиця Набережно-Хрещатицька, 14

Давід Браво Бордас – архітектор і керівник Європейської премії для міського громадського простору. Окрім того, іспанський фахівець консультує мера Барселони щодо реалізації стратегії проти джентрифікації. На лекції на CANactions Бордас розповість зокрема про те, як Барселона півстоліття залучала туристів, а тепер намагається обмежити вплив туризму на міський простір. Окрім того, 18 травня о 15:40 проведуть архітур на кораблі вздовж Дніпра за участі Бордаса та німецького ландшафтного архітектора Клауса Овермайєра.

Майстер-клас Гріші Зотова «Щастя у міському плануванні»

Коли: субота, 18 травня. 10:00

Де: Річпорт, вулиця Набережно-Хрещатицька, 14

Гріша Зотов – засновник архітектурної студії Architectural Prescription в Амстердамі і співзасновник CANactions School. На майстер-класі під назвою «Щастя у міському плануванні» український архітектор розповість про щастя на прикладі концепції просторового розвитку території Китаєва.

Лекція Яни Голубєвої

Коли: п’ятниця, 17 травня. 14:50

Де: Річпорт, вулиця Набережно-Хрещатицька, 14

Яна Голубєва – міська планувальниця та дослідниця, яка очолює російське архітектурне бюро MLA+. Серед іншого експертка вивчає потенціал Санкт-Петербурга як міста.

Презентація нової освітньої програми CANactions School

Нова програма школи архітектури та урбаністики CANactions має назву «Створення домівок для майбутнього». «У курсі на 2019/20 навчальні роки вивчатимуть вплив житла як одного з найважливіших потенціалів для створення більш придатних для життя районів у чотирьох містах Західної, Північної та Центральної Європи», – розповідають у школі. На фестивалі можна буде дізнатися більше про початок набору учасників.

 Повна програма CANactions-2019

 Квитки: 125-400 грн

Обкладинка та ілюстрації: CANactions