Основною ареною та прес-центром Євробачення-2017 обрано Міжнародний Виставковий Центр. Навколо МВЦ – скандальні забудови, радянський готель, недобудова Держплану УРСР та метро «Лівобережна» зі скандальним ремонтом.

Редакція The Village Україна розповідає про те, чого гостям пісенного конкурсу краще не бачити. У наступних публікаціях розповімо про місця, які варто побачити, та про те, як змінилася локація після підготовки до Євробачення.

Фотографії

Діани Андруник

Довгобудова «Нафтогазу»

Сірий довгобуд на Метрополита Шептицького, 10, просто перед МВЦ, не можуть добудувати 35 років. Будівництво розпочалося ще за ініціативи «Держплану УРСР». За інформацією Укрінформу, колись там планувалося розмістити Міністерство фінансів, потім – Держплан або Мінекономіки.

Тепер будівля належить НАК «Нафтогаз». Останні ремонтні роботи проводилися у 2007 році, коли у частині будинку встановили віконні рами.

Мер Києва Віталій Кличко неодноразово заявляв, що цей довгобуд до «Євробачення» повинен бути закритий банером. Кличко звертався до прем'єр-міністра, аби уряд виділив кошти на встановленням банера, однак поки – ніяких результатів.

Заяви про те, що на час проведення «Євробачення» недобудова перетвориться у величезний екран для трансляції конкурсу, теж не знайшли втілення.

«Сонячна Рів’єра». Скандальна забудова

З незаконною забудовою «Сонячна Рів’єра» мешканці мікрорайону Микільська Слобідка борються з 2007 року.

До цього в кадастрі замість ділянки площею 7,06 гектара було 5 окремих ділянок. Три з них перебували у власності міста, з них дві – з призначенням «благоустрій території» і одна для «будівництва готельно-офісного центру» зі збереженням зеленої зони. Інша ділянка належала ЗАТ «Міжнародний виставковий центр» і тут мали звести виставковий центр. На землі у власності ТОВ «Терра Капітал» мали бути реабілітаційний центр, водно-спортивна база і громадські пляжі.

Однак, за рішенням Київської міської ради від 26 липня 2007 ділянки передають ТОВ «Майк» і їхнє цільове призначення змінюють. У 2009 році «Майк» продав всю скуплену землю «Терра Капітал», але обидві фірми мали тих самих людей в засновниках та керівниках. «Терра Капітал» отримала документ на будівництво житлового комплексу, незважаючи на цільове призначення землі.

Будівництвом довгобуду займалася державна будівельна корпорація «Укрбуд», яку  очолював колишній однопартієць мера Кличка Максим Микитась. У травні 2015 року землю компанії «Терра Капітал» за борги конфіскував «Ощадбанк». Здавалося б, будівництво неможливе без наявності землі у забудовника, але у листопаді 2016 року Максим Микитась заявляв, що «Сонячну Рів’єру» планують довести до кінця.

Будівництво також неправомірне через те, що будинки потрапляють у 100-метрову прибережну захисну смугу, на якій будівництво заборонене. Під час будівництва також був пошкоджений греко-католицький собор, в фасаді якого з’явилися тріщини.

На час конкурсу бетонні каркаси будників збираються завішати банерами. Питання, чи завершиться будівництво залишається невизначеним.

Ринок «Лівобережний»

Біля станції метро, на нещодавно викладеній плитці, вже розкладки товарів. Хоч МАФи – легельні і нелегальні – прибрали на час «Євробачення», ринок продовжує обростати точками незаконної торговлі.

Готель «Турист»

27-поверховий готель з минулого століття. Будувався з 1970 по 1987 рік, хоча початково був запланований до Олімпіади в Москві у 1980 році. Свого часу це був один із столичних хмарочосів. Зараз готель потребує ремонту.

Метро «Лівобережна»

Станція метро Лівобережна належним чином не ремонтувалася з 1965 року. Тому на станції проводять капітальний ремонт до Євробачення, який розпочався 18 лютого 2017 року.

З відкриттям східного вестибюлю з виходом до готелю «Турист» в Facebook почали поширювати фото з детальним розбором неякісного виконання робіт. В обговоренні ремонту взяли участь кияни, представники Prozorro, через систему яких проводився тендер на ремонтні роботи, представники метрополітену та дизайнери Агентів Змін, які розробляли навігацію.

За словами мера, повністю відремонтована станція буде відкрита 1 травня.

Універсам «Олімпійський»

Оточений МАФами універсам «Олімпійський» на Митрополита Шептицького, 22, типовий зразок архітектури київських спальників. Будівля розміщена після перехрестя по дорозі до МВЦ, тому МАФи з розливним пивом, овочами, хлібом та промисловими товарами поки не демонтували.