Високий рівень споживання доданого цукру підвищує ризик серцево-судинних захворювань, стверджують американські вчені. Лікарка-дієтолог Карина Дейнеко додає, що цукор викликає залежність на біохімічному рівні, впливає на розвиток та поширення хвороботворних бактерій.

Запитали в людей, які виключили цукор зі свого раціону, яка причина відмови, чим вони заміняють, коли хочеться солодкого, та які зміни відчули за період відмови.

Фото: Юлія Вебер

Карина Дeйнеко


лікарка-дієтолог пояснює, яка доза цукру на добу є безпечною

Цукор досить негативно впливає на наш організм. Є багато досліджень, які доводять, що він на біохімічному рівні викликає залежність. Проводили навіть експеримент, у якому пропонували мишам героїн і цукор. І ті обирали цукор. Окрім того, він дуже знижує імунітет. Це можна чітко простежити по дітях. Діти, яким дозволяють їсти солодощі в необмеженій кількості, набагато частіше хворіють. Річ у тім, що цукор є хорошим середовищем для розвитку та поширення хвороботворних бактерій та грибків, які погіршують мікрофлору кишечника. А, як відомо, за 90% імунітету відповідає кишківник. Також цукор порушує всмоктування кальцію та фосфору.

Людина, яка вживає цукор, зазвичай страждає від браку енергії через стрибки глюкози. Тому, звісно, я раджу відмовлятися від нього. Особливо це стосується малюків. Давати цукор варто дозовано і намагатися привчати дітей до смаку натуральних солодощів.

Доза цукру, яка є безпечною, становить 20 грамів на добу. Не рекомендують перевищувати цю норму. Я раджу замінювати цукор пастилою, сухофруктами та фруктами. Вважаю, що найкращі солодощі – це свіжий сезонний фрукт, який містить багато клітковини. Але на день їх краще споживати не більше ніж 300 грамів. Важливо зауважити, що з фруктів робити соки, фреші та смузі не варто. Тому що швидке всмоктування фруктози та глюкози дає різкий стрибок останньої в організмі. І ми можемо за деякий час знову хотіти чогось солодкого. Щодо ідеального часу вживання солодощів, то це до 15:00. Тоді вуглеводний обмін максимально активний, і, якщо ми не хочемо бачити зайві кілограми, краще не їсти фрукти після обіду.

Аби позбутися залежності від цукру, достатньо 20-30 календарних днів. За цей час відбувається перезавантаження смакових рецепторів.


Марина Кревсун

24 роки, керівниця відділу з контенту

Півроку не вживає цукор, щоб позбутися зайвих кілограмів

Остаточно я вирішила відмовитися від цукру в серпні 2018 року. Спочатку намагалася самостійно скорегувати харчування, а потім звернулася до знайомого спеціаліста, який розписав мені весь раціон. Основною причиною відмови було бажання позбутися зайвих кілограмів. Усе життя я їла і не товстіла, а за останній рік раптом погладшала і збагнула, що треба припинити заїдати невдачі. Хоча навіть якби не довелося працювати над вагою, я б однаково з часом відмовилася від цукру.

Спочатку було дуже важко. У перший місяць життя без солодкого в мене майже ніколи не було настрою, та потім звикаєш. Я не знаю, чи справді звичка формується 21 день, як кажуть, але за місяць мені стало легше. Пам’ятаю день, коли приїхала додому, а мама поставила на стіл торт. І я зрозуміла, що дивлюся на нього абсолютно спокійно.

За останні півроку, що я не вживаю цукор та харчуюся правильно, скинула шість кілограмів. Окрім цього, моя шкіра стала набагато кращою. Звісно, точно не скажу, чи це через відмову від цукру, чи через відмову від жирної їжі, але вона реально має здоровіший вигляд. Ще я почала краще спати. Бо раніше для сну 7 годин мені було мало, тепер маю більше енергії.

Заміняю солодке із вмістом цукру сухофруктами та свіжими фруктами. Я розумію, що в цих продуктах теж є цукроза, але намагаюся на добу вживати їх не більше як 25 грамів. Наприклад, сьогодні я з’їм по три шматочки чорносливу і кураги. У мене на телефоні є спеціальна програма – Fat Secret. Я записую туди те, що їм, і вона вираховує, скільки продукт містить цукру. Також я помітила, що фрукти на смак стали для мене більш солодкими.

За ці півроку, що я не вживаю цукор, у мене був лише один зрив. Ми поїхали до Відня, і я вирішила, що якщо я вже тут, то мушу спробувати відомий торт «Захер». З’їла його й не отримала особливого задоволення, тому мене сильно мучила совість, що не змогла втриматись.

 Пам’ятаю день, коли приїхала додому, а мама поставила на стіл торт. І я зрозуміла, що дивлюся на нього абсолютно спокійно

Якщо говорити про те, чи роблю я собі якість поблажки хоча б зрідка, то ні. Радше дозволю собі келих вина, ніж еклер. Коли планую піти гуляти та випити вина, то весь день не їм ні фруктів, ні сухофруктів, бо розумію, що в алкоголі є цукор. Ще я знайшла напій, який його не містить, – джин.

Намагаюся не агітувати за свої принципи харчування. Виняток – тільки якщо люди запитують. Вважаю, це вибір кожного. У мене є колега на роботі, яку я надихнула. Вона тепер займається в залі і стежить за харчуванням.



Євгеній Єврейський

28 років, оператор

Щоб відмовитись від цукру, уклав угоду з дівчиною. 3 місяці не вживає

Якось я вирішив пожити без солодощів. А тоді почав гуглити і читати, як цукор впливає на наш організм, і зрозумів, що жодної користі він не приносить. Це, звичайно, підсилило моє рішення. Але проблема в тому, що моя дівчина любить солодке: якщо вона бачить шоколадку, то одразу її знищує. Тому я з нею заклався. Умови були прості: Світлана не мала їсти вдома солодощі, приносити чи пропонувати їх упродовж двох місяців. Так у мене зовсім не було контакту із цукром.

Я одразу вирішив для себе, що шукати замінники не буду, бо не хотів обманювати себе та свій організм, даючи йому щось корисне і солодке, але без вмісту цукру. І мені жодного разу не було складно. У цьому мені допомагає формулювання – «любити себе». Ми ж не пригощаємо людей, яких любимо, чимось шкідливим. То чому себе годувати цим? Коли я розумію, що це через любов до себе, стає набагато простіше. Опісля в мене загалом змінилося ставлення до їжі. Раніше я любив їсти якусь гидоту із вмістом цукру. Наприклад, каву з цукром, чай з цукром, десерти. А тепер розумію, що є фрукти і вони смачні.

За цей час я скинув 3-4 кілограми без фізичних навантажень. Думаю, це пов’язано з тим, що я нічим не заміняю цукор. Тобто я не почав накидатися на їжу, щоб відшкодувати організму його відсутність. Але найголовніше, що змінилось, – шкіра. Звичайно, вона поки не ідеальна, але тепер у набагато кращому стані.

 Ми ж не пригощаємо людей, яких любимо, чимось шкідливим. То чому себе годувати цим?

Коли угода закінчилась, я з’їв солодке, але нічого не відчув.

Так збагнув, що моєму організму це не потрібно, що мені так кайфово. Я не планую відмовитися від цукру на якийсь конкретний період, а радше хотів би, щоб це була корисна звичка і стиль життя.



Юля Матвійчук

22 роки, підприємниця

3 роки не вживає цукор через піклування про власне здоров’я

Усе почалося з того, що я вирішила дослідити свою імунну систему, і в розмові з лікарем з’ясувалося: цукор погано впливає на організм, стимулюючи розвиток грибків. Так виникло бажання не вживати його якийсь час. До того ж моя сестра дбає про своє харчування і теж надихнула мене.

Спокійно почала реагувати на солодощі через півроку. Почала відчувати, що організм на солодке став по-іншому реагувати: деякі продукти, які раніше любила, стали приторними, а енергія після вживання цукру швидко зникала. За цей час я чітко зрозуміла, що не просто стримуюся, а реально не хочу це їсти. Я чула про період 20 днів, за який можна перевчити свій організм, але вважаю, що це все дуже індивідуально і залежить від способу життя та наявності стресу. Комусь на формування звички треба і півроку.

Заміняю цукор фруктами, сухофруктами та натуральними батончиками. Буває, що їм чорний гіркий шоколад, але це рідко. Коли щось готую вдома, додаю сироп стевії чи агави. Здебільшого, коли я хочу солодкого – це психологічний момент. Варто з’ясувати причину, чому виникло таке бажання. Зазвичай це монотонна та інтенсивна робота. А щоб перемкнути мозок, хочеться вкусити щось смачне. У цей момент потрібно змінити заняття: пройтися, пострибати чи просто з’їсти натуральний батончик. Важливо розуміти, що від солодкого добре у момент, коли ти їси, але настає час для перетравлення, і стає вже не так добре.

За період відмови від цукру я відчула зміни: шкіра стала набагато кращою, менше висипань. Не можу сказати, що до того були особливі проблеми, але тепер вона значно пружніша і приємна на дотик. Ще я помітила, що менше хворію на ГРВІ. Змінилися і смакові рецептори – більшість фруктів для мене занадто солодкі.

 Здебільшого, коли я хочу солодкого – це психологічний момент. Варто з’ясувати причину, чому виникло таке бажання

Планую й далі дотримуватися такого способу життя, оскільки я почала отримувати більше кайфу від здорової їжі, ніж від солодощів. Хоча повністю відмовитися від цукру неможливо. Іноді замовляєш у закладі салат, а до соусу додали цукор. Він є усюди, тому варто просто намагатися мінімізувати його вживання.