Як почати волонтерську діяльність? Що для цього треба знати? І як не заважати, а дійсно допомагати? The Village Україна попросив Українську Волонтерську Службу – організацію, яка вже понад п'ять років займається розвитком волонтерського руху в Україні – відповісти на десять найбільш поширених запитань про волонтерство.

Як стати волонтером?

Сьогодні стати волонтером просто. Можливостей допомагати зараз дуже багато. Для початку рекомендуємо подумати про те:

  1. Як ви можете допомагати?
  2. Що ви хочете робити?
  3. Скільки часу ви можете присвятити волонтерству?
  4. Яка ваша суперсила чи експертиза (те, у чому ви здібні та можете бути максимально корисними)?
  5. Які у вас слабкі сторони?

Відповіді на ці запитання допоможуть краще зрозуміти ваші можливості та волонтерити ефективніше.

З чого почати волонтерство?

Один зі способів почати волонтерити – побачити потребу в допомозі та відгукнутися на запит. Допомоги можуть потребувати люди, які опинилися у скрутному становищі, організації та волонтерські групи, яким потрібні додаткові руки. Не завжди тих, хто потребують допомоги, треба шукати далеко. Вашій старенькій самотній сусідці чи чоловіку в сусідньому будинку може бути складно сходити в магазин за продуктами чи ліками. Ви можете їм у цьому допомогти.

За принципом запитів працює наш чат-бот @VolunteersHotlineBot. Щодня до нього пишуть із проханнями допомогти. Після верифікації запити публікуються в телеграм-каналі @VolunteerCountry та волонтерських чатах міст. Почати волонтерити можна, долучившись до чатів і реагуючи на запити.

Інший спосіб стати волонтером – допомагати експертизою (те, у чому ви здібні та можете бути максимально корисними), запропонувавши її волонтерській організації, яка вам подобається. Шукати волонтерські ініціативи можна, приміром, на Волонтерській Платформі.

Також у пошуку свого різновиду волонтерства важливо пам’ятати про емоційний складник. Наприклад, якщо вам відгукується проблема самотніх стареньких, а не безпритульних тварин – шукайте можливості долучитися до організацій, які допомагають стареньким або ж допомагайте їм самостійно.

Якщо після порад досі важко зрозуміти, як ви можете бути корисні, то скористайтеся нашою пам’яткою «8 способів допомогти Україні в тилу».

Чи потрібно отримувати дозвіл на волонтерство?

Щоби бути волонтером, не треба отримувати дозвіл чи проходити окремі реєстрації. Робити добрі справи може кожен, хто хоче бути корисним і готовий приділяти час і ресурси.

В Україні немає єдиного реєстру волонтерів, тож і поняття офіційного та неофіційного волонтерства також. Під час війни у волонтерів часто запитують підтвердження того, що вони справді займаються волонтерством. Щоб отримати посвідчення, зверніться до органів місцевої влади, зокрема, мерії, селищної та районної ради, а також ОДА (ОВА). На ваш запит посвідки також можуть видати: громадські організації, благодійні фонди, штаби місцевого ТрО чи ЗСУ. Проте звертаємо увагу, що видання посвідок не є обовʼязковим, це доступна опція за запитом.

Як допомагати правильно? Як обрати правильну сферу?

Варто пам’ятати, що допомога має бути компетентною. Якщо ви нічого не знаєте про турнікети, бронежилети та каски, то ефективніше не починати вивчати цю сферу, а знайти таку, у якій у вас вже є знання, і допомагати там. Також дуже важливо розуміти контекст і те, як працює сфера загалом. Наприклад, якщо ви хочете допомагати стареньким людям, то для початку варто дізнатися, чим їх уже забезпечують соціальні служби, які є способи допомоги, як функціонує ця сфера на державному та локальному рівнях.

Тримайте фокус. Оберіть одну проблему, у якій працюєте, і не намагайтеся допомагати відразу всім. Зараз важливо, щоб волонтерська діяльність набувала формату марафону, а не спринту. Тому обирайте сферу, яка вам відгукується найбільше і допомога в якій приносить вам задоволення. Але не забувайте вибудовувати кордони, відмовляти в допомозі та дбати про себе. Це нормально. Не соромтеся звертатися до волонтерів із досвідом за порадами. Також можете скористатися нашими памʼятками в соцмережах.

Як збирати кошти?

Ви можете збирати кошти на вашу особисту картку або на офіційний рахунок організації. За потреби ви можете оформити вашу діяльність юридично, зареєструвавши благодійний фонд. Якщо ви збираєте кошти на власну картку, переконайтеся, що не використовуєте її для особистих витрат. Також не забувайте звітувати публічно. Люди довірили вам свої кошти, тож важливо показувати їм, куди та на що ви їх використали.

Також ви можете звернутися до свого банку, щоб оформити свою картку як картку волонтера. Це дасть змогу податковій інспекції розуміти джерела походження коштів на рахунку, а також скасувати комісії під час переказів і зняття готівки в період війни. Щоб оформити таку картку, вам потрібно мати посвідчення волонтера, а далі звернутися до відділення банку.

Як визначити потребу (на що саме є запит)?

В умовах війни потреб дуже багато. З одного боку, це означає, що кожен може знайти нішу, у якій буде корисним. З іншого боку, нам важливо, щоб волонтерська допомога була системною та постійною. Тому варто, як ми вже зазначали, обрати для себе проблему, яка вам особисто відгукується та болить. Або закривати проблему, де ви можете бути максимально корисними через волонтерство своїми професійними компетенціями.

Як малим волонтерським групам не заважати, а підсилювати великі?

Найперша порада, яку дають усім волонтерським групам – обрати профіль діяльності. Ви не можете бути експертними у всьому. Тому чітка спеціалізація допоможе вам відчувати себе ефективними і якісно надавати допомогу та досягати результатів.

Суперсила волонтерських груп – швидкість реагування та можливість закривати потреби, які не може швидко закрити держава та великі організації. Наприклад, ви можете запустити добросусідську ініціативу та допомагати самотнім стареньким, які не мають можливості отримати допомогу в соціальних службах або благодійних фондах.

Також ви можете взяти «під опіку» окремих військових або цивільних, які потребують допомоги, і підтримувати їх. Так ви зменшите навантаження на систему державної підтримки та великі фонди, комунікуватимете та допомагатимете на пряму конкретним людям.

Щоб не заважати, а підсилювати, важливо вивчити контекст: стежте за тим, що роблять великі організації, як працюють державні органи в цій сфері. Проаналізуйте їхню діяльність: що роблять, а чого не роблять, але є запит. Це допоможе краще розуміти ті напрями, де люди найбільше потребують допомоги локально.

Як зрозуміти, що людина дійсно потребує допомоги?

Універсальної формули перевірки немає. Ми рекомендуємо насамперед спостерігати. Саме через спостереження волонтер може зрозуміти, чи дійсно людина потребує допомоги, чи, на жаль, хоче скористатися ситуацією. Негативним маркером для останнього є агресивна поведінка, маніпуляції, погрози, вимагання.

Спілкуйтеся з тими, кому допомагаєте. Дізнавайтеся про людину більше: яка зараз у неї ситуація, чому потрібна допомога, чи є в неї родичі та близькі, які допомагають. Важливо також дізнатися, чи зверталися за допомогою ще кудись: до соцслужб, інших організацій. Часом буває, що людина зверталася до держаних органів за допомогою, але вони їй не можуть допомогти. Саме це є запитом для волонтерів.

Обов’язково перевіряйте запити на допомогу на актуальність та адекватність. Наприклад, якщо ви допомагаєте продуктовими наборами, то в ньому мають бути базові продукти. Якщо людина вимагає, до прикладу, ананас та авокадо, це також маркер. 

Як правильно звітувати про роботу?

Фіксуйте всі надходження та витрати. Ви можете створити таблицю через Google-документ і зробити її публічною. Так, наприклад, Українська Волонтерська Служба публічно звітує щодо збору коштів на адресну допомогу.

Важливо показувати як процеси, так і результати вашої діяльності. Використовуйте для цього соціальні мережі: публікуйте звіти, фото та показники вашої роботи (що, скільки, кому і як ви допомогли). Однак пам’ятайте, що не можна публікувати фото людей без їхньої згоди, фото дітей і військових.

Не забувайте, що звіти потрібно робити регулярно.

Як правильно комунікувати з тими, хто потребує допомоги?

Спілкування – великий складник волонтерської діяльності. Коли спілкуєтеся з тими, кому допомагаєте, намагайтесь бути емпатійними. Дуже часто спілкування є не менш важливим, ніж гуманітарна допомога. Ось тут ми зібрали поради, як підтримувати постраждалих.

Проте не дозволяйте переходити ваші кордони. Якщо відчуваєте дискомфорт під час спілкування, агресію, вимагання – чітко окреслюйте межі своєї волонтерської роботи та можливостей.

Коли ви спілкуєтеся з людьми, які допомагають іншим (волонтери, лікарі, соціальні працівники), і військовими, пам’ятайте, що ресурс цих людей є обмеженим. Чітко, одним повідомленням формулюйте ваш запит, надавайте відразу всю інформацію (хто ви, з якого приводу пишете, що саме потрібно). Додавайте ваші контакти.

Якщо вам кажуть щось не робити або робити інакше, довіряйте експертизі тих, хто її має. Шукайте можливості посилення та співпраці, не повчайте.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів