Модульний будинок – це будівля, зібрана з окремих секцій, які виготовляють на заводі та збирають на ділянці, неначе конструктор. Зазвичай такі будинки створюють за місяць, ще за тиждень складають і здають власникам. Ремонт робити необов’язково, адже будинок здають із готовими стінами та підлогою, міжкімнатними дверима, розведеною електрикою та світлом. Достатньо поставити меблі – й можна заїжджати.

Восени 2020 року Альона Гудзенко разом із чоловіком придбали модульний будинок на 80 м² та поставили його біля лісу за 15 хвилин від Черкас. Ми запитали, скільки коштує будинок та його встановлення, як вирішили питання з комунікаціями, чи витримує він морози, скільки коштує його опалювати, а також попросили розповісти про переваги та недоліки такого помешкання.

Чому обрали модульний будинок

Ми з чоловіком фрілансери, я – фуд-фотографка, він – звукорежисер. Наша робота не вимагає поїздок в офіс і постійного перебування в місті. А життя за містом біля лісу дуже нас приваблювало.

Раніше ми жили з моїми батьками в містечку Корсунь-Шевченківський у Черкаській області та якийсь час винаймали квартиру в Черкасах. Коли почали думати про купівлю власного житла, спочатку розглядали варіант квартири в новобудові в Черкасах. Але після кількох місяців життя в орендованому помешканні в новобудові, зрозуміли, що це не для нас. Ми відчули на собі всі недоліки такого житла – сусіди з обох боків від нашої квартири робили ремонти та свердлили з ранку до ночі. Працювати та відпочивати вдома в таких умовах просто неможливо. Ми витримали всього декілька місяців і переїхали назад до батьків. Із цього досвіду зробили висновок, що в майбутньому точно не хочемо квартиру в новобудові.

Почали розглядати різні варіанти приватних будинків і натрапили на технологію модульних будинків. Це каркасні будинки, що складаються з окремих модулів, які виготовляють на заводі та збирають на ділянці за тиждень. Будинок здається повністю готовим до проживання: зі стінами та підлогою, розведеною електрикою та трубами, вікнами, навіть із міжкімнатними дверима. Нас дуже привабило, що це швидко, просто й не вимагає від нас багато зусиль. До того ж ціна на будинок фіксована. Ми зрозуміли, що це прогресивне рішення, яке нам найбільше підходить.

Як обрали ділянку та будівельну компанію

Щойно ми вирішили купувати модульний будинок, одразу почали шукати для нього ділянку. У будинку великі вікна й відкрита тераса, тож хотілося, аби вони виходили на природу. Мене часто запитують, як вдалося знайти таке красиве місце біля лісу. Насправді особливих зусиль ми для цього не докладали – просто зайшли на OLX і подивилися, які є варіанти біля Черкас. Оглянули буквально декілька ділянок і знайшли свою. Нам сподобалося, що вона розташована прямо біля лісу, а сусіди лише з двох боків і на достатній відстані.

Наша ділянка за 15 хвилин на автомобілі від Черкас. Для нас це ідеальний варіант, адже місто й цивілізація завжди поруч, при цьому наш дім – це тихий куточок серед природи.

В Україні є багато компаній, що виготовляють модульні будинки. Більшість із них – на Західній Україні. Ми обирали компанію, відштовхуючись від розташування заводу, тому зупинилися на одній із київських фірм. Річ у тім, що доставка будинку оплачується окремо й залежить від відстані. Ми заплатили за це 50 000 гривень, а якби замовляли будинок із Західної України, вийшло б утричі дорожче.

Скільки це коштує

Ми обрали будинок 80 м² із двома спальнями та кухнею-студією. Він коштує приблизно 30 000 доларів. У цю вартість входить будинок разом зі встановленням та усіма зовнішніми та внутрішніми роботами. Окремо оплачується лише доставка.

На заводі будинок виготовляють за місяць. Але треба мати на увазі, що під час замовлення може бути черга, тож доведеться зачекати довше. Наприклад, від замовлення нашого будинку до моменту, коли нам його здали, пройшло два місяці.

Модульні будинки мають стандартні планування. За бажанням можна трохи змінити розташування стін усередині та зробити терасу довшою. Наприклад, ми вирішили відмовитися від невеличкої бойлерної біля кухні й натомість зробити кухню більшою. Також трохи збільшили її площу, зменшивши санвузол. У нас немає ванни, лише душ, тому необхідності у великому санвузлі не було. Також можна замовити будинок за індивідуальним планом, але тоді ціна вийде дорожчою й чекати доведеться довше.

Коли ви замовляєте модульний будинок, жодних будівельних робіт на ділянці не проводять. У цьому теж великий плюс, адже немає будівельного сміття. Модулі будинку виготовляють на заводі та привозять на ділянку на фурах окремими готовими частинами – кухня, вітальня, спальня, ванна кімната. У кімнатах уже розведені електрика та труби. Спочатку на ділянці ставлять фундамент, а потім за один день збирають будинок з окремих частин з допомогою будівельних кранів.

Ще тиждень після цього будинок обшивали ззовні та виконували внутрішні роботи – клали підлогу й обробляли стіни.

Наш будинок стоїть на свайно-гвинтовому фундаменті, конструкція виконана з дерева, просоченого вогнетривким матеріалом і речовиною, що захищає від шкідників. Усередині та частково ззовні використана сосна. Дах і частина елементів фасаду зроблені із профлиста.

Як під’єднували комунікації

За розведення труб у будинку відповідає виробник. Але всі необхідні роботи на ділянці потрібно виконувати самостійно. Наприклад, вода в нас зі свердловини. Потрібно було власним коштом підвести її до будинку, а також поставити септик.

Те саме стосується електрики: все розведення світла, вимикачі та розетки забезпечує виробник за стандартним планом (за окрему плату можна попросити встановити більше розеток чи вивести додаткове світло). А підвести електрику до ділянки та під'єднати її до будинку – наше завдання.

З цим у нас були певні труднощі: процес зайняв приблизно пів року, хоча потрібно було всього лише протягнути електрику від сусіда на нашу ділянку. Через бюрократію та карантин усі служби працювали повільно й наші звернення розглядали дуже довго. Але якби на ділянці вже було проведене світло, тоді таких проблем не було б.

Також нюанс був з оформленням паспорту будинку. Для того, щоб це зробити, потрібно було отримати дозвіл на будівництво. Ми довго не могли пояснити, що дозвіл нам не потрібен, бо будівництва в нас не буде, адже будинок модульний. У держструктурах на Черкащині з цим стикалися вперше й не могли зрозуміти, як це – нам треба підвести світло до будинку, а будівництва не було?

Чи витримує будинок морози та скільки коштує його опалювати

Увесь будинок у нас на електриці, опалення також. Маємо лише електричні конвектори в кожній кімнаті, ні теплої підлоги, ні інших обігрівальних пристроїв у нас немає. Ми вже перезимували там й можемо сказати, що навіть у морози – -25 градусів – цього вистачало, адже будинок енергозберігальний. Коли він прогрівається, то досить довго втримує тепло, неначе термос.

Попри те, що площа в нас чимала, 80 м², комунальний платіж виявився не таким великим, як ми очікували. За електроенергію взимку платили 2000–2500 гривень на місяць, а влітку – приблизно 500 гривень на місяць. Це єдиний платіж, який ми сплачуємо щомісяця, адже вода в нас зі свердловини.

Про оздоблення будинку й території

Будинок здається готовим до заселення зі стандартним оформленням. Стіни виконані з дерева, що пофарбоване світлою фарбою, а на підлозі – ламінат. Можна відразу заїхати й жити. Але нам хотілося трішки розбавити однотонні дерев'яні стіни, тому ми додали кольорових акцентів – одну стіну у вітальні пофарбували в чорний колір, а в спальні – в темно-смарагдовий. Дизайн я продумала сама, а чоловік підтримав мої ідеї, адже нам подобається однаковий стиль. Стіни я теж фарбувала самостійно.

Результатом ми дуже задоволені, адже тепер оселя зображає нас, нашу індивідуальність. І до того ж є дуже комфортною. Тепер наш будинок для нас – найкраще місце на Землі. Це наш затишок і місце, куди завжди хочеться повертатися.

Навесні щойно потеплішало, ми оформили терасу – поставили невелику софу, два крісла та крісло-гойдалку. На новосілля нам подарували барбекю, тому ми часто готуємо страви на грилі та проводимо час на терасі.

Улітку придбали каркасний басейн, і в цю спеку він дуже сильно нас рятує. Восени збираємося поставити чашу для вогнища й оформити лаунж-зону на вулиці. Також хочемо зробити заїзд і навіс для автомобіля.

Які недоліки модульного будинку

Треба мати на увазі, що дерево – рухомий матеріал, який улітку розширюється, а взимку стискається. Ми були неготові до таких нюансів, тому дуже здивувалися, коли взимку щілини між дерев'яними панелями стали трохи ширші. Через них не продував вітер, але візуально це було помітно. Щоб це виправили, ми викликали майстра з нашої будівельної компанії, панелі «підігнали» й зараз із будинком усе добре.

Також у нас іноді трохи рипить підлога, але для нас це несуттєвий мінус, у цьому навіть є своя романтика. Коли вмикаємо пральну машину й вона починає відтискати речі, вібрації відчуваються на підлозі. Так відбувається через те, що в нас свайний фундамент, тобто під будинком незаповнений простір, що потрібний для вентиляції.

У будинку не дуже хороша внутрішня шумоізоляція – чути, що відбувається в сусідній кімнаті. Для нас цей мінус не є критичним, адже ми з чоловіком маємо синхронізований спосіб життя: ми в однаковий час прокидаємося, працюємо та лягаємо спати, тому не заважаємо одне одному. Але для когось це може бути досить вагомою проблемою, тому на це потрібно зважати. Шумоізоляція зовнішніх стін краща, тому якщо надворі хтось шумить чи грає музика, ми цього не чуємо.

Окрім цього, більше нюансів немає. Нам із чоловіком дуже подобається жити в нашому будинку, іноді ми й досі не можемо повірити, що це сталося з нами так швидко. Кілька місяців – і в нас свій будинок. Це перевершило всі наші очікування.