Cамокати стали все частіше з’являтися на вулицях міста. Їздити на них зручно, і місця вони займають небагато – хороший спосіб скоротити шлях від метро до будинку або роботи. The Village Україна дізнався, що треба врахувати при виборі самоката і зібрав добірку з п’яти моделей, які підійдуть для пересування містом.

Електросамокат чи звичайний


Усе залежить від того, яку відстань плануєте долати і як часто кататися. Електросамокати коштують значно дорожче, але збережуть сили – вам не доведеться постійно відштовхуватися.

Обираючи електросамокат – дізнайтеся, на скільки часу вистачає заряду і яка його максимальна швидкість. Також врахуйте, чи складається обрана модель самоката – таким чином його зручніше зберігати у квартирі, перевозити в багажнику автомобіля та брати з собою у подорожі.

Розмір коліс і деки


Ще один важливий пункт у виборі самоката – це розмір коліс та деки. І широкі, і вузькі деки мають свої плюси й недоліки: на широкій зручніше стояти, а на вузькій зручніше об’їжджати перешкоди на тротуарах.

Щодо коліс, то варто врахувати якість доріг, якими будете кататись. Якщо це парк з хорошими доріжками, то можна обрати і менші колеса. Але якщо вам доведеться їздити розбитими дорогами – то краще надати перевагу більшим. Також для меншої маси тіла підійдуть менші колеса і навпаки.


Катя Пісчана

HR-менеджерка, пересувається містом на самокаті

«Якщо ви плануєте подорожувати на довгі відстані, раджу придбати електро, якщо ж ні – то звичайний цілком підійде. Я, наприклад, обрала самокат Razor A5 Air, звичайний. Хороша збірка, алюміній, люфт руля невеликий, основне – це надувні та широкі шини, як у велосипеда.

Найважливіше, на що треба дивитись, це збірка, механізм складання, люфт руля, вага, висота деки, також потрібно обрати вид шин. Колеса бувають надувні та поліуретанові. Надувні товстіші та більш універсальні, на мій погляд, бо можуть проїхати там, де цього зробити не можуть поліуретанові. Тобто ямки, пісок і шви плиток не так відчуваються. Але є недолік – з ними треба докладати більше зусиль, коли їдеш. Поліуретанові, навпаки, їдуть швидше, але їх надзвичайно трясе на нерівностях, вони швидко грузнуть у піску. Вони – для ідеальних доріг. Дека може бути нижчою чи вищою. З нижчою менше ноги втомлюються, нижче зістрибувати. Також можна підбирати самокат за класом амортизаторів і підшипників. Самокати складаються, жодних проблем при пересадці на транспорт немає, скрізь пускають».


Електросамокат Like.Bike Scooter (Black)

Скільки: 9999 гривень
 Лінк

Самокат Razor A5 Lux Blue

Скільки: 3149 гривень
 Лінк

Електросамокат InMotion L6+

Скільки: 12 999 гривень
 Лінк

Самокат TRUMPF Explore

Скільки: 1130 гривень
 Лінк

Електросамокат Globber ONE K e-motin

Скільки: 14 499 гривень
 Лінк