Редакція The Village Україна обирає найкращі тексти про дітей, які публікувалися протягом 2017 року.

Ілюстрація: Євген Величев

Я – тато в декреті

«Якщо ти людина успішна, реалізована, то йдеш у декрет тому, що тобі просто подобається проводити час з дітьми».

Дві третини українок виходять з декретної відпустки до того, як дитині виповниться три роки. У більшості випадків мати віддає малюка у дитячий садок чи залишає на бабусю та дідуся. І лише у 15% випадків вихованням дитини займається батько.

Макс Левін – фотожурналіст LB.ua, а також батько трьох синів. У 2014 році Максим пішов у декретну відпустку, аби бути з дітьми. Говоримо про досвід батька у декреті.

 Читати

Чому не можна змушувати дитину ділитися?

«У віці 1,5-2,5 років дитина починає відчувати себе цілісною особистістю. У цей момент відбуваються перші спроби відділити власне «Я» від інших людей: з’являється розуміння того, що ця іграшка  – її, сукня  – мамина, годинник  – батька, а книжка  – брата».

Що робити, коли дитина люто відстоює право власності, може кричати або ж навіть вдарити іншу дитину за це. Як зрозуміти, чи це жадібність чи звичайне відстоювання власних кордонів? Розмова із психологом Вікторією Шиманською про небажання ділитися, правильні емоції та принцип «достатньо» у вихованні дітей.

 Читати

Булінг у школі: чому діти цькують дітей, і що з цим робити

«Навіть, якщо ваша дитина добре спілкується з однолітками у садочку – це зовсім не означає, що вона не стане жертвою булінгу в школі. За статистикою, 80% українських дітей піддаються цькуванням, навіть не усвідомлюючи цього».

Про цькування дітей у школі розповідає Олена Ратінська – дитячий психолог, гештальт-терапевт, голова відділення дитячої психології Київського Гештальт Університету і директор однієї зі столичних шкіл – Сергій Горбачов.

 Читати

Соромно, страшно, незрозуміло: як говорити з дітьми на складні теми

«Складні теми я розділила б на дві частини. Перша – прямі запитання або заяви дітей, на які ми не завжди знаємо відповіді. «Чому я повинен любити брата? Чому ти не можеш купити всі іграшки в магазині? Я не хочу з нею дружити, вона некрасива. Я хочу дружити з Ванею, а він не хоче. Чому?». Друга – ситуації, в яких проблематика незрозуміла і немає власне запитання. При цьому дитина відчуває явно негативні емоції, виражаючи їх криком, сльозами, капризами і вимаганнями».

Авторка  книги «Про Діму та інших. Як говорити на складні теми» в рамках проекту «Дітям про важливе» Наталія Реміш розповідає про запитання, які ставлять у глухий кут, і про те, що турбує дітей.

 Читати

Шість здорових сніданків школяра

«Те, що ви покладете маленькому школяреві у тарілку на сніданок, визначить, наскільки уважна та зосереджена на навчанні буде ваша дитина».

Дієтолог та мама двох дітей Марія Федоренко розповідає, як нагодувати школяра перед уроками, щоб він був сповнений сил і перебував протягом дня у хорошому настрої.

 Читати

Чи можна карати дітей?

«Не хотіти віддавати комусь свою іграшку – нормально. Немає нічого поганого в тому, що діти не хочуть з кимось гратися або давати/позичати свою іграшку. Часто дорослі засуджують дітей за це, мовляв, не будь жадібним. Пам’ятайте, для дитини конкретна улюблена іграшка може мати таку ж цінність, як для вас автомобіль».

Поради психологів про те, як вплинути на поведінку дитини, коли вона не слухається і як опанувати себе, щоб не зірватися на крик або фізичну силу.

 Читати

Я виховую дітей на хуторі

«З двома дітьми ми жили з мінімальними зручностями. У дворі була криниця, з якої воду носили. Взимку їсти готували лише на печі, влітку користувалися газовими балонами. Так жили 7 років. Я не можу сказати, що це було важко, звикла. Але коли з’явилася третя дитина, ми зрозуміли, що такий примітивний побут відбирає дуже багато часу, і ти не можеш нічого іншого робити».

Діана Карпенко-Кантер і Леонід Кантер разом з трьома дітьми 10 років живуть на хуторі Обирок у 250 кілометрах від Києва. Найближча лікарня – у Батурині (10 км), фельдшер – у сусідньому селі (5 км). Тут немає магазину, немає школи. Але є ліс, озеро і багато свободи. Історія про те, як облаштувати щасливе дитяче життя далеко від великого міста, і які труднощі при цьому можуть виникнути.

 Читати

Як зробити квартиру безпечною для дитини

«Закріпіть шафи, комоди та інші габаритні меблі. Для цього є спеціальні якорі або ремінці. Підбираються вони індивідуально, після оцінки розміру і потенційної ваги наповненої конструкції, стіни, до якої кріпитимете меблі».

Лайфхаки для батьків: розповідаємо, як подбати про безпеку дитини у домі до того, як на неї впав комод чи телевізор.

 Читати