Протягом року ми розповіли чимало важливих історій про людей. У цій підбірці ми згадуємо найпопулярніші тексти рубрики «Власний досвід».

1

«Я бачив, як стіни літака скручуються, ніби папірці». Ми пережили авіакатастрофу

Уранці 27 грудня в Алматинській області (Казахстан) розбився пасажирський літак авіакомпанії BekAir Fokker-100, що летів з Алмати в Нурсултан. Це сталося за кілька хвилин після злету, літак двічі намагався набрати висоту, але врешті впав, пробивши бетонну огорожу, і врізався у двоповерховий будинок у приватному секторі. На борту перебували 98 людей: 93 пасажири (троє немовлят) і п’ять членів екіпажу. Наразі відомо про 15 загиблих і 66 постраждалих. Попередня версія катастрофи – технічна несправність і помилка пілотів.

Серед пасажирів літака було двоє громадян України: Юра та Яна Сон. Вони сиділи в його передній частині, що постраждала від падіння найбільше.


2

Я чотири роки був безпритульним

Євген Щербина прожив більш ніж чотири роки на вулиці як безхатько. До цього він працював помічником продюсера в Radioaktive Film, знімав у Казахстані серіал «Марко Поло» від Netflix. Так сталося, що у 2014 році він залишився без роботи та грошей і через конфлікти з дівчиною пішов жити на вулицю, хоч і не планував, що його «відпустка» затягнеться надовго.


3

«Моє серце зупинялося тричі». Я пережив інфаркт у 30 років

«Привіт, я інфарктник», – починає розмову 31-річний Тимур Чумак, який пережив інфаркт і три зупинки серця менш як рік тому. Чоловік досі реабілітується після хвороби. Його мета – завдяки спорту та здоровому харчуванню повністю відновити серце та повернутися до активного життя.


4

Хвороба може вбити за кілька місяців. Як я вилікувалася від гепатиту С



Головним завданням тоді було – змусити печінку відновлюватися швидше, ніж вірус її руйнує



«Я відчувала, що через мій діагноз багато медичних працівників ставилися до мене, як до сміття. Одного разу мені відмовили проводити гастроскопію, мовляв, що «таких, як я» вони не приймають.

Це було дуже зневажливо. До того ж у мене багато татуювань, тож я була й «проститутка», і «наркоманка», і ким тільки можна», – розповідає Тетяна Кузьменко, яка 7 років хворіла на гепатит С. Спілкуємося з дівчиною про методи лікування, пігулки з інтернету та життя з вірусом в Україні.


5

«Люди мили руки після того, як торкалися мене»: я живу з псоріазом

Анастасія Вертелецька 2 роки лікується від псоріазу. Раніше вона працювала моделлю, але через хворобу їй довелося піти з професії. Вона не раз стикалася з тим, що люди лякалися вигляду її шкіри, просили не торкатися до них, відмовляли їй у косметичних послугах.

Анастасія розповідає, як боролася з хворобою, які методи лікування випробувала та як пройшла шлях від розпачу й депресії до прийняття себе з хворобою.


6

Я поїхала з Мінська на кілька днів і вже 4 місяці не можу повернутися додому

Головна редакторка The Village Білорусь Євгенія Сугак приїхала до Києва в справах наприкінці серпня. Через кілька днів в офіс її компанії прийшли з обшуком, а видавця The Village Білорусь Сашу Василевича затримали. Уже 4 місяці він перебуває в СІЗО за сфальсифікованими звинуваченнями, а правозахисники дали йому статус політичного в’язня.

Попросили Женю розповісти про деталі обшуків та арешту Саші Василевича, з якими перешкодами й небезпекою зараз працюють незалежні ЗМІ в Білорусі та чому найближчим часом вона не зможе повернутися до Мінська.


7

У мене не працюють нирки

The Village Україна публікує історію 29-річної Аліки Микал. Дівчина проживає в Броварах на Київщині. У 2018-му в неї відмовили нирки. Причина – цукровий діабет. Зараз Аліка перебуває в черзі на трансплантацію органа в Республіці Білорусь. В Україні процедура дозволена лише за родинним спорідненням.