The Village Україна обирає найцікавіші тексти про людей, які вийшли протягом 2021 року

Це самотні люди

Успішний лікар, який святкує день народження наодинці, тому що через робочий графік загубив зв’язок із близькими. Сім’я, що втратила свого сина через наркозалежність і почуваються вдвічі розбитішими, бо на його похорон ніхто не прийшов. Дівчина, що навчається в університеті й перебуває серед людей, але не відчуває, що комусь цікава: «Ніхто ніколи не запитує, як у мене справи».

Історії різні, але їх об’єднує один термін – самотність. Люди погано знають, що це таке й часто називають відчуття самотності депресією або ж плутають її із соціальною тривогою.

 Читати

Це люди, в яких інсульт стався до 25

Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, унаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Щороку в Україні трапляється близько 150 000 інсультів. Інсульт може трапитися в будь-якому віці, оскільки його причиною часто є вроджені патології судин, ускладнення гіпертонічних захворювань і нездоровий спосіб життя.

Люди, які виживають після інсульту, стикаються з його фізичними, когнітивними та психологічними наслідками. У молодому віці впоратися з ними значно легше. Ми поговорили з людьми, які пережили інсульт у молодому віці – від 15 до 23 років. Наші герої розповідають, як інсульт раптово застав їх удома, у трамваї, на музичному фестивалі, що вони відчували та з якими наслідками зіткнулися.

 Читати

Навіщо військовим дружній ЛГБТ-підрозділ? Розповідає гей-ветеран

Спільнота військових і ветеранів ЛГБТ створюють окремий військовий підрозділ. Це буде одна з мотопіхотних частин Збройних сил України. Контракт із новим взводом можуть підписати усі охочі, зокрема й дружні до ЛГБТ гетеросексуальні союзники.

Особистість охочих вступити в частину ЗСУ і сам підрозділ залишатимуться в таємниці. Взвод буде виконувати завдання безпосередньо на лінії зіткнення. Перед службою кожен боєць пройде співбесіду з командиром, отримає вишкіл і державну сертифікацію.

Новина викликала реакцію суспільства. Частина людей підтримала ініціативу, частина осудила. Однією з основних тем осуду стало те, що начебто цей взвод фейковий і створений із подачі російської пропаганди, щоб дискредитувати українські Збройні сили

 Читати

Це люди у відкритих стосунках

Відкриті стосунки – це коли двоє людей хочуть бути разом, але при цьому згодні на немоногамні стосунки. Учасники домовляються, що романтичні, сексуальні або інші стосунки з іншими партнерами є прийнятними.

Від поліаморії відрізняється тим, що в поліаморних взаєминах людина допускає можливість кохання до декількох людей одночасно й будує повноцінні стосунки з усіма партнерами, а у відкритих стосунках відносини між двома партнерами є основними. Тож нерідко виходить, що люди перебувають у парі, але дозволяють одне одному секс та емоції на стороні.

 Читати

Це чоловіки, які плачуть

Сльози не обумовлені статтю. З погляду психології це природний спосіб реагувати на емоції. Незважаючи на це, стереотипи кажуть, що чоловіки не плачуть. Усе це результат гендерної соціалізації, за якої жінка отримує умовно право плакати, а чоловік начебто ні, бо має бути сильним.

Ми зібрали п’ять історій чоловіків, які плачуть, і це ніяк не впливає на їх силу. А також разом із психотерапевткою пояснили, чому сльози – це природно та що буде, якщо їх свідомо уникати.

 Читати

Я працюю не більш як 5 годин на день: три історії людей, графіку роботи яким всі заздрять

Український Центр Європейської Політики опублікував світове дослідження цінностей 2020 в Україні, один з аспектів – ставлення українців до роботи. Згідно з дослідженням, все більше людей обирають наявність вільного часу, як цінність.

The Village Україна спілкується із трьома героями з різних сфер, які працюють 4–5 годин на день і при цьому не відчуваюсь себе менш ефективними та встигають більше.

 Читати

«Ми прилетіли, бо тут дешево й не потрібна віза»: туристи з країн Перської затоки про Україну

Безвізовий режим, прості правила в’їзду й екскурсії на Чорнобильську АЕС – туристи з країн Перської затоки розповідають, чому вирішили приїхати саме до України. Вони розповідають, як долають мовний бар’єр, переплачують за готелі та сперечаються з кондукторами.

За даними Держприкордонслужби, за перше півріччя 2021 року Україну відвідали понад 17 тисяч туристів із Саудівської Аравії, ОАЕ, Кувейту, Оману, Катару та Бахрейну. На першому місці – Саудівська Аравія (14 тисяч туристів за 6 місяців). Це в десятки разів більше за попередні роки.

 Читати

Палай, палай, палай! Це люди, що вигоріли на роботі

Зараз про вигорання почали нестримно (і часто некомпетентно) розповідати психологи, блогери та ЗМІ, його ознаки шукають у себе не лише ті, хто працює в сферах, наділених покликанням, а й працівники інших сфер – розробники, спортивні тренери, водії таксі та навіть тимчасово безробітні.

Ми поговорили з людьми, які вигоріли на роботі про причини вигорання, а також дізналися, як вони розуміють, що втрачений сенс і сили працювати до них повертаються. А також розпитали психолога Оксану Зінько, як вчасно помітити, що ти вигораєш і що з цим робити.

 Читати

Це люди, що були на дофаміновій дієті

Надмірне вироблення дофаміну розсіює увагу, заважає виконувати монотонні задачі, радіти дрібницям і позбавляє мотивації. Для розв’язання цієї проблеми Сепах запропонував дофамінове голодування, суть якого полягає в тому, щоб тимчасово обмежувати дії, які викликають збудження, ейфорію, страх або проблеми через занадто велику трату часу на них.

Говоримо з людьми, які практикували дофамінову дієту. Вони розповідають, чому вирішили спробувати цей спосіб, у чому обмежували себе та як це вплинуло на них. А також запитуємо нейропсихолога, як працює дофамін, у чому користь дофамінової дієти та як обмежувати себе правильно.

 Читати

Мені 32 роки і в мене розсіяний склероз. Це не те саме, що забувати, де твої ключі

Розсіяний склероз (далі – РС) – це «хвороба молодих». Імунна система людини з незрозумілих причин атакує головний і спинний мозок, утворюючи «вогнища» захворювання, через це страждає нервова система, що виражається в різних симптомах і проблемах – погіршенні зору, втраті пам’яті, здатності пересуватися, орієнтуватися на місцевості, говорити та писати.

Ми спілкуємося з Евеліною Ганською, якій 32. Агресивний дебют у неї стався також у цьому віці. Евеліна переїхала в Одесу, останнім часом майже не бачиться з людьми, адже тимчасово пересуватися може лише з ролатором і на невеликі відстані. Вона розповідає нам, як це – жити з РС із 13 років, не розуміючи, що з тобою відбувається.

 Читати

Ми живемо в модульному будинку біля лісу

Восени 2020 року Альона Гудзенко разом із чоловіком придбали модульний будинок на 80 м² та поставили його біля лісу за 15 хвилин від Черкас. Ми запитали, скільки коштує будинок та його встановлення, як вирішили питання з комунікаціями, чи витримує він морози, скільки коштує його опалювати, а також попросили розповісти про переваги та недоліки такого помешкання.

 Читати

Ми переїхали з міста в маленьке карпатське село

2018 року Влад і Лєна Горбачови переїхали з Києва в Мукачево в пошуках більш спокійного та розміреного життя без метушні великого міста. А рік тому перебралися в будинок на горі в селі Річка Івано-Франківської області. Тут вони роблять ремонт у хаті, облаштовують комунікації для комфорту, вирощують город.

Пара заробляє на життя творчістю – Влад виготовляє посуд і декор із дерева, Лєна створювала іграшки ручної роботи, сумки, вишивки, а зараз займається ремонтом у будинку, аби згодом відкрити його для гостей.

 Читати

«Він злив мої нюдси в робочий чат на 50 людей». Як я пережила порнопомсту

Порнопомста – це розміщення фото або відео інтимного характеру в публічному доступі без згоди людини, яка на них зображена. Як правило, це роблять колишні партнери задля помсти або хакери, що отримали доступ до цих матеріалів.

Ми записали історію Вікторії: запитали про те, як розвивалися її стосунки, за яких обставин вони закінчилися, як порнопомста вплинула на її психічне здоров'я та як їй вдалося прожити це.

 Читати

У мене тривожний розлад. Це не те саме, що просто тривожитися

Ми говоримо з Ігорем Мироненком, який протягом кількох років переживав високий рівень тривоги через смерть батька на тлі особистих проблем із минулого та невпевненості в майбутньому. Його переживання перетекли у клінічний діагноз – НЕВРОЗНА ДЕПРЕСІЯ. Водночас тривожний розлад став частиною цього діагнозу. Говоримо про те, чому так сталося та як він це переживав, а також просимо психотерапевтку пояснити нам, як працює тривога та що робити, якщо вона зашкалює.

 Читати

Багатозадачність чи проблема? Я живу з синдромом розсіяної уваги

Синдром дефіциту уваги з гіперактивністю (ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder) відносять до групи «Психічних та поведінкових розладів». Цей розлад діагностують у 3–5% людей, включаючи й дітей, і дорослих. У середньому в 2,5% дорослих виявляють ADHD.

Це не означає, що синдром може з’явитися в дорослому віці. Як правило, він є з народження. Деякі діти його переростають, і він зникає після підліткового віку, у деяких залишається назавжди. 

 Читати

Обкладинка: icons8