У підсумках року розповідаємо про головні зміни в Києві у 2020-му: як нові сервіси та проєкти, на які чекали давно, перевтілили місто за рік.

4G у метро

Наприкінці жовтня в київському метро завершили встановлювати швидкісний інтернет 4G (щоправда, залишилася лише станція «Теремки», там інтернет обіцяють запустити до кінця грудня). Тому 4G працює на 45 підземних станціях метро із 46. Місто не витрачало бюджетні гроші на запуск 4G, адже реалізували проєкт коштом мобільних операторів «Київстар», «Vodafone Україна» та lifecell. Першою станцією, де запустили 4G, стала «Академмістечко»: це відбулось у березні 2020-го. 4G-інтернетом щодня в метро в середньому користуються майже 300 тисяч пасажирів, кажуть у Vodafone.

Прокат електросамокатів

Компанія Bolt улітку повноцінно запустила в Києві послугу оренди електросамокатів: тож у 2020 році вперше подібна послуга стала доступна по всьому місту (першу тестову точку запустили ще 2019-го на території UNIT.City). Електросамокати Bolt розташували в центрі Києва: біля станцій метро, парків і найбільш відвідуваних локацій (Поштова площа, майдан Незалежності, Бессарабка), кількість точок обіцяють збільшувати. У вересні прокат електросамокатів у столиці запустила й чеська компанія Kiwi, пізніше запрацювала послуга від компанії Scroll. КМДА спочатку була проти електросамокатів у місті, але потім нібито домовилися з бізнесом про умови використання «мікротранспорту».

IKEA вперше в Києві

(і в Україні)

Перший офіційний офлайн-магазин IKEA планують відкрити в Києві вже до кінця року: і хоч офіційно цього ще не сталось, шведський виробник уже почав монтувати вивіску: він почне роботу в торговому центрі Blockbuster Mall на проспекті Степана Бандери й працюватиме у форматі city store (ось що там буде). Раніше цього року у травні IKEA запустила в Україні онлайн-магазин і вперше офіційно зайшла в Україну. Зараз у Києві працюють два пункти видання товарів IKEA: один – на Позняках в «Aшан Рів Гош», другий – на Теремках у «Метро Кеш енд Кері». Планується ще й третій пункт видання у Lavina Mall.

Зоопарк

(новий вхід)

У травні Київський зоопарк відкрили після першої черги реконструкції: облаштували новий вхід із площею й новими приміщеннями, громадські вбиральні, медпункт і нові алеї. Біля входу встановили нові фігури зубра та левів із бронзи, а також велику фігуру жирафа. Побудували ще й триповерховий паркінг для авто. Зараз на території зоопарку триває будівництво нового приміщення для приматів, а за гроші інвесторів у новій будівлі біля входу облаштують підземний океанаріум і фудкорти.

Пейзажна алея

Частину Пейзажної алеї відремонтували (це лише перша черга): від сходів на Воздвиженку до скульптури «Аліса в країні чудес». Розширили вхід із боку Історичного музею й Десятинної церкви, оновили гранітне покриття, освітлення та дощову каналізацію. Запустили систему поливу газону та розмістили лави. На в’їзді з боку Десятинного провулка встановили автоматичні боларди – в’їжджати на Пейзажну алею зможуть тільки мешканці прилеглих будинків і спецтранспорт. Та хоч Десятинний провулок став пішохідним, його відразу запаркували водії. Повністю закінчити роботи на Пейзажній алеї планують у 2021 році: артоб’єкти не змінюватимуть, а пошкоджені відремонтують, кажуть у КМДА.

Перший перехоплювальний паркінг

Біля метро «Видубичі» в липні відкрили перший перехоплювальний паркінг: він розрахований на 193 авто, а користуватись ним водії можуть безкоштовно. Біля паркінгу облаштували КПП і шлагбауми, встановили камери відеоспостереження. Другий перехоплювальний паркінг запрацював у жовтні біля метро «Героїв Дніпра». У місті планують відкрити ще п’ять таких паркінгів.

Громадський простір біля «Деміївської»

Новий громадський простір із фонтанами та світловим шоу відкрили на Деміївській площі в серпні. Це частина проєкту реконструкції та доброустрою території Roshen, який почали ще у 2014 році. Новий простір розташований навпроти фасаду Roshen Plaza й, окрім фонтанів, містить зону для відпочинку під покрівлею. Вона поглиблена й від проспекту Науки відгороджена скляним бар’єром, доступ до неї вільний. Громадський простір з’єднали з метро підземним переходом, який відремонтували й розмалювали муралами.

Фонтан «Самсон» на Контрактовій

У жовтні завершилась реставрація фонтану «Самсон» на Контрактовій площі: відремонтували ротонду (споруда над фонтаном), чашу фонтану та саму бетонну скульптуру «Самсона». Усе перефарбували в нові кольори. «Самсон» на Контрактовій є одним із найдавніших фонтанів Києва (встановлений у 1749 році), він внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення.

«Будинок Білозір»

(або дім з антресолями)

Забудова на вулиці Мирній, 2/1 відома як «будинок Білозір». Усе тому, що будинок зводять на ділянці, яка належить ексдепутатці та співачці Оксані Білозір. Проблема висотки в тому, що її побудували на ділянці всупереч функціональному призначенню: можна будувати не більше трьох поверхів, а забудовник звів аж 11. Та запевняє, що будівля на чотири поверхи, а решта – це антресолі. Будівництво забороняли двічі, щоби припинити забудову залучали навіть поліцію. Але марно: висотку вже майже добудували.

Вулиця Франка

Капітальний ремонт на вулиці Франка завершили в липні: оновили ділянку між перехрестями з вулицями Хмельницького та Липинського. Змінили покриття проїжджої частини, на тротуарах старий асфальт замінили на ФЕМ-плитку, а на дорозі облаштували велосмугу. Також виділили зону для паркування авто, встановили нове LED-освітлення. Утім, через ремонт вулиці локальні ресторани були вимушені обмежити роботу: ми розповідали, як ремонт уплинув на місцеві бізнеси.

Труханів острів

Восени завершили першу чергу реконструкції вхідної зони на Труханів острів. Біля входу прибрали МАФи й облаштували підвісні конструкції, які в теплу пору року слугуватимуть місцями для відпочинку. Конструкції оснащені освітленням. Висадили нові дерева, кущі, оновили покриття. Також на острові планують встановити душову з роздягальнею, майданчики для настільного тенісу, скеледром, мотузкове містечко, дерев’яну терасу та артоб’єкти.

Подільський міст

(підсвітили, але не завершили)

Подільсько-Воскресенський міст, який будують уже понад 20 років, хотіли відкрити для авто до кінця 2020 року (про це неодноразово заявляв міський голова Віталій Кличко). Та не вдалося: недобудували з’їзди на лівому березі. Тому вирішили встановити освітлення на головній арці мосту: у жовтні закінчили монтаж й уперше його ввімкнули. Ми запитали у КМДА, навіщо там встановили освітлення, якщо міст ще не працює. Нам відповіли, що зробили це згідно «з планом проєктної документації» та що освітлення не є тимчасовим, а буде постійним. Також ми розповідали про головні недоліки Подільсько-Воскресенського мосту та чому він є інфраструктурним провалом.

Закриття Bingo

У листопаді припинив роботу концертний клуб Bingo на проспекті Перемоги, який працював 20 років. Приміщення клубу змінить власника й напрям діяльності: там нібито відкриють супермаркет АТБ. Bingo був одним із найбільших в Україні концертних клубів на 1 500 глядачів: тут виступали українські та закордонні музиканти, серед них – Jinjer, Thomas Mraz і Poets of the Fall. Ми розповідали, чим Bingo був для міста.

Відновлення «Будинку з фотографіями»

Будівлю колишнього готелю для військових «Червона зірка», яка пустувала понад 20 років, реконструювали: там відкрили коворкінг мережі #PeremogaSpace (третій у Києві). Він має площу 2 800 м², розрахований на понад 350 робочих місць і має залу для подій до 120 людей. На першому поверсі відкрили новий заклад мережі Idealist Coffee. Колишній готель «Червона зірка», розташований на місці особняка Сікорських на Ярвалу, більше відомий як «Будинок з фотографіями»: у 2013-му на його вікнах розмістили архівні фото киян.

Фото: 1 – Анна Бобирєва; 2 – Bolt; 3 – Анна Бобирєва; 4 – КМДА; 5 – Костянтин Гузенко; 6 – КМДА; 7 – Александр Дмитрук; 8 – Андрій Баштовий; 9 – «Наші Гроші»; 10 – Ярослав Друзюк; 11 – Костянтин Гузенко; 12 – КМДА; 13 – Bingo; 14 – #Peremoga