The Village Україна розповідає про правила та закони стосовно собак і місць, куди з ними можна зайти.

Про те, як пересуватися містом із собаками (від транспорту до торговельно-розважальних центрів і закладів), ми запитали та власника восьми собак Андрія Мисковця, власницю двох собак Катерину Пєшко та власницю лабрадора Марину Батуринець.

Текст: Віра Стадник

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Транспорт

ПРАВИЛА


Наземний транспорт. Перевозити тварин у громадському транспорті Києва можна, але є правила, затверджені КМДА.

Їздити в тролейбусах, трамваях та автобусах з тваринами дозволено на задньому майданчику транспорту, якщо на вході немає знака, який це забороняє. У собаки повинні бути документи, а власник має тримати його на повідку і в наморднику. Собак дрібних порід і котів потрібно перевозити в спеціальних корзинах чи сумках.

Тварина не має забруднювати салон і речі пасажирів. Вартість перевезення собак та котів у тролейбусах і трамваях безкоштовний. Приватні перевізники можуть встановлювати свої правила.

Метро. За правилами «Київського метрополітену», дозволено перевозити лише невеликих собак і котів у спеціальних сумках і контейнерах.

Залізниця. Їздити в поїздах із тваринами можна. У купе, якщо собака вищий ніж 45 сантиметрів, потрібно викупити всі місця і доплатити за тварину – як за 20 кілограмів багажу. В одному купе дозволено перевозити одну велику собаку чи дві маленькі.

У плацкартному вагоні собак великих порід перевозять у тамбурі потяга. Маленьких чотирилапих дозволено перевозити на руках господаря чи під сидінням у корзині або клітці. Але є обмеження – не більше як дві тварини на особу.

Таксі. У салоні авто можна перевозити дрібних тварин у кошиках чи сумках, а більших собак – у намордниках і на повідку. Однак за умови, що тварини не забруднюють салон та речі пасажирів і розташовуються на підлозі або на сидінні, якщо є підстилка.

Літак. У кожного перевізника свої правила перевезення тварин. Наприклад, у МАУ потрібно повідомити заздалегідь, що ви подорожуватимете із собакою, та подати відповідну заявку. Перевезення тварин оплачується окремо.

У салоні літака дозволено перевозити службових собак у супроводі кінолога, собак-поводирів та дрібних тварин, вага яких разом із корзиною чи кліткою не перевищує восьми кілограмів. Собак і котів більших порід перевозять у багажному відділенні.

Катерина Пєшко. У мене двоє собак, і ми досить часто їздимо кудись разом – наприклад, на тренування чи змагання. По Києву пересуваємося найчастіше наземним громадським транспортом. У маршрутках, трамваях чи тролейбусах завжди їжджу із собаками без проблем. Єдине правило – тварина має бути на повідку та у наморднику.

У мене було кілька ситуацій, коли водії намагалися висадити мене із собакою. Одного разу просто виштовхали із салону. Та зазвичай водії і пасажири нормально реагують на тварин. Якщо ж починають висловлювати претензії, то я просто цитую правила, і проблема вирішується.

Із собаками також часто подорожуємо у потягах. Проблем не виникало, якщо уважно читати правила і дотримуватись їх. Єдине – я не їжджу в плацкарті, бо там не дуже комфортні умови для них.

Стосовно таксі, то все залежить від водіїв. Найбільша проблема – це викликати авто, бо замовлення із собаками часто не хочуть брати. Хоча я завжди намагаюся бути дуже акуратною і прописати, як саме везтиму улюбленців: наприклад, у ногах на підлозі.

У метро із собаками я не їжджу, бо просто фізично не можу їх підняти. Але це великий мінус. На тренування часом доводиться їхати через усе місто або й за місто, отож змінювати кілька маршруток чи викликати таксі. Це дуже незручно і довго.

Андрій Мисковець: Я часто їжджу із собаками по Києву, нерідко вирушаємо в інші міста на змагання. Переважно пересуваємося на власному авто, але буває, що користуємося громадським транспортом: це тролейбуси і трамваї.

У мене не було жодного випадку, коли мене просили вийти із транспорту, але в моїх знайомих таке часто трапляється. У метро із собаками нас не впускають, бо вони великі, але, на мою думку, це суперечить правам людини на вільне пересування. Правила стосовно перевезення тварин у метро прописані лише в інструкції метрополітену, але в законах це ніде не зафіксовано. Головна причина, чому тварин потрібно переносити на руках у метро – щоб ескалатор не зачепив лапи собак. Але на станціях завжди є ліфти, якими можна спуститись, тому мені ця заборона не зовсім зрозуміла.

Марина Батуринець: Я беру із собою собаку майже усюди: вона зі мною ходить на роботу, у справах, в салони краси. Зазвичай ми пересуваємося на таксі. У замовленні завжди позначаю, що я із собакою, та вказую, що вона сидітиме у мене в ногах. Викликати авто можна, але треба почекати. У погану погоду чи дощ замовити машину, коли ти із собакою, майже нереально. Але насправді все залежить від водія – любить чи не любить він тварин.

Супермаркети та продуктові магазини

Правила:


Згідно з рішенням КМДА, не дозволено приводити тварин (крім собак-поводирів) у приміщення магазинів і кафе та в заклади громадського харчування. Однак власники приватних крамниць можуть встановлювати свої правила.

Андрій Мисковець: Я часто заходжу в супермаркети із собакою. Охоронець не має права перешкоджати вашому вільному пересуванню, бо це може трактуватись як обмеження волі, тобто порушення закону.

Ви маєте право йому про це сказати, і зазвичай охоронці більше не перешкоджають. Якщо далі наполягають – можна знайти посилання на ці закони і правила та показати працівникам.

Також можна поговорити з охоронцем, що якщо собака щось порушить, то вони можуть викликати поліцію і ви відповідатимете за його дії. Якщо ж тварина нічого не знищила, не з’їла і нікого не вкусила – проблеми немає. Охоронці можуть ходити за вами по магазину і стежити, щоб собака, наприклад, нічого не з’їв або не пошкодив – це їхній прямий обов’язок. Коли знаєш свої права і можеш чітко їх озвучити – проблем із пересуванням із собаками немає.

Катерина Пєшко: У великі супермаркети я не заходжу, бо зазвичай туди із собаками не можна. А от у невеликі крамниці, наприклад, поруч із домом, часто йду купувати щось. Продавці завжди дуже добре реагують на собак. Часто там навіть прилавок побудований так, щоб тварина не могла фізично дістати щось.

Марина Батуринець: Як правило, по продукти я ходжу сама. Але точно знаю, що із собаками, навіть із великими, можна заходити у магазин Good Wine, сама поки не перевіряла.

У супермаркеті біля дому я можу попросити знайому адміністраторку, у якої теж є собака, щоб потрібний продукт мені принесли на останню касу і я швидко розрахувалась. Заходити мені туди не дозволяють. В інших випадках забороняють навіть купити гумку на касі.

Торгові центри

Правила:


Власники торгових центрів самостійно встановлюють правила і дозволяють або забороняють приводити на територію собак.

Катерина Пєшко: Наскільки розумію, кожен ТРЦ встановлює свої правила, але із собаками в торгові центри я не заходила ніколи. Якось мені потрібно було із собакою пройти підземним переходом через «Метроград» і охоронець мене не пропустив. Довелося обходити, хоча це фактично перехід і проблем бути не повинно.

Марина Батуринець: Точно знаю, що із собакою можна у ТРЦ Gulliver, якщо він на повідку та у наморднику. Але підозрюю, що в магазини чи супермаркет, які там розташовані, тварин можуть не впустити. А просто прогулятись по території із собакою – не надто привабливо.

Фото: Станислава Овчинникова

Лікарні та адміністративні будівлі

Правила:


Згідно із рішенням КМДА, забороняється вигул та перебування домашніх собак і котів на територіях дошкільних навчальних закладів, шкіл, установ охорони здоров’я, закладів освіти та культури, а також на територію дитячих і спортивних майданчиків.

Правила утримання собак та котів у Києві поширюються на підприємства, установи, організації, окрім Міністерства оборони України, СБУ, МВС, центрального органу виконавчої влади у справах охорони державного кордону, центрального виконавчого органу влади в галузі митної справи.

Андрій Мисковець: Думаю, що така заборона цілком вмотивована, навіть якби цих правил не було, я туди не заходив би. Наприклад, у школах собака може сильно налякати дітей. Стосовно лікарень, було б круто, якби туди могли заходити тварини для терапії із хворими. Спілкування із ними дуже допомагає морально.

Марина Батуринець: Одного разу я лежала в лікарні й до мене не хотіли пускати навіть моїх друзів. Я дуже довго вирішувала це питання, дійшла до головного лікаря. Тобто деколи у такі заклади складно зайти людям, а що вже говорити про собак. Як на мене, це дивно, бо терапія із собаками, навпаки, допомагає реабілітації та дуже добре заспокоює.

Також нас із собакою не впустили в Косий капонір (фортифікаційні споруди у Києві – ред.), і це мене дуже здивувало. Хоча я була готова оплатити окремий квиток за собаку і, звісно, прибрати за ним у разі чого. Це дивно, бо там часто гулють собаки зі своїми господарями, які проходять на територію через неофіційний вхід (дірку в паркані). А коли ти хочеш зробити усе за правилами – тобі відмовляють. 

Сервіси

Правила:


Власники магазинів чи інших закладів встановлюють правила і дозволяють або забороняють приводити на територію собак.

Катерина Пєшко: Я часто заходжу із собакою в аптеку, але завжди запитую дозволу: чи можу зайти усередину або чи можуть мене обслужити на вході. Зазвичай пропускають і реагують нормально. Проблем не виникало.

Часто заходжу на «Нову пошту», але там це дозволено, вони позиціонують себе як dog-friendly. Із зоомагазинами взагалі проблем немає і, думаю, не має виникати. Дуже часто консультанти граються із собакою, поки ти обираєш товари, навіть, буває, годують.

В інші сервіси, наприклад, у перукарні чи на манікюр, я собак із собою не беру. Вважаю, що там їм буде не зовсім комфортно, а для мене це дуже важливо. Тому коли мені потрібно кудись у справах на кілька годин – залишаю їх удома.

Марина Батуринець: Усі сервіси, якими я користуюсь, завжди дуже доброзичливо ставляться до собаки. Я іноді навіть можу не попереджати про неї, але неприємних ситуацій ще не було – лише позитив. Наприклад, у G-Bar тільки раді, коли я приходжу не сама. А коли є хтось вільний із працівників – він гратиметься із собакою.

Також я певний час ходила на англійську у приватну школу, там також не було жодних проблем, що я із собакою. Зазвичай, вона просто спала біля крісла. Знаю, що із тваринами точно можна у Comfy – це у них така політика мережі. Але тут теж залежить від охоронців, бо вони можуть не знати, що в їхній компанії діють такі правила, і не впустити. Без проблем заходили на маркет «Всі.Свої», у книгарню «Наш формат».

Коли їжджу за кордон, стараюся фотографувати побільше собак у магазинах одягу, у банках та в інших місцях. Схоже помічаю дуже часто, жаль, що в Києві поки не так.

Заклади

Раніше ми розповідали про київські заклади, де завжди раді собакам

Марина Батуринець: Знаю, що для того, аби собаку впустили в заклад, у нього має бути паспорт з усіма щепленнями. Але це дивно, на мій погляд, бо коли сезон грипу, то у відвідувачів не питають, чи вони цього року вже вакцинувались.

У мене лабрадор, і це не кишенькова собака, яку можна взяти на руки. Щоразу, коли заходжу в нове місце, намагаюся пояснювати, що вона спокійна і на повідку, я міцно її тримаю, тварина не зможе нікого вкусити. Щоб людям було спокійніше і вони не переживали.

У більшості закладів, куди заходжу, мене радо приймають із собакою. Кав’ярні, кафе – проблем не виникало взагалі. Нам завжди приносять воду, коли потрібно, у низки закладів навіть стоять спеціальні миски. Не пускають зазвичай у ресторани, обґрунтовуючи це тим, що ми можемо заважати іншим гостям.

Катерина Пєшко: Я не так часто ходжу із собаками у кафе, бо їм там здебільшого буде не дуже зручно. Але ті кілька разів, коли заходила, то все було чудово. Усі дуже привітні й жодних проблем не було. Як на мене, у Києві взагалі не проблема знайти місце, куди можна зайти із собакою. Чого не скажеш про інші міста, особливо невеликі.

Владислав Максимов


співвласник ресторану в’єтнамської кухні Tin Tin

У мене також є собака, і я знаю, наскільки складно у місті знайти dog-friendly місця. Тож ми просто не могли не зробити Tin Tin дружнім до гостей із тваринами. Зрештою, навіть у Тінтіна, символа нашого закладу, був вірний пес Мілу. До того ж наш ресторан розташований у парковій зоні поряд із велотреком, тому це було досить природне рішення. А ще ми пропонуємо невеликий тріт для собак – відварну телятину.

Анна Андрієнко


засновниця кафе Alltrueeast

Ми із самого початку були dog-friendly. Не розумію, як інакше і чим домашні улюбленці можуть заважати в закладі. У нас персонал та гості завжди раді, коли хтось приходить із чотирилапим. А ще в нас є іграшки та смаколики для собак. Пропонуємо їх, звичайно ж, лише зі згоди господаря.

Найбільше щастя для нас – бачити гостей із вуличними собаками чи улюбленцями з притулків. У нас таких багато. Понад те, ми активно пропагуємо історію про те, що друзів краще прихистити, а не купувати. Прямо зараз у нашому закладі висить оголошення про песика, який шукає дім. Його врятувала Катя, наша менеджерка. Віримо, що він знайде дім серед наших гостей.

Фото: Женя Люлько для The Village Україна; Юлія Вебер для The Village Україна, Марина Батуринець, НВ, Катерина Пєшко, Tin Tin.