Олені Рижко 43 роки. Вона все завжди робила правильно – росла доброю дитиною, не плакала перед батьками, з першого разу вступила до університету, вийшла заміж за того, кого хотіла родина, та народила сина; мала зрозумілі кар’єрні цілі та всіма силами намагалася бути «ідеальною дівчиною». У житті Олена найбільше боялася розчарувати рідних, які її любили та мали щодо неї високі очікування. Цей мотив урешті став головним.

«Я навчилася з дитинства демонструвати щастя», – каже вона. Далі була дисертація, визнання від викладачів, ступінь доктора наук із соціальних комунікацій. Але заразом – усе складніші стосунки з чоловіком, почуття самотності та розлучення після 13 років спільного життя. «У шлюбі в мене завжди був одяг незрозумілого кольору, хоча в дівоцтві я обожнювала червоне».

«Захист докторської дисертації був верхівкою моєї академічної кар’єри. Але почувалася я дуже самотньою – мені за 40, розлучена, у вже дорослого сина своє життя, в яке я не могла втручатися. Добре пам’ятаю, як подивилася на себе в дзеркало та остовпіла. На мене дивилася якась жінка, у неї було 15 зайвих кілограмів, я її не знала. Захотілося розбити дзеркало. Як таке могло статися?»

Ми записали історію Олени, яка повністю перезавантажила своє життя у 42 роки. Обережно, після цього тексту може з’явитися бажання все кардинально змінити.

ФОТО: Юлія Вебер

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

«Правильна дівчинка»

Я з дитинства прагнула бути правильною дівчинкою, тобто найкращою у всьому. Мабуть, це в мене від дідуся, я його обожнювала. Він був беззаперечним лідером, вмів усіх нас любити і підтримувати, завжди дбав, аби ми мали все найкраще. Для мене дідусь був ідеалом чоловіка. Коли ростеш поруч із такою людиною, не можеш жити інакше, сама прагнеш цього ідеалу.

Та й загалом мене в сім’ї усі дуже любили, хоча й вимагали також багато. Звісно, ніхто не повторював постійно «ти маєш бути найкращою». Усе це я розуміла сама. Ніхто тоді не замислювався, чого дитині вартує не розчарувати тих, хто її любить. Не мало значення, добре я почуваюся чи погано – я мусила бути на коні, тому навчилася «демонструвати» щастя. Пригадую, влітку до нас у село приїздили родичі, ми всі не поміщалися в одному будинку, тож дітей відсилали ночувати до двоюрідної бабусі. Вона вкладала нас спати у спальні, і, коли вимикала світло, я плакала, але тихо, щоб ніхто не почув. Бабуся іноді заходила та запитувала, чи все гаразд. І я відповідала: «Так». Хоча насправді мені було сумно.

демонструвати щастя

Я пролила багато сліз тихцем, адже всі в мене страшенно вірили – я не могла їх підвести. Я вступила до університету після першого екзамену, написала твір «на відмінно». Учитель української мови та літератури ділився зі мною книжками зі своєї бібліотеки. Я його обожнювала, ми досі дружимо. Це була ще одна людина, яку я боялася розчарувати. Найбільше цей страх переслідував мене щодо мами. Відкрито ми з нею поговорили лише тоді, як мені виповнилося 35, вже після мого розлучення з чоловіком. Вона запитала мене: «Чому ти відразу не розлучилася, якщо була нещасною?». Я їй відповіла: «А так можна було?». Мені ж сказали колись: якщо вийшла заміж, все – як хочеш, так і живи.

«Сіра миша»

Мій чоловік був старший за мене. Мені здавалося, що в ньому я знайшла все, чого мені бракувало. Хоча потім виявилося, що я просто сплутала почуття. Тільки-но ми одружилися, я сказала, що хочу завершити університет, хочу писати книжки, хочу в аспірантуру. Він мені відповів: «Так, звісно, усе буде». Університет я закінчила з відзнакою, попри народження сина та його виховання. Далі мали б бути аспірантура та докторантура. Таким був мій ідеальний план.

Чоловік майже одразу почав подавляти мої бажання. Я не була щасливою в шлюбі, але боялася собі у цьому зізнатися. Іноді здавалося, наче я потрапила в рабство. Чоловік мене любив, просто в нього були ось такі очікування від стосунків. Коли аналізую той період, розумію, наприклад, що в шлюбі у мене завжди був одяг незрозумілого кольору, хоч у дівоцтві я обожнювала червоне. Я стала сірою мишею, тільки щоб його не дратувати. Хоча все одно паралельно писала вірші, багато читала та намагалися не випадати зі своєї теми.

Привід для сварки міг виникнути з дрібниці. Наприклад, прибігла я з роботи, приготувала вечерю, усе прибрала, нагодувала, а тоді сіла трохи почитати. Чоловік міг зайти і сказати: «О, там павутина висить, а вона книжку читає».


У якийсь момент почало здаватися, що ніколи нічого не зміниться, що в мене не буде нічого свого


Що я завжди залежатиму від інших людей. І все, що мене чекає – це пелюшки, дім і якась тупа робота.

Розривати стосунки мені самій не хотілося. Коли почала все це усвідомлювати, син уже був досить дорослий. Я думала, він почне мене звинувачувати, казатиме, що я зруйнувала сім’ю, позбавила його батька. Але згодом, коли ми розлучилися та почали жити з сином окремо, він сказав, якби ще кілька років було так само, він утік би з дому і жив під якимось мостом.

Пригадала один момент. Це сталося через місяць після смерті моєї бабусі. Чоловік поїхав до своїх батьків, я була вдома з маленьким сином. Мене розривало зсередини, усе, що я хотіла тоді – померти. Я доволі серйозно обдумувала різні варіанти. Раптом заплакав син – і я миттю вийшла з цього ступору. Якою має бути безнадія, якщо думаєш про смерть, поки твоя дитина лежить у колисці? Це був наче ляпас. Я отямилася та зрозуміла, що син – найкрутіший подарунок долі.

Мати щось своє

Усвідомлені зміни, мабуть, почалися з цієї історії. Я працювала у структурному підрозділі Академії наук, тепер це Інститут енциклопедичних досліджень. Ми мали видати енциклопедію сучасної України. Мій шеф був досить авторитарний. Ми працювали на межі можливого. Я навіть не помітила, як усі думки зосередилися довкола цієї роботи, я проводила над нею дуже багато часу. Чоловік нервував, що я йду о 8 ранку і повертаюся пізно ввечері. Спробувала пояснити це керівникові. Він дуже розізлився, сказав, що енциклопедія – його кохана жінка. Якщо я буду її ображати – мене чекають наслідки. А якщо надумаю звільнитися – залишуся ні з чим, тому що я нуль без палички. Згодом цю фразу повторив кілька разів і мій чоловік.

Мене це дуже зачепило. Я подумала: досить з мене. Досить бути ідеальною та постійно мовчати. Досить намагатися догодити комусь. Віддавати свій час не тим людям і не тим справам. Треба зробити щось нарешті для себе. Тож я зібрала свої вірші та показала їх Іванові Дзюбі (Герой України, літературознавець і критик – ред.), який був також одним із керівників у роботі над цим проектом. Пам’ятаю, за кілька днів побачила його в коридорі з моєї папкою. Він підійшов і запитав: «Чому ви ніколи не показували свої поезії? Вони чудові». Ця історія додала мені сил та віри у себе.

я нуль без палички

можу бути не тільки чиїмось додатком

Я відчула, що можу бути не тільки чиїмось додатком, що мені не обов’язково комусь підкорятися і терпіти. Я почала це декларувати назовні. Чоловік розумів, що я вислизаю, стаю сильнішою, більш упевненою. Він через це трохи комплексував. У нього немає вищої освіти, він електрик, його все влаштовувало, він не прагнув розвиватися, чогось досягати.


Що більше я дряпалася вгору, то сильніше він мене пресував


Згадався ще один момент, який мене вразив. Ми приїхали в гості до моєї мами, сиділи з сином, і він задрімав на дивані. На секунду здалося, що це мій чоловік (вони дуже схожі), я спіймала себе на думці, що ненавиджу його. Це була остання крапля. Але пропонувати розлучитися я не хотіла. Це зробив чоловік. Я підтримала. Думаю, він не сподівався, що погоджуся. Очікував, що я проситиму пробачення, пообіцяю змінитися, сидітиму вдома та готуватиму. Але я не хотіла цього.

Після розлучення я переїхала в сімейний гуртожиток. Це було в 2007 році. Чоловік нас із дому викинув на Різдво. Ми вже розійшлися, але ще мешкали в одній квартирі. Я повернулася з села, а речі вже були спаковані та стояли в коридорі. У мене був невеликий вибір – або дитина та свобода, або нескінченна тяганина за квартиру, яку ми колись купили, склавши докупи свої заощадження та гроші батьків. Я в той момент була в такій депресії, що хотіла лише спокою.

Спочатку в мене була велика потреба в любові. Я багато часу проводила на самоті, з одного боку, мені здавалося, що все вийде, а з іншого – хотілося, аби поруч був чоловік. Я навіть не розуміла, для чого він мені. Я ж не в селі живу, у мене немає господарства, яке потрібно утримувати. Але традиція «щоб було як у людей» тягла до цієї думки. Врятувала мене робота. Я цілеспрямована та вперта. Якщо поставлю собі мету – обов’язково її досягну.

Стати нарешті тим, ким хочеш

У той час я працювала в приватному виші на посаді доцента. З кожним роком моя зарплата зменшувалася, тож доводилося постійно шукати якісь підробітки. Згодом я отримала пропозицію з НАУ і перейшла на нижчу посаду, а за кілька місяців мене підвищили і я продовжила рух кар’єрними сходинками вгору. В академічному середовищі все було зрозуміло. Але я завжди мріяла стати письменницею, а з цим ніяк не складалося.

Перше, що я зробила після розлучення – написала роман «Карнавал триває» і розіслала його в кілька видавництв. Досить швидко книгу опублікували, перший тираж – 2 000 примірників – розкупили швидко. Було багато рецензій, одна нищівніша за іншу, але я собі потім ледве знайшла дві книги. Увага мене підтримала.

Невдовзі мав вийти ще один мій роман для дорослих, але тоді почалася криза 2008 року, тож усе довелося скасувати. Далі був період, який я називаю «міжчасся»: куди б я не подавалася з рукописом, усюди чула відмови. Натомість тихо працювала на кількох роботах, усе було сіро та одноманітно.

дуже важливий момент проживання маленьких радощів

Захист докторської дисертації був верхівкою моєї академічної кар’єри. Але я почувалася дуже самотньою – мені за 40, розлучена, у вже дорослого сина своє життя, в яке я не могла втручатися. Добре пам’ятаю, як подивилася на себе в дзеркало та остовпіла. На мене дивилася якась жінка, у неї було 15 зайвих кілограмів, я її не знала. Захотілося розбити дзеркало. Як таке могло статися? У цей момент я збагнула, що потрібно змінюватися.

У мене були проблеми зі здоров’ям, тиском. Я почувалася баржею, а не людиною, мені в собі нічого не подобалося. Тоді почала шукати якісь можливості, щоби повернути стрункість. Побачила у Facebook, що набирають групу для схуднення. Грошей не було, але я згадала, що маю кредитку. Оплатила програму.

Вважаю, що мені дуже пощастило з дієтологом, яка вела цей проект. Вона змінила моє ставлення до себе. Виявилося, що мені дуже подобається здорове харчування, подобається жити за певним графіком. Це не дієта, а стиль життя. Я навчилася їсти без книжки, без комп’ютера та відчувати смак їжі. Це дуже важливий момент проживання маленьких радощів. Починаючи з вересня 2018-го, я скинула 15 кілограмів.

Письменницьке життя теж почало рухатися вперед. У тому ж Facebook побачила, що КМДА оголосила конкурс на найкращий рукопис – підтримка молодих авторів. Я сприйняла це як знак. Якщо чогось хочеш – Всесвіт дає можливості. Я погодилася на пропозицію. Мій рукопис «Ще одна історія про» відібрали та видали. Згодом мені зателефонував новий видавець, який побачив цю роботу, запропонував написати оповідання про любов, яке стало частиною збірки. Ще за якийсь час – написати повість для підлітків.

У мене був вибір. Або писати в новому сегменті з нуля, а це означало досліджувати психологію підлітків та самих підлітків, займатися промоцією цієї літератури. Або далі сидіти зі своїми дорослими рукописами. Я ризикнула. За два роки вийшло три книжки, ми працюємо над четвертою. Мене сприймають як експертку з підліткового читання, надсилають рукописи, просять сказати свою думку, чекають підтримки.


Я нарешті почала почуватися на своєму місці


Тепер працюю в Інституті журналістики КНУ імені Шевченка – це теж було одне з моїх давніх бажань, яке збулося.

Моєму синові зараз 23, ми з ним дуже близькі, він дигер, ми разом спускалися в підземелля. Завдяки йому я багато чого зрозуміла про дітей та підлітків. Це те, про що я кажу в своїх книжках: «Батьки, говоріть зі своїми дітьми. Вони готові до цих розмов, просто бояться сказати про це».

Найважливіша зміна

Я більше не демонструю щастя. Це найважливіше усвідомлення та досвід. Я навчилася бути щасливою. Щастя – це усвідомлений вибір. Я зрозуміла: якщо я хочу змінитися, значить я можу змінитися. Я навчилася казати «ні», забрала зі свого оточення всіх людей, які мене руйнували. «Ні» потрібно іноді говорити навіть цікавим ідеям. Робота, проекти – це прекрасно, але я маю знаходити час для себе, щоб спокійно поїсти, випити келих вина.

Я перестала із себе щось вдавати, навчилася розуміти, що я не самотня. Тепер у мене таке життя, яке я хочу. Я привела все до ладу. Хоча одні думають, що я захворіла, інші – що мені розбили серце. Байдуже, скільки тобі років, усе залежить лише від твого внутрішнього «хочу». Мені треба було дуже злякатися, аби збагнути, що далі так тривати не може.

Важливо не закриватися. Якщо маєш професійні плани – комунікуй з людьми, правильно пояснюй, чого хочеш. Тобі завжди допоможуть. Так я отримала свою літературну студію, так я отримую нові книжки. Просто треба робити все з відкритим серцем, не боятися і докладати зусиль.

Зараз мені майже 44. Моє життя почалося спочатку менше як рік тому.

Я більше не демонструю щастя