«Аферист із Tinder» – документальний фільм, що вийшов у лютому на Netflix. Це фільм про шахрая, який знайомився з жінками через сервіс Tinder і видавав себе за сина ізраїльського магната та мільярдера, а тоді обманом забирав у них сотні тисяч доларів.

Фільм очолив топ Netflix в Україні та спричинив дискусію в соцмережах щодо сервісів знайомств та особистих кордонів.

Слухайте подкаст «ВЧОМПРИКОЛ» про «Афериста з Tinder»

Ми поспілувалися з людьми, які потрапили в схожі ситуації та стали жертвами шахраїв.

Аліна, 27 років

Позичила гроші хлопцю, який досі не повернув


Ми познайомилися в Tinder на початку грудня 2021 року. Спілкування відразу стало дуже тісним, але він живе в Києві, а я в іншому місті, тому ми постійно переписувалися в Telegram. Він мав приїхати в гості на початку січня. Але за день до того його мама потрапила в лікарню, щось із серцем. Їй зробили дорогу операцію. За кілька днів знову щось сталося, і він попросив у мене 1000 грн у борг. Я вагалася, але він скинув скрін переписки від колеги, ніби зарплату затримують, і від боса з обіцянкою, що йому виплатять першому (він розказував, що працює спортивним аналітиком). У мене на той момент не було грошей, але через кілька днів я чекала на зарплату, тож попросила в боса, і він переслав 1000 гривень на його картку. Упродовж тижня я надіслала йому ще 1500 грн й останнього разу 500. Я повелася на емоції, адже саме в той час була річниця смерті мого батька (він загинув через невиліковну хворобу, діагноз поставили посмертно), і я буквально відчувала, як він зараз почувається.

У цей період я закохалася та почала будувати нові стосунки. Я видалила Tinder, але зробила скріни всіх наших переписок. Від нього я хотіла тільки повернути борг.

У кінці лютого ми з коханим мали їхати в Одесу. Я написала йому, що їду в подорож, і ці гроші мені дуже потрібні, настільки, що без них я не зможу поїхати, і це буде провал. Він сказав, що все віддасть. А потім він перестав відповідати на мої повідомлення та брати слухавку, коли телефонувала йому в Telegram.

Звісно ж, ми поїхали в Одесу, і все було добре навіть без тих грошей.

Я забула за цю історію, аж доки не почала у квітні готуватися до поїздки в Одесу з подругою. Я зайшла на Booking.com, щоби підшукати квартиру. Мені сподобалися перші ж апартаменти, тому я перейшла на їхню сторінку. І яким було моє здивування, що першим відгуком на ці апартаменти був відгук від нього. Точно на ці дати, коли ми з хлопцем теж були в Одесі в лютому. Ви можете уявити мою лють тоді? Я почувалася такою дурепою.

Зробила скрін і надіслала йому з повідомленням на кшталт: «Ну як ти там? Може, тепер докинути тобі кілька тисяч на поїздку до Львова?», він прочитав одразу та почав строчити величезні повідомлення про те, що він не був в Одесі, а витратив ті гроші на маму тощо. І клявся її здоров’ям, що віддасть до кінця місяця, навіть попросив номер моєї картки. Ну, віддає досі.

Раз на кілька місяців я запитую, чи він взагалі збирається віддавати, і, звісно, він каже, що віддасть з авансу. 7 лютого я знову йому написала, але він досі не прочитав повідомлення. Я знаю його ім’я та номер картки, його профіль у Facebook, але в мене немає його телефона і я не знаю, що робити. У мене не така велика зарплата, щоб можна було попрощатися з 3000, але я думаю, що ніколи їх не поверну.

Стас, 26 років

Став жертвою використання фото видаючи за свої іншими користувачами Tinder


Якось один дивний хлопець використовував мої фотки, сторіз і все, що можна скопіювати з Instagram, створив фейковий Tinder-акаунт і клеїв там дівчат протягом понад двох років.

Якось одна з дівчат побачила мене справжнього в TikTok, не повірила своїм очам і написала, щоб дізнатися, що відбувається. З’ясувалося, що вона спілкувалася з ним уже понад три місяці, закохалася, вони от-от повинні були зустрітися. Якщо чесно, я не знаю, як і навіщо він це робив.

Потім я декілька днів спілкувався з тією дівчиною та заспокоював її, адже, якогось дідька, відчував себе винним також. Це ж мої фотки, вона ніби зі мною спілкувалася.

У результаті вона йому написала, що все знає, і він повністю розкаявся та надіслав свої реальні фото.

Юлія, 33 роки

Стала жертвою шахрая з Tinder і втратила $300


Рік тому познайомилася в Tinder із «молодим і перспективним» іноземцем, який перебував в Україні в справах бізнесу й у зв’язку із запуском великого проєкту планував залишатися тут на найближчі два роки. Розповідав мені в деталях, як живе зараз у невеликому обласному центрі із групою колег, як їм на кухні готелю дозволили навіть кілька разів приготувати страви їхньої національної кухні, як їх розважають українські партнери. Молодій людині дуже хотілося знайти собі пару «на все життя», але, на жаль, більшість його знайомств у Tinder закінчувалися на «вульгарній поведінці дівчат» і його неготовності до ONS. Через два місяці планував приїхати до Києва та продовжити роботу звідси.

Після кількох тижнів листування та дзвінків розповів, що, окрім основної роботи, займається ще криптою й інвестуванням, запропонував навчити й мене, якщо мені таке цікаво. А мені цікаво не було. Ще тиждень акуратно закидав мені різні факти, які мали привернути увагу та залучити мене до «навчання».

У результаті я все-таки залучилася, розцінюючи це швидше як загальний інтерес, ніж спосіб заробити. Під його керівництвом почала з $10, заробила $60.

Згодом сума моїх інвестицій досягла $300, і мій акаунт чудовим чином заблокувався через якийсь ліміт, за який я нібито вийшла. Мій «наставник» спробував мене переконати, що це абсолютно нормально, і якщо я внесу ще $700, то статус акаунту підвищиться, і я відразу отримаю доступ до всієї суми + ще й прибуток. На мою відповідь, що я не хочу це продовжувати та грошей я більше в це не вкладу, він прочитав мені лекцію про те, що так інвестиції не робляться, не треба боятися, він же зі мною, має великий досвід, і все буде класно. І ще все це підкріплювалося розповідями про те, як буде круто, коли він приїде до Києва, і ми зможемо проводити разом час, а потім також разом подорожувати.

Два дні він боровся з моїми відмовами вносити ще гроші, потім сервіс, на якому зависли гроші, надіслав повідомлення про термін, що минає, і про майбутнє передання даних у Національний банк. У результаті я сказала, що грошей у мене в жодному разі більше немає, він відповів, що заради такої справи варто взяти в борг. На цьому моменті я вже запропонувала припинити спілкування, він ще кілька разів мені писав, що вже й сам готовий надіслати мені потрібну суму.

Я розпрощалася і з хлопцем, і з $300.

На виправдання своєї довірливості скажу, що ніколи раніше не ставала жертвою шахраїв і ніколи не вірила людям на слово, але ця історія мені до останнього здавалася такою правдоподібною, пазл у моїй голові складався на 100%. Уже через якийсь час натрапила на схожі історії десь на просторах інтернету, які остаточно переконали мене в тому, що я все правильно зрозуміла, але запізно.