Кінотеатр «Київ» не працює вже понад три роки. Чи не вперше за цей час міська влада з упевненістю заявляє, що кінотеатр відновить роботу. Коли? У Департаменті культури КМДА на запит The Village Україна відповіли, що це питання післявоєнного часу.

Утім, спочатку в приміщенні доведеться провести протиаварійні та ремонтно-реставраційні роботи. Їх почнуть після припинення чи скасування воєнного стану, а також з урахуванням «можливостей бюджету міста Києва», коментують у Департаменті культури для The Village Україна.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Фото: Андрій Баштовий для The Village Україна

Водночас колишній орендодавець кінотеатру, ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ», хоче повернутися до будівлі через суд. Юридичний представник директорки ТОВ Володимир Власенко повідомляв, що компанія формує вже третій позов на КМДА до Господарського суду Києва. За його словами, кінотеатр мав би відновити роботу в такому ж форматі, який був у 2019 році, – до того, як міська влада розірвала договір оренди. У Департаменті культури КМДА зазначають, що наразі не мають інформації щодо формування позову чи будь-яких інших дій зі сторони колишнього орендаря.

Місто відмовилося від співпраці з ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ», зокрема й через те, що орендар платить лише 47 тисяч гривень оренди на місяць. Після цього провели конкурс і передали будівлю компанії «Сінема-Центр», яка зобовʼязалася сплачувати понад два мільйони гривень щомісяця.

Однак компанія недовго сплачувала оренду, лише з червня до листопада 2019 року. Після цього «Сінема-Центр» звернулася до Департаменту комунальної власності з тим, щоби перевірити стан будівлі – новостворена комісія на наступний же день склала акт про зупинення сплати орендної плати через неможливість використання приміщення.

У 2021 році Господарський суд виніс рішення про повернення кінотеатру «Київ» у власність ТОВ, але згодом це рішення скасував суд апеляційної інстанції. На думку юридичного представника директорки ТОВ, вони «неправильно обрали спосіб захисту», тож тепер домагатимуться поновлення договору «згідно з чинним законодавством». У лютому 2022-го Верховний суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду відхилив касаційну скаргу ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр «Київ».

Відновленню роботи кінотеатру також може посприяти те, що міська влада хоче перетворити КП «Київкінофільм», до якої належить кінотеатр «Київ», на «Київський культурний кластер».

Реорганізація структури комунальних кінотеатрів, імовірно, допоможе зробити з раніше збиткових комунальних кінотеатрів «культурні кластери», які зможуть приносити дохід не тільки завдяки кінопоказам. Там також проводитимуть різні творчі проєкти й облаштують платні коворкінги, зазначили в Департаменті культури КМДА.

Що таке «Київський культурний кластер»?

КМДА повідомили на початку березня 2023-го, що кінотеатри муніципальної мережі «Київкінофільм» перетворять на «багатофункціональні культурні центри». Там обіцяли надавати фахові консультації й інформаційну допомогу, а також можливість користуватися приміщеннями й обладнанням для творчості, навчання та спілкування.

Це значить, що в муніципальних кінотеатрах продовжать показувати фільми, однак певні приміщення переобладнають під навчальні аудиторії, простори для лекцій і виставок, пояснили в Департаменті культури КМДА. Так, великі приміщення планують переробити під місця для невеликих концертів і театральних перформансів, а також показувати українські й світові кінопремʼєри.

Для цього кінотеатрам хочуть надати світлове, звукове, галерейне обладнання, сценічні реквізити, робити це планують «поетапно». Також у кожному кінотеатрі хочуть створити простори на кшталт коворкінгів.

У КМДА додають, що більшість культурних та освітніх проєктів міста зосереджені в центрі Києва, а це обмежує кількість відвідувачів. Завдяки центрам у різних районах (кінотеатри мережі «Київкінофільм» розташовані як на правому, так і на лівому березі) культурний продукт хочуть зробити більш доступним для киян.

«Це також до запитання про нові креативні простори на зразок мультифункціональних хабів у районах Києва. Десь [закладам культури] не потрібно три кінозали, у цьому немає потреби. Може бути одна зала плюс коворкінг. Це збалансований підхід – і культурно, й економічно. Щоб певний об’єкт відповідав потребам району та часу, де він працює», – пояснювала в інтервʼю The Village Україна ексдиректорка Департаменту культури КМДА Яна Барінова.

Кінотеатр «Братислава», наприклад, уже функціонує як культурний центр «Арт Братислава». Там проводять вистави, стендап-вечори, організовують виставки, працюють творчі обʼєднання.


У березні 2022 року стало відомо, що кінотеатр «Київ» може відновити роботу, але спочатку там треба провести ремонт. Він належить до муніципальної мережі кінотеатрів «Київкінофільм», які в КМДА планують перетворити на «багатофункціональні культурні центри».

У червні 2022 року стало відомо, що київських посадовців, які нанесли кінотеатру «Київ» збитків на майже 22 мільйони гривень, судитимуть.


Половина кінотеатрів мережі «Київкінофільм» зараз працюють («Флоренція», «Лейпциг», «Ліра», «Старт», «Факел», «Кінотеатр імені Шевченка»), інші – зачинені на ремонт (зокрема «Київська Русь», «Краків»), більшість зачинені та потребують ремонту («Кіото», «Загреб», «Дніпро», «Київ», «Молодіжний», «Екран»).

обкладинка: колаж Анастасії Граб