Рік правдивих звинувачень і неправди, боротьби за права та слизьких намагань утекти від відповідей, логічних і непередбачуваних культурних та економічних вибухів – яким ми запам’ятаємо 2017-й.

Підбірка насичена словами-мемами, які походять з політичної сфери. Вони втратили статус нішевих жартів та перейшли у зрозумілу всім категорію «меми». The Village Україна збирає головні слова 2017 року.

Безвіз

11 червня громадянам України дозволили їздити до Європейського союзу без віз. Хоча слово «безвіз» зафіксувалося у лексиконі українця значно раніше – як геополітична ціль та одна з топ-тем у медіа. Завдяки безвізу все більшій кількості громадян України також довелось дізнатися, що таке «біометричний паспорт», і, більше того, стояти у чергах, щоб його отримати. Уже в перший тиждень безвізом скористалися 18 000 громадян України.

Черга за біометричним паспортом – минуло 3 дні після запровадження безвізу, Київ, 13 червня / Володимир Шуваєв, The Village Україна

Харасмент

Флешмоб #metoo розпочався із численних звинувачень у сексуальних домаганнях продюсера Гарві Вайнштейна. Згодом звинувачення посипались на голови інших знаменитостей, слідом йшли рішення великих компаній про розривання контрактів. Унаслідок «ефекту Вайнштейна» (Weinstein Effect) наступний сезон «Карткового будинка» знімуть без Кевіна Спейсі.

Лише у Twitter опублікували близько 2 мільйонів повідомлень #metoo з 85 країн світу. Таким чином люди повідомляли, що вони стали жертвами сексуального насилля чи домагань. Хоча часто «харасмент» розуміють лише як сексуальні домагання, це поняття передбачає різні види психологічного тиску.

Коли флешмоб набрав обертів, слово «емпатія» (empathy) пробилося до топу слів від Merriam-Webster. The Village довелося розповідати, що таке «харасмент» і «cекcуальна об’єктивація» на прикладі скандальної спроби рекламувати київську перепічку.

Фемінізм

«Фемінізм» став найпопулярнішим словом року за версією американської компанії Merriam-Webster. У 2017 році кількість пошукових запитів за цим словом зросла на 70% порівняно з минулим роком. Багатотисячні «Жіночі марші», серіал «Розповідь служниці» – невід’ємний атрибут 2017 року.

Популізм

Кембриджський словник вирішив, що «популізм» має стати словом року. Зростання впливу політиків-популістів продовжується у 2017-му: світ голосує за тих, хто багато і красиво обіцяє.

Укладачі словника керувалися не лише частотою пошукових запитів, а більше зростанням актуальністі цього явища сьогодні. Про загрозу попередив навіть Папа Франциск.

Правда

Global Language Monitor вирішив, що світові бракує правди.

Включаємо слово до списку на противагу таким популярним Fake News і терміну «постправда» (описує суспільство, яке зупинилося у пошуку істини, тому Оксфордський словник обрав його словом року 2016-го). З’явився навіть термін paltering – введення в оману за допомогою правдивої інформації.

Complicit

Прикметник, який використовується у значенні «співучасник» – хтось, втягнутий у незаконні чи брудні справи, – сomplicit став словом року за версією Dictionary.com.

Мемом його зробила Іванка Трамп, коли сказала, що не знає значення цього слова. Її запитали, чи «втягнута» вона у справи батька. Реакція читачів була логічною – сomplicit почали активно гуглити, а SNL зняли скетч зі Скарлетт Йоханссон.

Complicit – SNL (Scarlett Johansson)

Covfefe

Найбільш дивне слово у цьогорічному словнику – Covfefe. Американський президент Дональд Трамп написав його у власному Twitter, але значення не пояснив. Інтернет-спільнота досі вгадує, що б це могло означати.

Біткоін

Міжнародним спортом стало спостереження за курсом біткоіна. За рік криптовалюта зросла у ціні з майже 1000 доларів до майже 20 000 доларів, час від часу падаючи у ціні. Наприкінці року біткоін продають і купують за трохи більше як 14 000 доларів.

Підвидом спорту стало криптовалютне прогнозування – від апокаліптичних пророцтв, що скоро «бульбашка лусне», до очікування ціни у 100 000 доларів за біткоін. Найбільш зацікавленим довелося з’ясувати ще і значення слів «майнінг» та «блокчейн».

До спостереження за курсом додається заздрість до тих, хто купував по 100, та жарти про тих, хто продав за 500. Тим часом у світі з’явилися перші криптовалютні мільярдери, а країни дискутують про необхідність створення національних криптовалют.

Youthquake

Оксфордський словник обрав власне слово року – youthquake. Цим словом позначають усі соціальні, культурні й політичні зміни, викликані діями молоді. Це слово вперше використала ще у 60-х редакторка журналу Vogue Діана Вріланд.

Хайп

Слово походить від англійського hype – «галас, ажіотаж». Воно поширилося через популярність російських реп-батлів, які теж стали хайповими, збираючи рекордні для жанру перегляди на YouTube. Слово «батл» теж довелося вивчити.

Спінер

Функціонально не зрозуміла іграшка стала настільки популярною, що потрапила навіть на полиці церковних магазинчиків. Шестирічні діти на запитання про роль цієї іграшки пояснюють – «допомагає боротися зі стресом».

Київський модернізм

Київське слово року довелося вивчити усім, коли звичний вигляд «візитних карток» міста опинився під загрозою. Через необхідність зберегти київську архітектуру міські активісти, дизайнери та архітектори об’єдналися у спільноту #SAVEKYIVMODERNISM, а міські медіа пояснювали, у чому цінність «літаючої тарілки» чи сонцерізів на Мінсоцполітики.

Будівля «Тарілки» біля виходу на «Либідській» побудована за проектом Флоріана Юр’єва та Льва Новикова / Андрій Шурпенков, The Village Україна