На відновлення річки Либідь може піти від 5 до 7 років, повідомляють у комісії Київської міської ради з питань екологічної політики.

Для проєкту ревіталізації Либеді в Київраді розробили техніко-економічне обґрунтування, за яким річку поділили на окремі технічні зони. На кожній із них будуть проводити необхідні роботи.

Уже другий рік на ділянках Либеді біля Стратегічного шосе та поблизу Південного мосту проводять очищення. На повне відновлення 9,5 кілометра річки може піти 5-7 років.

«Щонайменше два роки відповідні служби займаються цим питанням, і є багато позитивних зрушень. Це і чистка технічної частини, і чистка берегів. Та головне – це увага як киян, так і виконавчої влади до цієї проблематики. Я сподіваюсь, що після завершення всіх очисних процесів, ми вже будемо дбати, щоб Либідь стала туристично привабливим місцем для відпочинку», – розповів голова постійної комісії з питань екологічної політики Костянтин Яловий.

Однак очищення і благоустрій річки ще не вирішує всіх проблем. Залишається питання незаконних врізок, через які у Либідь можуть зливати небезпечні речовини. «Приблизно 2 200 кілометрів каналізаційної системи у Києві  поза балансом. Це означає, що вони не мають господаря», – відзначив Костянтин Яловий.

Обкладинка: Kiyanka/Wikimedia