В Україні орієнтовно 8 мільйонів людей стали внутрішніми переселенцями, ідеться в дослідженні Міжнародної організації з міграції. Офіційно ж зареєструвалися й отримали статус ВПО приблизно 2 мільйони українців. У Києві станом на травень офіційно зареєстрували понад 37 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Усі ці люди потребують не тільки постійного даху над головою, а й більш базових і простих речей – одягу, їжі, ліків.

Розповідаємо, які бізнеси та волонтерські організації допомагають внутрішньо переміщеним особам, як із ними звʼязатися та що можна отримати.

Laska Charity Store

ДЕ: вулиці Липинського, 3 або Малопідвальній, 15

КОЛИ: щодня з 11:00 до 20:00

Laska Charity Store – благодійний магазин і «сучасний секонд-хенд», який під час війни також почав допомагати внутрішньо переміщеним особам і бійцям ЗСУ. Наприклад, за травень гуманітарну допомогу передали 40 сімʼям, які евакуювалися з «гарячих точок» у Бучі, Чернігові, Сєвєродонецьку, Маріуполі, Ізюмі.

До магазину можна передати одяг, взуття, вінілові платівки, меблі, аксесуари та книжки сучасних авторів. Натомість Laska Charity Store не приймає брудний або зношений одяг, речі з плямами, поламані іграшки або меблі, взуття на високих підборах, а також стару радянську літературу. Щоб отримати одяг від Laska Store, потрібно написати в приватні повідомлення їхньої сторінки в Instagram.

«Карітас Київ»

ДЕ: вулиця Івана Микитенка, 17-Б

КОНТАКТИ: 050 380 9983

«Карітас» – благодійна організація, яка працює не тільки в столиці України, а й в інших містах, що розташовані ближче до лінії фронту: Запоріжжі, Харкові, Кривому Розі. У центрах фонду роздають одяг, мийні засоби та засоби гігієни, а також надають медичну допомогу не тільки внутрішньо переміщеним особам, а й людям вразливих категорій.

Банки одягу Товариства Червоного Хреста

Товариство Червоного Хреста також допомагає внутрішньо переміщеним особам речами. Загалом організація має 10 районних відділень і головний офіс на Софіївській, куди будь-хто може передати гумдопомогу: одяг, взуття, посуд, ковдри, постільну білизну, рушники тощо. Допомогу для ВПО розподіляють у банки одягу, що розташовані по всьому Києву.

Гуманітарний штаб «Армія волонтерів»

«Армія волонтерів» допомагає людям, які втратили домівку через російське вторгнення, одягом, їжею, засобами гігієни та потрібними для господарства речами. ВПО з дітьми до 1,5 року передають дитяче харчування, памперси, одяг, іграшки. Для дітей старшого віку – усе те саме, крім харчування та памперсів. Щоб отримати допомогу від «Армії волонтерів», потрібно звернутися до них в Instagram. Від отримувачів також просять із розумінням ставитися до прохань надати всі потрібні документи, які підтверджують статус ВПО, а також фотозвіти посилок.

Соціальний проєкт «Кенгуруш»

ДЕ: проспект Миру, 15-А

КОЛИ: 10:00–19:00 (з вівторка до неділі)

КОНТАКТИ: 067 458 1003

«Кенгуруш» – це соціальний магазин, у який можна передати не тільки одяг і взуття, а й спортивні речі, медикаменти, книжки, канцелярію й інше. Зібрані речі відправляють малозабезпеченим сімʼям України, а також ВПО. Частина одягу, іграшок і книжок залишається на продаж у магазині «Кенгуруш». Речі мають бути в хорошому стані, щоб їх могли передати іншим людям: випрані та без пошкоджень. Також організатори проєкту регулярно викладають фотозвіти людей, які отримали посилки з допомогою від «Кенгуруш».

Гуманітарні пункти в клубах на Нижньоюрківській

ДЕ: вулиця Нижньоюрківська, 31

КОНТАКТИ: 096 900 9721

Київські клуби Closer, Otel’ і Mezzanine, які в мирний час мали би організовувати черговий фестиваль Strichka Festival, в умовах війни повністю перейшли на волонтерську діяльність: збирають речі для внутрішньо переміщених людей і військових, плетуть маскувальні сітки, проводять заняття з тактичної медицини, а також годують воїнів територіальної оборони.

Хаб речей «Вдома краще»

«Вдома краще» – це благодійний онлайн-проєкт, який працює як посередник між ВПО і волонтерами. Як пояснюють організатори, це простір, який дає змогу людям знайти одне одного». Щоб віддати речі для допомоги внутрішньо переміщеним особам, потрібно заповнити цю Google-форму, а щоб отримати – цю анкету. В обох випадках потрібно вказати контактні дані, а також розмір і стан речей, які ви хочете отримати або передати.

Rechi Support

Це проєкт, який повністю працює в онлайн-режимі. У Rechi Support немає складу, однак є сторінка в Instagram, через яку курується вся благодійна робота. У приватних повідомленнях внутрішньо переміщені особи можуть вказувати побажання щодо одягу, взуття, засобів гігієни, іграшок і продуктових наборів. Ці списки виставляють у сторіз, де їх знаходять волонтери, які мають такі самі речі.

В організації наголошують, що для отримання відповідних за розміром і потребою речей, потрібно заповнити мініанкету: вказати, з якого населеного пункту ви виїхали, ваш вік і стать, розмір одягу та взуття, а також адресу для доставлення.

Матеріал створено в партнерстві з IREX в рамках програми СИЛА (Єднання через спільні дії молоді), що працює над інтеграцією внутрішньо переміщеної молоді в Україні та забезпеченням найбільш комфортних умов для них