У 2019 році обіцяли повністю запустити електронний квиток і реконструювати «Тарілку» на Либідській, почати будівництво Шулявського мосту. Розповідаємо про проєкти, які встигли почати / закінчити цього року.

Пішохідний міст над Володимирським узвозом

Пішохідний міст відкрили до Дня Києва – 26 травня. Його вартість становила 275 мільйонів гривень. Щоправда, після відкриття з ним почались проблеми: прозоре скло у підлозі пошкодили у перший день після запуску, пізніше по мосту проїхався Mersedes. Скло врешті-решт замінили на броньоване. Це захистить підлогу від вандалів, а якщо на склі з’являтимуться подряпини, їх можна буде відполірувати.

© Андрій Баштовий для The Village Україна

Станція метро «Святошин»

За рік на станції метро «Святошин» повністю оновили платформу і приміщення станції та один із двох вхідних вестибюлів. Ремонтні роботи обіцяли закінчити до кінця 2017 року, а завершили лише за два роки. Комунальники встановили ліфти, облаштували смуги тактильною плиткою для людей з інвалідністю. У всіх приміщеннях станції встановили систему відеоспостереження, нову систему оповіщення та нову протипожежну сигналізацію. Вартість реконструкції – понад 150 мільйонів гривень.

© Прес-служба Віталія Кличка

Інспектори з паркування

Хоча інспектори з паркування почали свою роботу ще у квітні 2019 року, евакуюють автівки вони лише з серпня. Інспектори працюють у парі з патрульними, адже поки що евакуйовувати авто самотужки вони не можуть – не мають необхідного обладнання. Також цьому перешкоджає юридична колізія, яка є у постанові Кабміну, що регламентує дії інспекторів з паркування під час евакуації. Поки що робота інспекторів обмежується найбільш запаркованими вулицями у центрі міста та простором біля станцій метро: проспектом Хмельницького, бульваром Лесі України, вулицею Шота Руставелі, станціями метро «Лісова», «Академмістечко» та «Святошин».

© Юлія Тунік для The Village Україна

Реконструкція Шулявського мосту

Роботи з демонтажу на Шулявському мості почалися у березні 2019 року. Міський голова Віталій Кличко тоді ж заявляв, що рух шляхопроводом планують відкрити наприкінці року. Головну конструкцію нового Шулявського мосту над проспектом Перемоги встановили у жовтні. Щоб закінчити будівництво мосту, треба знести цех колишнього заводу «Більшовик» на проспекті Перемоги. Київрада пообіцяла його викупити та демонтувати.

© Прес-служба Віталія Кличка

Третя черга парку «Наталка» на Оболоні

У 2019 році відкрили третю чергу парку «Наталка» на Оболоні. Третя черга парку – це майже 9 гектарів облаштованої території. Ремонт зробили від центрального входу в парк до гольф-клубу. В оновленій частині парку облаштували вхід, пішохідні доріжки, сходи та пандуси, встановили сучасні лави та урни, камери відеоспостереження і тривожні кнопки, навігаційні таблички, сучасне освітлення, систему поливу. Також тут є своє футбольне поле, універсальне поле для баскетболу, волейболу, тенісу і спортивний майданчик з інклюзивними елементами.

© КМДА

Початок будівництва метро на Виноградар

Будівництво метро на Виноградар почали лише в листопаді. Уже закінчено демонтажні роботи там, де нова ділянка приєднується до лінії метрополітену – за станцією «Сирець». Вартість будівництва обійдеться бюджету столиці майже у 6 мільярдів гривень. Місто вже надало кошти на виконання робіт і придбання специфічного обладнання – понад 2,5 мільярда гривень.

За планом метро мають побудувати до 2021 року. Насамперед зроблять дві станції – «Мостицька» та «Проспект Правди», а також відгалуження у бік станції «Виноградар». Під час їхнього будівництва вперше в Києві планують використати технологію вертикальних тунелів.

© КМДА

Відкрили Банкову для пішоходів

У травні вулицю Банкову в Києві, на якій розташований Офіс президента, відкрили для вільного проходу. Ворота на Банкову відкрили з боку Лютеранської та з боку Інститутської вулиць. Наприкінці грудня навпроти Офісу президента облаштують безкоштовну ковзанку.

Катерина Пєшко для The Village Україна

Kyiv Food Market на «Арсенальній»

Kyiv Food Market почав роботу біля станції метро «Арсенальна» наприкінці вересня. Це понад два десятки закладів у колишньому павільйоні заводу «Арсенал» на Печерську.

Це спільний проєкт засновника «Міського ринку їжі» в Одесі Алекса Купера та власника мережі ресторанів La Famiglia (Vino e Cucina, Vero Vero, Catch, Bigoli) Михайла Бейліна. Окрім закладів «Людей Купера» та La Famiglia, у Kyiv Food Market взяли участь проєкти «Ресторанів Гусовських» (Adelle, Liberty by Napule), Анни Козаченко (Milk Bar, Good Girl) і Тараса та Оксани Сердюків (BAO, NAM). Резиденти адаптували меню своїх флагманських закладів під формат ринку, обравши різні концепції – від італійської до паназійської кухонь.

© Андрій Баштовий для The Village Україна

Відкриття Blockbuster Mall

20 листопада розпочала роботу перша черга торгового центру Blockbuster Mall на проспекті Бандери. Поки на території ТРЦ працює тільки супермаркет «Сільпо». Решта магазинів будуть запускати поступово. Саме в цьому торговому центрі IKEA планує відкрити свій перший магазин в Україні. Площа першої черги становить 190 тисяч квадратних метрів, а загальна площа має перевищити 450 тисяч квадратних метрів.

© Nai Ukraine

«Планета кіно» у ТРЦ River Mall

Кінотеатр мережі «Планета кіно» у серпні розпочав роботу в новому ТРЦ River Mall на Дніпровській набережній. Це також другий в Україні кінотеатр, у якому застосовують технологію IMAX with Laser, що передбачає лазерне проєктування фільмів на екран формату IMAX.

У новій «Планеті кіно» близько 1 500 місць для глядачів і десять кінозалів. Екран IMAX розміром 24 на 15 метрів в Україну доставляли судном з Канади. У комплексі облаштували вхід для людей з інвалідністю, адаптували двері, ліфти та вбиральні. Зони для візків передбачили у всіх залах, крім зали 4DX, в IMAX-залі для цього демонтували три крісла.

© Марго Дідіченко для The Village Україна

Повернення Гостиного двору в державну власність

На початку листопада Київський апеляційний суд закрив справу щодо накладання арешту на будівлю Гостиного двору. Нині Фонд держмайна завершив процедуру повернення Гостиного двору в державну власність. Влада має ухвалити рішення про те, хто фінансуватиме відновлення будівлі: з бюджету Києва чи коштом інвестора. Щоб завершити реконструкцію Гостиного двору, потрібно 500 мільйонів гривень.

© Анна Бобирєва для The Village Україна

Встановлення контейнерів для сміття

Перевізники сміття у липні запустили пілотний проєкт роздільного збору відходів у дворах міста. Під час тестування оберуть найбільш ефективну модель сортування. Загалом планують встановити три тисячі сміттєвих контейнерів для окремих побутових відходів – пластику і скла. У 2019 році встановили 120 контейнерів для збору пластику та скла.

© «Київспецтрансі»

Обкладинка: Андрій Баштовий для The Village Україна