Пара Тетяна та Костянтин Ус одного дня кинули роботу в офісі, де працювали багато років, і вирішили відреставрувати старий будинок, щоби переїхати за місто. Згодом так захопилися цим заняттям, що вирішили перетворити хобі в рід зайнятості.

За останні кілька років відреставрували три будинки та кілька квартир. Ми запитали пару, чому вони вирішили реставрувати будинки, скільки це коштує та як влаштований процес.

Раніше ми розповідали історію Сергія, який відновлює двері в історичних будівлях Києва.

У 2015 році ми з чоловіком вирішили піти з корпорацій, де працювали багато років.

Чоловік працював топменеджером у British American Tobacco, я – у компанії «Молочний альянс» маркетологом. У якийсь момент ми втомилися, дуже хотілося на природу. Вирішили знайти гарне місце в селі, купити звичайний сільський будинок, облаштувати його з комфортом міської квартири та жити, гуляти, вирощувати свої чисті овочі та фрукти, спілкуватися з простими людьми, жити тихо та спокійно. І нам це вдалося, коли ми знайшли будиночок у Черкаській області в дуже гарному місці та добрими сусідами. Наш будинок дуже подобався всім нашим друзям, робили фото, розповідали своїм знайомим, які приїздили подивитися. Тому з’явилася ідея спробувати зробити ще один будинок, але вже ближче до столиці.


У нас є критерії, за якими ми робимо вибір, де будемо реставрувати – ліс, річка чи озеро, гарне місце, щоби було місце для прогулянок навкруги, розвинуте село, «живий» будинок.


Так ми називаємо оселю, яка має історію, землю, сад, хороше розташування, сусідів. Такий будинок створений як для себе, живими людьми, а не забудовником, як робиться зараз. Він містить не просто стіни та дах, але й душу тих, хто його створив і жив у ньому. Так коментуємо проєкти свої не тільки ми, але й наші гості, які були всередині

Приїхавши на місце, ми відчуваємо серцем, наше це чи ні. Ідею кінцевого результату, вигляду будинку та двору нам розповідає саме місце, будинок, його історія й історія його попередніх власників.

Ми робимо це через те, що маємо до цього натхнення (як виявилося), хист, і це нам вдається найкраще. Ми захоплюємося саме відновленням простору, створюючи нове життя, зберігаючи історію традиційного українського села.

Кошторис, який ми намагаємося скласти перед початком робіт, може збільшитися вдвічі, тому що старий будинок кожного дня пропонує нові цікаві та несподівані виклики, часто принципово змінюючи хід робіт. Вартість наших проєктів, які ми вже зробили за 7 років, від $15 до $70 тис. Бюджет залежить від первинної вартості самого об’єкта, ціну часто диктує відстань від столиці, обсяг робіт (в останньому будинку від старої хати залишилися тільки стіни) та вартість матеріалів, які використовуються. Щорічно росте ціна на нерухомість, будівельні матеріали та роботу.

На кожному проєкті працює нова команда, яка живе десь поряд із тим місцем, де розташований будинок. Кожен новий проєкт – це по суті стартап у сучасному розумінні.

Моя робота та чоловіка в цій команді – це саме місце, будинок, керування командою будівельників, ідея, дизайн. Також усі дерев’яні меблі, роботи та декор виконуємо самі. Половина меблів – це старі та реставровані нами «мешканці» цього будинку чи сусідів. Нам дуже подобається поєднувати сучасні та старовинні елементи інтер’єру. Виходить чудова затишна оселя, у яку можна зайти й одразу жити з першого дня знайомства.

Шукаємо будинок зазвичай навесні, улітку його реставруємо, а восени продаємо. Сам ремонт можна зробити за два-три місяці. Окрема історія – це надзвичайно цікаві знайомства з великою кількістю добрих людей, які приїздять як потенційні покупці в процесі продажу.


Ми йдемо за своїм інтересом. Поки наше почуття прекрасного веде нас створювати гарні будинки, ми будемо це робити.


За рік ми встигаємо зробити один будинок, оскільки взимку зазвичай їдемо збирати тепло та натхнення до теплих морських берегів. Ми продовжимо це робити, бо це творчість, яка є задоволенням і джерелом нашої енергії. А люди, які купують ці будинки, стають нашими добрими друзями.

Ми відреставрували вже три будинки та декілька квартир. Це наше хобі, і воно не є бізнесом. Це надзвичайно цікаве та важливе для нас заняття. Подобається знаходити гарні місця, де розташовані будинки, і уявляти собі, як там будуть жити та радісно гуляти люди. А ще – створювати затишний і красивий простір, зчитуючи історію цього місця та будівлі, відновлювати, прикрашати, декорувати та наповнювати її для нового життя.