НАСА фіксує пожежу в околицях Чорнобиля з космосу, а до локалізації пожеж на території Чорнобильської зони залучили 530 людей, 103 одиниць техніки та два гелікоптери. Ускладнює боротьбу з полум'ям радіація – у районах пожежі вона зростає.

Станом на 15 квітня у Зоні відчуження вже немає відкритого вогню, кажуть у Державній службі надзвичайних ситуацій. Але трав'яна підложка може тліти протягом тривалого часу, піднімаючись вгору за сильного вітру, розповідають у Волонтерському штабі в Чорнобильській зоні. 

The Village Україна публікує монолог пожежника, який щойно повернувся з зони займання – про масштаб проблеми, роботу в зоні відчуження та відчуття, коли перед тобою стоїть горизонт вогню. На прохання героя ми зберігаємо його анонімність.

Я працюю пожежником уже 22 роки. Ми вже не вперше виїжджаємо на великі пожежі, але зараз є відчуття, що це нагадує 1986 рік. Усе робиться таємно, нікому нічого не розповідають, просто забирають вночі й відвозять у зону відчуження. Певно, так тоді збирали вночі пожежників і під час аварії в Чорнобилі.

Масштаби займання


Ми вже двічі їздили на пожежі в Чорнобильській зоні, цього року масштаби значно більші. В рази. За моїми відчуттями – уп’ятеро точно. Помітно хоча б по тому, що почали залучати пожежників не лише з Київської й Чернігівської областей, а й з інших. Я їжджу із іншої області, працюють люди з Рівного, з дальніх регіонів. Людей там до чорта вже.

Фото Олександра Сироти

Там такі площі зараз вигоряють… Уявіть собі сосновий ліс. А тепер уявіть сірник, який повністю згорає, стає темним-темним і розламується навпіл. І так – увесь ліс. Як сірник, просто склався. Усе згоріло, усе чорне. Добре хоч, що це тільки ліси, а не житлові зони.

Що я відчуваю, коли виходжу на ділянку, а увесь горизонт попереду горить? Особливо у зоні відчуження, де може бути радіація. Звичайно, буває страшно. «Я не трус, но я боюсь». [сміється] Нещодавно спілкувався з мінером і він мені сказав так: «Якщо мінер припинив боятися розміновувати, його треба звільняти». Без страху немає життя. Ми ж професіонали, маємо знати, як діяти – де можна працювати, де краще відійти.

Як викликають на роботу


У нашій пожежній частині є начальник караулу, він дзвонить мені й каже: о такій-то годині збори. Збір після тривоги входить у наші обов’язки. Нас ніхто не змушує. Але ми військові люди, тому наказ – це наказ. Прийшло розпорядження, з нашої частини відправили 20 осіб: чотири екіпажі по п’ять людей. Зібрали тривожні речові мішки в пожежній частині – і поїхали. Уже в частині сказали, що їдемо в зону відчуження.

Ми не знали, куди саме нас везуть, але пам’ятаю, що проїжджали КПП «Овруч», бачив вивіску «Чорнобильська пуща», а працювали біля села Поліське [розселене село через високу радіаційну забрудненість внаслідок аварії на ЧАЕС]. Хлопці, які поїхали після нас, кажуть, що їх уже на Прип’ять повезли – це кілька кілометрів від ЧАЕС.

Фото Олександра Сироти

Їдемо з ночі, приїжджаємо на ранок. На роздоріжжі біля контрольно-пропускного пункту збирається команда, усього до 400 пожежників і лісників, нас розділяють у різні точки, залежно від плану. Їдемо на ділянку. Що ми там бачимо? Усе горить. Відбиваємо вогонь, відрізаємо. Працює 20 [пожежних] машин водночас, у кожній команда по п’ять людей. Плюс лісники, плюс військові для розчищення.

Чому площа займання настільки велика


Думаю, основна причина [такого масштабу пожеж] – це погода. Пам’ятаєте, яка зима була? Зовсім без снігу. Ліс за зиму став геть сухий. Звичайно, через вітри також: вони просто розганяють пожежі, що ти з ними зробиш. До того ж, коли все горить, вітер посилюється, бо вогонь з’їдає кисень. Починаються такі собі «торнадо» – вітер закручує пожежу, воно летить ще сильніше.

Дощі на тижні пройшли, але що вони зроблять? Це крапля в морі. Нічого такого вони не дали, особливо за такої сухості й такого масштабу займання. Погода ще й постійно змінюється: на ранок прокинулися готувати їжу, а вода замерзла, заморозки пішли.

Світлини НАСА з космосу

Як борються з вогнем


Як із цим боротися? З мого досвіду, пожежу важко зупинити, якщо її не загасити за перші кілька годин. Якщо не вдається локалізувати масштабну пожежу одразу, треба ухвалювати прагматичні рішення. Грубо кажучи, слід зосередитися на одному відтинку землі й врятувати його. Не рятувати 20 гектарів одразу, а спочатку спробувати врятувати 10 гектарів. А лісництва зараз хочуть врятувати все, а не можуть врятувати нічого. Що більше старалися, то більшим виходив масштаб [пожежі]. Під’їжджаємо на одну ділянку і починаємо гасити, а лісники нам: «Ми проґавили все, треба тікати». Коли на тебе йде верхова пожежа, треба відступати. Не будемо ж самі згоряти.

Фото Асоціації туроператорів Чорнобиля

Умови роботи


Додаткових засобів захисту нам не видають, працюємо у звичайному бойовому одязі пожежників. Спимо ми в машинах, жодних будинків там немає, а намети навіть ніхто не розбив. Хоч би поховали кудись людей на ніч! Але ні.

Умов немає жодних, харчування немає. Ніхто не годував нас, не поїв, тільки ввечері про нас згадали. Згадують, коли вже повертаємося: «А що, вас не годували?». Ні, навіть не годували. Ось це, звісно, прикро.

Добре, що ми вже навчені, взяли свої харчі. За понад 20 років вислуги, коли постійно виїжджаємо на пожежі з торф’яниками, вже звикли: якщо не взяв із собою їжі на три дні, будеш голодний.

Фото Ільгама Гасанова

Працюємо у позмінному режимі, орієнтовно три через три. Я зараз приїхав додому після зміни, замість нас поїхала інша команда. За день поїдемо знову ми.

Можливо, нам теж доведеться їхати в Прип’ять. Чи можу я відмовитися від цього? Я військова людина, я від наказів не відмовляюся. Комусь же треба їхати. Якщо я не поїду, то хто поїде? Чи чекати, поки все вигорить?

Як можна допомогти

 На КП «Дитятки» організували штаб, який координує допомогу  пожежним, збирає необхідне на контрольний пункт і доставляє в зону відчуження, а також актуалізує інформацію та координує роботу волонтерів. За перший день роботи зібрали понад 350 тисяч гривень. 

Підтримати

 Також окремо збирають кошти на Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник та Асоціація Чорнобильських туроператорів.

Фото: ДСНС України
Обкладинка: Олександр Сирота