Редакція The Village Україна вже дізнавалася, як працює станція «Україна без сміття», та намагалася здати вторсировину на станції «Київвторресурсів». Цього разу розповідаємо базові правила для тих, хто вирішив сортувати сміття вдома чи на роботі.

Знайдіть пункт прийому вторсировини поряд і перевірте, які види сміття там приймають. Відсортовуйте лише те сміття, яке приймають на станції.

Виділіть окреме місце для відсортованого сміття. Необов’язково мати окремі контейнери для кожного виду сировини – відсортувати можна і перед здаванням сміття на станцію.

Підготуйте сировину: помийте її від залишків їжі та висушіть. Відокремлюйте частини пакування з різних матеріалів. Знімайте металеві кришки з пляшок, кришки з фольги з йогуртів чи сметани.

Зменшіть об’єм пакувального матеріалу: випустіть повітря з пляшок і скрутіть їх, розкладіть коробки та упаковки Tetra Pak, спресуйте залізні бляшанки. Це допоможе підвищити ефективність збору сортованого сміття та заощадить місце у вашому контейнері для сортування.

У контейнер «Папір», або «Макулатура», не можна викидати:

ЧЕКИ, 
квитки на транспорт

серветки, паперові рушники, туалетний папір

горнятка для кави
(у контейнер «пластик»)

пергамент

У контейнер «Пластик» не можна викидати

обгортки цукерок

файлики

вушні палички

зубні щітки

Якщо ви живете в будинку і маєте ділянку землі – органічні відходи можна компостувати і перетворювати на натуральне добриво.

Ставтесь до покупок свідомо:

– відмовляйтеся під поліетиленових пакетів;

– купуйте менше продуктів у пластикових упаковках;

– беріть продукти в свою тару (мішечки, контейнери, чашки).

Ілюстрації: Анна Шакун