Оновлення на 6 липня: Довідки для виїзду за межі областей для військовозобовʼязаних скасували, щоб «не допустити маніпуляцій», повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

«Підкреслюю, цей документ від початку стосувався винятково внутрішньої роботи ТЦК та СП і не створював зобовʼязань, обмежень прав і свобод громадян України. Попри це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії із перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави», – зазначив він.

За його словами, вирішили розробити новий порядок надання дозволів, який врахує «реалії сьогодення».

Оновлення 21:35: Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні доручив міністру оборони і головнокомандувачу ЗСУ доповісти йому про довідки, які мають видавати військовозобов'язаним: «Сьогодні в суспільстві було багато суперечок, щодо рішення Генерального штабу ЗСУ про затвердження порядку отримання якихось дозволів для військовозобов'язаних, призовників і резервістів. Я бачу, що є різні оцінки такого рішення. Є нерозуміння і обурення в суспільстві».


Під час воєнного стану та мобілізації призовники, військовозобов’язані та резервісти не можуть виїжджати за межі «місця проживання» без дозволу від військкомату, пояснив Генеральний штаб. Запитали в юриста, як це має працювати.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Що змінилося

Норма, що забороняє військовозобовʼязаним виїжджати з місця проживання без дозволу керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки (раніше – військкомату), не нова. Вона була закріплена, зокрема, ще в законі «Про військовий обов’язок і військову службу», який діє з 1992 року (стаття 37).

Але до цього часу ця норма не працювала, оскільки не було механізму отримання довідок. Тепер Генштаб Збройних сил розробив порядок надання такого дозволу.

Як уточнив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, усі резервісти, призовники та військовозобовʼязані, що планують виїжджати за межі своїх районів та областей, мають узяти дозвіл у ТЦК (військкоматі).

Його видаватимуть на термін від 30 діб до року, «залежно від категорії субʼєкта».

«Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів із боку військового командування не надавалося», – підкреслив він.

Залужний опублікував зразки заяви на отримання дозволу, самого дозволу та порядок його отримання.

Окремий механізм хочуть розробити для людей, які постійно пересуваються між містами й областями через роботу чи за особистими справами.

Для чого це потрібно

У Генштабі пояснили, що зробили це для обліку військовозобовʼязаних-переселенців.

«У країні триває війна, і держава має володіти інформацією про наявний мобілізаційний ресурс», – зазначив під час брифінгу речник Міноборони Олександр Мотузяник.

За його словами, ці дані також потрібні керівникам військкоматів, щоби вони знали про ситуацію в їхніх містах чи областях на випадок, якщо раптом знадобиться «активізувати процес» мобілізації.

«Баланс між забезпеченням прав громадян на вільне пересування та між порядком контролю за мобілізаційним ресурсом буде дотримано», – пообіцяв він. І додав, що порядок видачі таких дозволів ще відшліфують на практиці, а більш детальне розʼяснення нададуть незабаром.

Юрій Мельник


адвокат юридичної компанії «Міллер»

Чому ухвалили таке рішення

Генеральний штаб Збройних сил наголосив, що жодних змін у законодавство не вносили, а відповідний порядок затвердили для виконання норм кількох законів:

  • п. 16 ч. 1 ст. 8 закону України «Про правовий режим воєнного стану»

В Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування разом із військовими адміністраціями можуть забороняти громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку змінювати місце проживання (місце перебування) без відповідного дозволу.

  • ч. 4 ст. 37 закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»

У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних і резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних і резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України – без дозволу відповідного керівника).

  • ч. 6 ст. 22 закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

Громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи, визначеної в частині третій цієї статті.

Про які саме обмеження йдеться

Ідеться про зміну як місця проживання, так і перебування. І тут увагу варто звернути на визначення цих термінів.

Місце перебування – це житло, у якому людина проживає менш як шість місяців на рік. Тобто місцем перебування може бути готель, у якому людина зупинилася на один день у відрядженні чи батьківська хата в іншій області. Отже, поїздки на понад одну добу вже вимагатимуть дозволу.

А от місце проживання це житло, де людина проживає основну частину свого часу (більш як шість місяців на рік).

Важливим моментом є те, що місце перебування чи проживання визначається в межах саме населеного пункту (міста, селища чи села), а не області. Тож отримувати дозвіл буде необхідно навіть для поїздок у межах однієї області.

Кого стосуються такі обмеження

Це стосується всіх громадян України, які підлягають військовому обліку:

  • призовників;
  • військовозобов’язаних;
  • резервістів.

Куди звертатися по дозвіл

Більшості військовозобов’язаним потрібно буде звернутися з письмовим запитом до керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Для військовозобов’язаних інших формувань (Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки) до керівників цих органів, а для нинішніх військовослужбовців до керівників своїх військових частин.

Хто може отримати такий дозвіл

  • Призовники, яким дали чи які мають право на відтермінування від призову на строкову військову службу до року, але не пізніше дати закінчення відтермінування.
  • Людям призовного віку за поважних причин (хвороба або смерть рідних тощо) терміном до 30 діб.
  • Військовозобов’язаним і резервістам, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (повний перелік визначено у статті 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»), на термін до року за наявності документів, що це підтверджують, але не пізніше дати закінчення права на відтермінування.
  • Військовозобов’язаним і резервістам, що були заброньовані на період мобілізації та на воєнний час на термін до 30 діб, але не пізніше дати закінчення терміну дії посвідчення про відтермінування від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час або дати, зазначеної на витягу з наказу Міністерства економіки про бронювання.
  • В окремих випадках за рішенням керівника центру комплектування. Решті військовозобов’язаних і резервістів – за наявності інших поважних причин із поданням ними відповідних документів на термін до 30 діб.

Кому не потрібно отримувати дозвіл

  • Виключеним із військового обліку. Підставою для виїзду є позначка про виключення з військового обліку.
  • Заброньованим, які їдуть у відрядження. Із собою необхідно мати паспорт, військовий квиток/тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, посвідчення про відтермінування або завірений керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки витяг із наказу Міністерства економіки та посвідчення про відрядження.
  • Призовникам, військовозобов’язаним і резервістам, які зняті з обліку для переміщення в іншу місцевість (територіальну одиницю). Підставою є відмітка в посвідченні або у військовому квитку/тимчасовому посвідченні. Такі громадяни мають стати на облік за новим місцем дислокації протягом семи діб із дати зняття з обліку.

Що не так із цими нормами та на що потрібно звернути увагу

Закон «Про військовий обов’язок і військову службу», ухвалений у 1992 році, забороняє «виїзд призовників, військовозобов’язаних і резервістів із місця проживання у воєнний час».

Стаття 4 закону «Про оборону України» наголошує, що воєнний час настає з моменту оголошення стану війни чи фактичного початку воєнних дій і закінчується в день і час припинення стану війни.

Тобто воєнний час у нашій країні триває ще з 2014 року. А вказану норму не виконували весь цей час.

Якщо ж подивитися на закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», то йдеться саме про зміну місця проживання, що є більш логічним і доцільним у межах виконання обов’язку щодо перебування на військовому обліку.

Тому абсолютно незрозумілим є трактування законодавства саме з позиції заборони будь-якого виїзду за межі перебування чи проживання, навіть тимчасового, без його зміни. А на п’ятому місяці війни, коли країна має всіма зусиллями відновлювати економіку, і поготів.

Обкладинка: АрміяInform