2017 рік у столиці запам’ятався відкриттям оновленої Поштової площі та початком реконструкції Контрактової, 2018-й – запуском сходів на Воздвиженку. Ми стежили за обіцянками, які мають виконати/почати виконувати у 2019 році, та публікуємо добірку найбільш значущих для мешканців міста.

Єдиний е-квиток для проїзду в громадському транспорті

Єдиний електронний квиток запустили в тестовому режимі з 1 листопада 2018 року, але на повну він запрацює вже з нового року. «Це технічне тестування, яке проводять профільні спеціалісти. Нині квитка у продажу немає», – розповіла прес-секретарка КМДА Катерина Баранова.

26 грудня у КМДА обіцяли повноцінно представити електронний квиток, але презентацію перенесли на післясвятковий період. Точної дати в КМДА не назвали.

Після запуску кожен зможе придбати пластикову картку Kyiv smart card, яку можна поповнювати. За допомогою багаторазової пластикової картки також можна буде платити за проїзд у всіх видах громадського транспорту, а з часом – оплачувати комунальні послуги, записуватися до лікаря, подавати петиції, голосувати за проекти громадського бюджету.

Для одноразової поїздки продаватимуть чеки з QR-кодами. Крім того, працюватиме додаток для смартфонів, який можна буде використовувати для зручності замість пластикової картки.

Фото: КМДА

Будівництво метро на Виноградар

У 2019 році планують розпочати будівництво метро на Виноградар. Київський метрополітен уклав договір з переможцем тендеру ПАТ «Київметробуд».

Нині оформлюють документи для початку робіт. Цю інформацію підтвердила The Village Україна прес-секретарка «Київського метрополітену» Наталка Макогон.

Насамперед побудують дві станції – «Мостицьку» та «Проспект Правди», а також відгалуження у бік станції «Виноградар». При їх будівництві вперше в Києві планують використати технологію вертикальних тунелів.

Роботи триватимуть до 2021 року. Бюджет проекту – майже шість мільярдів гривень.

Фото: КМДА

Пішохідний міст між Володимирською гіркою та Хрещатим парком

Пішохідний міст, що з’єднає Володимирську гірку та Арку дружби народів, побудують до травня 2019 року (якщо все піде за планом). Очікувана вартість будівництва – 260 з половиною мільйонів гривень.

Будівельники зроблять реконструкцію системи освітлення на Володимирському узвозі та біля Володимирської гірки, перекладуть дощову каналізацію. У вартість робіт входять дорожні та земляні роботи на Володимирській гірці та відеоспостереження пішохідно-велосипедного переходу (10 комплектів вуличних камер).

Фото: КМДА

Реконструкція «Тарілки», Ocean Mall та відкриття нових ТЦ

Торгово-розважальний центр Ocean Mall за планом мають відкрити 1 вересня 2019 року. Новий ТРЦ на «Либідській» матиме 5 поверхів. В Ocean Mall відкриють IKEA, H&M, Mango, Reserved, Zara і зал із технологією IMAX від мережі кінотеатрів «Планета Кіно».

Разом з будівництвом торгово-розважального комплексу власник ТРЦ Ocean Mall Вагіф Алієв за договором має реконструювати «Тарілку» – будівлю Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації. Тут створять музей науки. «Інвестор готовий вкласти всю необхідну суму на ремонт будівлі – це близько 150 мільйонів гривень», – розповів директор Малої академії наук Оксен Лісовий.

Крім Ocean Mall, у 2019 році мають відкрити ТРЦ Retroville на проспекті Правди, ТРЦ River Mall на Дніпровській набережній, а також ТРЦ Blockbuster Mall на проспекті Бандери (строки відкриття Blockbuster Mall перенесли з грудня 2018 року на лютий 2019-го).

Фото: проект Ocean Mall від NAI Ukraine

Станція метро «Святошин»

Оновлена станція метро «Святошин» запрацює наприкінці червня 2019 року.

На станції роблять пілотний проект з облаштування ліфтів, а також замінять архітектурні оздоблення вестибюлів, платформ і підземних переходів, оновлять електро- та сантехнічне обладнання.

Будівельники замінять вікна кас і вхідних/вихідних груп дверей, кабін контролерів і покриття сходів. Для людей з порушеннями зору облаштують тактильні смуги.

Раніше повідомляли, що станцію метро «Святошин» відремонтують до 31 грудня.

ФОТО: КМДА

Фунікулер із прозорим дахом

Замість старих вагонів встановлять новий прозорий фунікулер австрійської фірми Doppelmayr Garaventa. За словами мера Києва Віталія Кличка, фунікулер оновлять протягом 2019 року.

Фото: Анна Бобирєва для The Village Україна

Інспектори з паркування

У Києві з’являться інспектори з паркування, які фотографуватимуть запарковані автівки і штрафуватимуть порушників. Нині триває конкурс на посади керівників та близько 10 фахівців муніципальної поліції паркування, повідомили The Village Україна в департаменті транспорту КМДА.

За словами координаторки групи «Реанімаційний Пакет Реформ для Києва» Оксани Величко, інспектори фіксуватимуть порушення на спеціальний планшет, а штраф виписуватимуть за електронним підписом. «Інспектор буде рухатися з інтервалами в 10 хвилин і робити фото із прив’язкою до нерухомих об’єктів. Через 10 хвилин – повторна фіксація, для можливості накладення штрафу (після 10 безкоштовних хвилин)», – розповіла Величко.

Кияни оплачуватимуть паркування із прив’язкою до державного номерного знака через смс, спеціальні програми, паркомат або через придбання талона.

Співробітники КП «Київтранспарксервіс» більше не надаватимуть жодних послуг.

Фото: Київпастранссервіс

Реконструкція Шулявського мосту

Міст, що «втомився», почнуть демонтувати навесні 2019-го. Проект розв’язки на Шулявці – будівництво неповної «конюшини» з трьома з’їздами (замість класичних для «конюшини» чотирьох).

За словами заступника мера Києва Дмитра Давтяна, міст повністю перекриють і зноситимуть упродовж трьох місяців. «Роботи ведуться, хоча ми трохи відстаємо від первинного графіка, він був скоректований», – розповів Давтян.

Будівельники вже відновили асфальтобетонне покриття частини з’їзду з вулиці Вадима Гетьмана на проспект Перемоги, тривають роботи з перебудови інженерних мереж і знесення торговельних кіосків.

Загальна вартість будівництва – 830 мільйонів гривень. Ремонт шляхопроводу планують закінчити за 17 місяців.

Фото: Київдормістпроект

Обкладинка: КМДА