У святковий період варто подумати не лише про подарунки, а й про благодійність. The Village Україна радить п’ять святкових благодійних ініціатив, які можуть допомогти тим, хто цього особливо потребує.

Купити олів’є для «життєлюбів»

Хто: «Жизнелюб»

Скільки: 180 грн

Лінк

«Жизнелюб» – це перший український благодійний проект підтримки і всебічного розвитку для людей третього віку. Серед іншого він забезпечує щоденне харчування пенсіонерів у межах ініціативи «Обед без бед», а також навчає охочих комп’ютерної грамоти. Заснували «Жизнелюб» Гарік Корогодський і Тіна Михайловська.

Підтримати проект можна у низку способів. По-перше, на сайті організації є можливість зробити довільний внесок на потреби проекту, а також зробити цей платіж регулярним. Окрім того, можна стати волонтером ініціативи. До Нового року «Жизнелюб» пропонує пожертвувати кошти на мінімальні продуктові набори з інгредієнтами для олів’є та мандаринами за 180 гривень. Додаткові кошти витратять на відновлення пункту безкоштовного харчування «Жизнелюба» на Дарниці, який у ніч на 22 грудня зруйнували невідомі.

Замовити кекс у пекарні Good Bread From Good People

Хто: Good Bread From Good People

Скільки: 230 грн

Facebook

Good Bread From Good People – київська пекарня, яка працевлаштовує людей із ментальною інвалідністю. «Я усвідомив, що, вийшовши в світ після училищ та інтернатів, хлопці з аутизмом, синдромом Дауна чи затримкою інтелектуального розвитку не знають, що робити далі, чим займатися», – пояснює рішення заснувати заклад Владислав Малащенко. За понад рік роботи Good Bread From Good People надала робочі місця майже 20 людям з інвалідністю і підготувала для доставки понад 4 500 одиниць випічки.

У пекарні не просто продають кекси, а й віддають випічку на благодійність. У закладі соціального підприємництва є можливість «підвісити» кекс: заплативши за нього 230 гривень, ви спрямуєте солодощі до установ, де їм будуть особливо раді. Зокрема, благодійні кекси Good Bread From Good People відвозять до Ново-Білицького психоневрологічного інтернату для чоловіків та Будинку ветеранів сцени у Пущі-Водиці.

Купити пакет продуктів для самотніх пенсіонерів

Хто: Starenki

Скільки: 250 грн

Лінк

Starenki – це благодійний фонд, який надає допомогу самотнім літнім людям. Наразі ініціатива працює у трьох районах Києва (Шевченківський, Подільський, Дніпровський) та Дніпрі. «Це перша соціально-благодійна ініціатива, присвячена питанням старості в Україні», – кажуть організатори. За час роботи Starenki зібрали понад 850 000 гривень пожертвувань, продавши більш як 3 000 пакетів допомоги.

Підтримати ініціативу можна у кілька способів. По-перше, зробити разове пожертвування у розмірі 250 гривень, яке піде на придбання місячного набору продуктів для самотньої літньої людини. По-друге, підтримати проект на власний розсуд. Також до Starenki можна долучитися як волонтер, заповнивши спеціальну форму на сайті. Крім того, пропонують придбати кастомну футболку з фемінітивами – частину прибутку організаторка віддає фонду.

Допомогти онкохворим дітям прикрасити ялинку

Хто: «Таблеточки»

Скільки: 49-840 грн

Лінк

«Таблеточки» – це благодійний фонд, який захищає інтереси онкохворих дітей і їхніх сімей. Після заснування у 2011 році фонд підтримав 2 700 дітей на загальну суму в понад 145 мільйонів гривень.

Пожертви ініціатива приймає через офіційний сайт. На Новий рік фонд пропонує допомогти онкохворим дітям у лікарні «Охматдит» прикрасити ялинки. «Відділення нейрохірургії відкрили тільки цього року, і йому потрібна і ялинка, і іграшки та гірлянди для неї», – кажуть організатори. Подивитися, що треба відділенню, можна в електронній таблиці. Прикраси привозять до офісу фонду на «Арсенальній» або надсилають «Новою поштою».

Допомогти «Українській біржі благодійності»

Хто: «Українська біржа благодійності»

Скільки: довільно

Лінк

«Українська біржа благодійності» – це перша в Україні незалежна загальнонаціональна соціальна інфраструктура онлайн-благодійності. «Фактично це інтернет-магазин. Тільки ми пропонуємо не «мікрохвильовки та косметику», а можливість врятувати або хоча б поліпшити життя конкретних людей», – кажуть в організації. Біржа збирає проекти з низки благодійних фондів і дає змогу безпосередньо підтримати їх через функціонал сайту. Серед фондів, із якими співпрацює УББ – «Відкриті долоні», «Благовіщення», «Помагаєм», «Кожен може» і «Карітас України».

Зокрема, зараз можна підтримати проекти «Різдво для дітей зі Сходу», «Різдво для бездомних», «Підгузки для малюків із інвалідністю», «Чарівна купіля для дітей із ДЦП», та «Допоможіть будинку для сиріт».

Ілюстрації: 1 – «Жизнелюб», 2 – Good Bread From Good People, 3 – Starenki, 4 – Tabletochki