Флешмоб #metoo розпочався з численних звинувачень у сексуальних домаганнях режисера Гарві Вайнштейна. У світі чоловіки та жінки масово заговорили про харасмент. У Twitter було опубліковано близько 2 мільйонів повідомлень #metoo з 85 країн світу. Таким чином люди повідомляли, що вони стали жертвами сексуального насилля чи домагань.

Дискусійними стали новини на зразок того, що міністр оборони Британії подав у відставку через те, що залицявся до журналістки, поклавши їй руку на коліно.

The Village Україна розбирається на прикладі реальних історій, чому харасмент – це не тільки сексуальне насилля.

Ілюструємо зображеннями з виставки «Недоречні доторки» Анни Звягінцевої, яка досліджує природу доторків в особистому та соціальному житті. Виставка триватиме у PinchukArtCentre до 7 січня 2018 року.

Ілюстрація: Анастасія Григор'єва

Фото: надані РinchukArtCentre / Anna Zvyagintseva. Misplaced Touches

Маріам


Я їхала в маршрутці з метро «Петрівка» на Троєщину. Сиділа біля вікна, слухала музику. До мене хтось підсів, але я, зазвичай, не зважаю на таке. Я відчула, що якась частина тіла цієї людини на мені. Подумала, що це, мабуть, якась товстенька бабуся, яка зайняла більше місця. Мені було трошки не комфортно, але це мене не відволікало, продовжувала слухати музику. Потім я відчула, що ця «бабуся» – я ще не знала, хто це був – поклала руку на моє коліно. Я подумала, що старенька переплутала із сидінням. Потім відчула, що ця рука почала рухатися – то вгору, то вниз. Ця «бабуся» що геть сліпа і не бачить, що це нога, а не сидіння? Рука просувалася все вище і вище. То була рука якогось чоловіка. Я поглянула на нього – і це було дуже страшно. Він то, мабуть, думав, що мені окей усе, що відбувалося. Я на всю маршрутку агресивно заявила: «Ви що думаєте, що це нормально?!». Він дуже злякався, вискочив на наступній зупинці. Наче нічого серйозного, але щоразу, коли я про це згадую – аж мурахи по шкірі, так це було неприємно.

Марія


Я влаштувалася на нову роботу і першу зарплатню отримувала «у конверті». Коли зайшла по неї, начальник сказав, що я дуже сексуальна і вручив конверт із грішми. Пам’ятаю те, що заклякла на місці. Подумала, що, якби ми були десь в Америці, то я б його засудила за це. Коли відкрила конверт, побачила, що там більше грошей, ніж має бути. Мені було гидко, що на мене дивляться як на об’єкт, а не як на спеціаліста. Хоч подібних проявів з його боку більше не було, через місяць я звільнилась.

Інна


У школі був один хлопець, який бив усіх дівчат по сідницях. Раз він ляснув і мене, всі дуже сміялися, і я дала здачі. Йому було боляче, він пішов до медсестри, а та розповіла директору школи. Вони викликали мою маму, розповідали, яка я хуліганка. Ніхто не згадував про те, що творив цей хлопець, усім було все одно на моральне приниження дівчат, якого він завдавав.

Леся


Влітку їхала додому на маршрутці, від кінцевої до кінцевої. Сіла біля водія із книжкою в руках. Він довго на мене дивився, потім почав розпитувати щось типу: що ти читаєш, куди їдеш і так далі. На передостанній зупинці вийшли всі, крім мене. Я почала вставати, і тут водій схопив мене за руку. Він щось намагався сказати, але тримав сильно, поки я стояла і в тихій паніці намагалась вирватися. Коли мені, нарешті, вдалося, я з круглими очима побігла до дверей, які ледь не зачинились перед моїм носом у спробі затримати мене в автобусі. І досі думаю: що було б, якби я на секунду спізнилася?

Ще колись ми зібралися з одногрупниками у подруги на квартирі. Хтось привів друга, той фліртував зі мною, я на це не відповідала. Коли всі почали розходитися спати, він залишився, біля мене на дивані було вільне місце. Ну ок, я часто спала на тусовках біля друзів. Він почав мене обіймати, я сказала «ні». Це повторилося тричі, він почав лізти цілуватись. Я так само казала «ні», відверталась, намагалася спати. Після п’ятої спроби я здалася, сказала «досить» і пішла будити подруг в іншій кімнаті, просто, аби це закінчилось.

Це з найбільш неприємного. А ще була купа викриків від п’яних і тверезих мужиків на вулиці, намагань затягнути мене в таксі (словами) і поїхати кудись, і якихось дуже тупих приставань, у відповідь на які я просто розверталась і йшла.

Завдяки батькам я знаю, що таких треба посилати, а завдяки common sense – знаю, куди бити, у разі чого. Незважаючи на все це, я ще почуваюся некомфортно і точно не є в безпеці, коли йду містом після години десятої.

Що таке харасмент?

Хоча часто «харасмент» розуміють лише як сексуальні домагання, це поняття передбачає різні види психологічного утиску. За інформацією UN Women, харасмент може бути й у вигляді слів, жестів, поведінки, що порушує межі інших людей.

Харасмент – це:

сексуальні домагання та зґвалтування;

небажані дотики, притуляння, щипання;

небажані сексуальні погляди, жести;

небажані дзвінки та повідомлення сексуального характеру;

небажані жарти та питання сексуального характеру;

примушування до побачень;

примушування до заняття сексом;

кет-колінг (вуличні домагання, вигуки та свист на адресу дівчини)

Переглянути повний список

Як зрозуміти, що ви стали жертвою харасменту?

Ви опинилися в ситуації харасменту, якщо відчуваєте, що ваші межі систематично порушують – фізично чи словесно. Ваш зовнішній вигляд – довжина спідниці, макіяж, виріз  – не є виправданнями харасменту, винен завжди агресор. Не варто сприймати нав’язливу увагу як комплімент. Якщо вам неприємна поведінка людини – це потрібно озвучити. Це дасть зрозуміти, де ваші особисті межі, адже людина могла і не відчувати, що робить щось неприємне.

Чи є правовий захист від харасменту в Україні?

В Україні дуже вузьке поняття сексуальних домагань, розповіла представниця організації «Ла Страда» Анна Саєнко: «Закон України «Про забезпечення рівних прав і можливостей чоловіків і жінок» — єдиний нормативно-правовий акт, у якому є це поняття. Що стосується кримінальної відповідальності за статтею 154 Кримінального кодексу України про примушування до вступу в статеві відносини, то за останні три роки немає жодного рішення суду, яке б притягало до відповідальності за цей злочин».


Галина Федькович

юристка в ефірі «Громадського Радіо»

Якщо відбулося зґвалтування чи інший насильницький секс, який може бути кваліфікований іншими злочинами, основним завданням є забезпечення доказів. У таких випадках важливу роль у доведенні вини злочинця відіграє експертиза. Треба викликати поліцію чи звернутися із заявою до поліції, в заяві вказати, що відбулося, вимагати скерування на проходження експертизи, щоб були збережені докази вини злочинця.

Кримінальним кодексом також передбачена відповідальність за змушування до вступу у статевий зв’язок особи, яка є матеріально залежною або залежною іншим чином. Тобто сексуальні домагання, які можуть бути на робочому місці чи в навчальному закладі, коли особа є керівником і примушує до статевого зв’язку іншу особу.

Крім того, визначення сексуальних домагань є в Законі України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків». Теоретично можна відшкодовувати шкоду, завдану сексуальними домаганнями, в порядку цивільного судочинства.