The Village Україна спілкується з людьми, які перестали вживати алкоголь.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – лонгріди без новин.

Рома Грищук

Керівник студії «Мамахохотала»


Не вживає алкоголю 12 років

Мене регулярно питають, чому я відмовився від алкоголю. Наче це щось кримінальне чи ненормальне. Я просто відмовився. Але людям завжди потрібно знати якусь причину: здоров’я чи релігія? Просто відмова без причини людям не зрозуміла.

Хоча таке питання краще ставити тим, хто вживає. Чому ви вирішили пити алкоголь? Щоб відпочити? Щоб розслабитися? Щоб почуватися своїм у компанії? Вітаю! Я це все можу і без алкоголю.

 Останній раз я вживав алкоголь на першому курсі

До відмови – не часто вживав. Але міцний алкоголь спробував ще в сьомому класі, пиво регулярно з десятого класу пив. Останній раз я вживав алкоголь на першому курсі. Мене весь час намагалися вмовити випити. Я навчався в КПІ – там майже всі п’ють, грав у КВН – там усі п’ють. Зараз минуло п’ять років після закінчення університету. Я регулярно веду весілля і щоразу гості намагаються налити ведучому. Проте за всю історію моїй відмов ще жодна людина не образилась. Як би завзято не пропонували мені випити, скільки б не використовували фразу: «Ты меня уважаешь?».

Усе залежить від оточення та внутрішньої мотивації. Якщо ти не страждаєш алкоголізмом, а просто час від часу вживав, то повністю відмовитись не так і складно. Особливо, коли твоє оточення не п’є. Якщо ваша компанія не уявляє свого життя без алкогольних напоїв – буде набагато важче.

Найважче пережити без алкоголю перші день народження і Новий рік.

Мені вже давно не хочеться випити. Поки не планую вживати, проте не виключаю таку можливість у майбутньому. Споживати чи ні – вибір кожної людини. Я не хочу нав’язувати свій спосіб життя і звички комусь іншому, як і не хочу, щоб нав’язували мені.

 Найважче пережити без алкоголю перші день народження і Новий рік


Марк Лівін

Заступник головного редактора The Village Україна, письменник


Не вживає алкоголю півтора року

Я не вживаю алкоголю з вересня 2016 року. До того був ще рік, коли я не пив. Але тоді в мене не було якоїсь остаточної цілі. Я просто сказав, що не хочу вживати і все. Потім поїхав на Форум видавців, там був Бегбедер, все склалося в одну тусовку, що я не зчувся, як почав випивати. Після цього вже остаточно вирішив не вживати.

Я просто зрозумів, що це не приносить мені задоволення, це просто класні історії. Напиваєшся, тебе закривають в офісі, ставлять його під сигналізацію, починаєш ходити по ньому – приїжджає наряд, бо думають, що ти проник в офіс. З алкоголем я пройшов усі можливі картинки, які можна собі нафантазувати. У мене були вечірки, загули, запої. Я добряче прикладався до пляшки – міг по 5-6 їх за вечір запросто випити. Якщо лишався вдома сам у п’ятницю ввечері, міг сам випити пляшку чогось міцного. Багато класних історій, але не більше. У перспективі розвитку мені це не подобалося.

 Я просто зрозумів, що це не приносить мені задоволення, це просто класні історії

Я бачив себе в стані алкогольного сп’яніння і розумів, що це не та людина, з якою хотів би проводити час, і мені було дуже дискомфортно від цього. Я вирішив, що не хочу бути такою людиною. По-друге, у мене в сім’ї були проблеми з алкоголем, я бачив наслідки вживання. Ще хотілося почуватися здоровим. Алкоголь – це не тільки фізична проблема – похмілля і так далі. Це й спосіб та чистота мислення. Коли перестаєш вживати, дуже змінюється емоційний та інтелектуальний фон. Таке враження, що стаєш чистішим. І в мисленні, і в усьому іншому. Спортивний інтерес також був. Усі так страждають, що тяжко кинути, хтось узагалі кодується. А я просто в один день взяв і перестав вживати. У мене так само було з курінням. Я якусь енну кількість років курив, а потім одного дня прокинувся і зрозумів, що не хочу більше.

Коли я відмовився від алкоголю – я навіть особливо не змінив стилю життя. Хтось замикається в квартирі, не бачиться з друзями, а я з легкістю ходив на вечірки, зустрічався з людьми, був у тусовочних місцях, при цьому не вживаючи алкоголю. Але з часом перестає бути цікаво з тими людьми, які вживають його. Просто в якийсь момент ти втрачаєш тему: вони йдуть більше у фан та розваги, а я хочу про щось інтелектуальне поговорити.

Я став продуктивніше проводити час. Часові слоти, які займав алкоголем, почав займати іншими речами. Плюс відмова від алкоголю передбачає «запобіжні заходи». Я став займатися спортом, активно ходити в зал. Почав більше читати – це якраз припало на #book_challenge. Ти сублімуєш – тобі треба кудись дівати енергію, яку ти не спрямовуєш в алкоголь, розваги, чіл. Усю цю енергію я скерував на творчість: написав 1,5 книжки, зробив низку проектів. Внутрішньо все також дуже змінюється – ти стаєш виваженішим, спокійнішим, у тебе менше реактивних реакцій. Якщо уявляти в метафоричних поняттях: є дві колби, коли ти вживаєш алкоголь – вода у ній мутнувата, а коли перестаєш – чистіша. Ти перестаєш робити дурні вчинки, казати дурні речі. На заміну цьому з’являється щось нове. Тепер це відчуття я ні на що не проміняв би.

 Ти сублімуєш – тобі треба кудись дівати енергію, яку ти не спрямовуєш в алкоголь, розваги, чіл


Іван Яковина

Ведучий програми «Цивілізація» на радіо «Аристократи», журналіст «Новое Время»


Не вживає алкоголю більше двох тижнів

Я не п’ю і не курю вже більше як два тижні. Я кинув вживати алкоголь, бо так легше кинути курити. Раніше пробував це зробити разів 20, але найдовше тримався десь півтора місяця. Тоді я почав знову курити через нестачу мотивації. Тепер я в собі впевнений і досить твердо вирішив. Якщо людина не п’є – кинути курити значно простіше.

Що змінилося? По-перше, без сигарет я став набагато злішим. Реальність видається менш приємною, бо сигарети й алкоголь намагаються згладити «гострі кути» реальності. Коли бачиш усе таким, яким воно є – стає дуже печально. Зразу все видно, все починає здаватися жахливим. В метро просто неможливо їздити. По-друге, з’явилося більше енергії. Можна набагато більше справ встигнути зробити. Звільняється велика кількість грошей. Часу збільшилося десь на третину. Також я пішов у спортзал. А коли потепліє, я ще куплю велосипед, буду на Трухановому кататися, напевне.

 Пояснити, що ти відмовився від алкоголю в компанії – легко

Пояснити, що ти відмовився від алкоголю в компанії – легко. Просто всіх можна нафіг послати – тих, хто починає говорити «давай вип’ємо», з цим проблем немає. Єдина проблема – безалкогольне пиво доволі огидне, його пити вкрай неприємно, хоча бувають винятки.

Друзі мене дуже підтримали в цьому рішенні. Є такі, які теж давно хотіли так зробити, але не наважуються. Навіть хтось казав, що я став джерелом мотивації. Одна знайома розповіла, що збирається теж відмовитися від алкоголю з весни. Хоча у кожного дуже індивідуально, неможливо подивитися на когось і зробити точно так само. Бувають різні життєві ситуації, різні темпераменти. У якийсь складний життєвий момент краще не починати, а варто тоді, коли в житті все більш-менш добре, щоб не було ніяких потрясінь, які змусять людину знову почати пити чи курити.

До алкоголю мене й не тягне. Раніше бухав кожного дня і вже боявся, що стаю алкоголіком. Мабуть, усе ж ні – до алкоголю немає тяги, я просто за компанію чи за звичкою пив. А от з курінням складніше, бо весь час хочеться взяти сигарету. Особливо перші два дні було тяжко. Але я рятуюся нікотиновим пластирем. Коли зовсім сильно хочеться курити – можна приклеїти цей пластир, і відпускає. До речі, нікотинові пластирі в нас не продають, мені друзі привозять з-за кордону.

Така відмова немає термінів – раз кинув, то вже кинув. Я не збираюся починати знову.

 У кожного дуже індивідуально, неможливо подивитися на когось і зробити точно так само