20 лютого 2014 року Росія анексувала Крим усупереч міжнародному законодавству. Ми вже розповідали про людей, які переїхали в Київ з півострова, а тепер звертаємо увагу на те, де можна відшукати Крим у Києві.

Musafir

Формат: ресторан кримськотатарської кухні

Де: вулиця Саксаганського, 57-А; вулиця Хмельницького, 3-Б;

Коли: 10:00-22:00

Facebook

Musafir – це сімейний ресторан кримськотатарської кухні, який родина Сеітвелієвих перевезла з Бахчисарая до Києва у 2015 році. «Ми хотіли почуватися як вдома», – кажуть у ресторані. Тепер у мережі два заклади в місті: на Саксаганського та триповерховий на Хмельницького. Знайти вільний столик в обід непросто і в закладі на 300 посадкових місць, тому в Musafir радять у пікові години замовити місце заздалегідь. Зокрема, у меню: «окрошка по-кримськотатарськи» язма (54 грн), чебуреки (80-85 грн), янтики (80-85 грн), кебаби (65-125 грн) і плов (64 грн).

Зараз у Mustafir триває фестиваль мантів.

Qirim

Формат: ресторан кримськотатарської кухні

Де: провулок Шевченка, 1

Коли: 10:00-23:00 (з понеділка по суботу), 11:00-23:00 (неділя)

Facebook

Qirim – ресторан кримськотатарської кухні, розташований на майдані Незалежності, на початку провулку Тараса Шевченка. Девіз закладу: «Я вдома». Серед іншого в меню Qirim два види шурпи (85-95 грн), манти (85 грн), чебуреки (65-130 грн), «Саргуш-тавук» з куркою та грибами (115 грн) і плов (110 грн).

Із четверга по суботу з 18:00 до 21:00 шеф-кухар Qirim пропонує авторське меню.

«Софра»

Формат: ресторан кримськотатарської кухні

Де: Кловський узвіз, 10

Коли: 11:00-22:00

Facebook

«Софра» – це ресторан кримськотатарської кухні, розташований на Кловському узвозі поряд зі станцією метро «Кловська». «Затишна атмосфера, національна музика, тонкий аромат кави і наших страв занурять вас у світ автентичного Криму», – кажуть у закладі. Серед іншого в меню «Софра» – шурпа з бараниною «Хайнатма шорба» (75 грн), запечений баклажан «Карне ярик» (112 грн), голубці з виноградним листям «Япрах сарма» (92 грн), янтихи (35-39 грн) і плов (94 грн).

Також у «Софрі» є окремий список позицій щонайменше на шість персон, які можна замовити заздалегідь – наприклад, це святковий плов «Хан-піляви».

Takava Coffee-Buffet

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Велика Васильківська, 43/16

Коли: 08:00-23:00 (будні), 09:00-23:00 (вихідні)

Facebook

Takava Coffee-Buffet – кав’ярня третьої хвилі між станціями метро «Площа Льва Толстого» та «Олімпійська», співзасновником якої є чоловік переможниці Євробачення Джамали Бекір Сулейманов. Шеф-бариста закладу Дмитро Леник – срібний призер цьогорічного чемпіонату України з приготування кави альтернативними методами. Та радять скуштувати в Takava не лише фільтр-каву, а й каву по-східному; декоративними джезвами прикрасили й інтер’єр кав’ярні. Окрім того, у закладі пропонують сезонні кавові напої на зразок замороженої кави в кубі.

The Village Україна виділяв Takava Coffee-Buffet у списку найкращих нових кав’ярень Києва 2017 року.

«Кримський дім»

Формат: культурний майданчик

Де: вулиця Михайла Омеляновича-Павленка, 9

Facebook

«Кримський дім» – це культурний простір, який відкрили у Києві між станціями метро «Арсенальна» та «Печерська». Серед завдань державної структури – об’єднувати суспільно-культурні ініціативи, які тимчасово працюють у столиці на час окупації Криму. Крім того, у «Кримському домі» проводять виставки, презентації тощо.

У лютому в «Кримському домі» провели показ кримськотатарського бренду одягу.

Мистецький Арсенал

Де: Мистецький Арсенал, вулиця Лаврська, 12

Коли: 26 лютого – 5 травня

Facebook

Виставка «Дивовижні історії Криму» розпочнеться у Мистецькому Арсеналі 26 лютого. «Масштабний виставковий проект представить Крим як унікальний мультикультурний простір, що упродовж тисячоліть був межею між Євразійським степом і Середземномор’ям», – розповідають у Мистецькому Арсеналі. В експозиції представлено прикраси зі скіфського золота, зразки зброї та посуду різних періодів, а також живопис, археологічні знахідки і твори сучасного мистецтва.

Щосуботи під час роботи виставки представники ресторану «Софра» проводитимуть майстер-класи з приготування кави по-східному.

Проморолик виставки «Дивовижні історії Криму»

Обкладинка: Володимир Шуваєв для The Village Україна, 1 – Володимир Шуваєв для The Village Україна, 2 – Qirim, 3 – «Софра», 4 – Takava, 5 – «Кримський дім», 6 – Мистецький Арсенал