З 23 лютого в Україні починається призов військовослужбовців з оперативного резерву. Такий наказ видав президент і верховний головнокомандувач Збройних сил Володимир Зеленський.

Публікацію доповнено.

Кого це стосується

  • Резервістів з оперативного резерву – громадян, які добровільно уклали контракти на проходження служби в резерві, або тих, яких зарахували до оперативного резерву після звільнення зі строкової служби чи зі служби за призовом під час мобілізації. Насамперед це ветерани війни на Донбасі.
  • Офіцерів, рядових і сержантського складу віком від 18 до 60 років, які придатні для служби за станом здоровʼя.

Як пояснив військовий комісар київського міського ТЦК і СП Юрій Максимів, кожна військова частина знає, скільки військових їй потрібно для доукомплектування та яких саме спеціальностей. Відповідно до цієї інформації, кожна частина буде викликати військових. Про які саме спеціальності йдеться, у ТЦК не розповіли, посилаючись на конфіденційність інформації.

Хто входить до резерву

Оперативний резерв поділяється на декілька черг:

Резерв першої черги – включає резервістів і військовозобов’язаних (переважно з досвідом участі в АТО й ООС на Донбасі), а також правоохоронних органів спецпризначення та Держспецзв’язку.

Резерв другої черги, який складається з резерву нарощування (військові, якими будуть доукомплектовувати військові частини, що не входять до бойового складу ЗСУ) та територіального резерву (резервістів тероборони).

Мобілізаційний резерв – військовозобов’язані, яких призивають під час мобілізації та готують за військовими спеціальностями (зокрема військові запасу).

Громадський резерв – добровольці.

У юридичній компанії «Міллер» пояснюють, що наразі йдеться лише про призов досвідчених військовослужбовців і ветеранів АТО (ООС), які «зараховані до оперативного резерву першої черги та можуть у найкоротші терміни прибути до своєї військової частини, за викликом командира».

Що робити резервістам

Резервісти оперативного резерву мають самостійно звернутися у свої військові частини, якщо вони вклали контракт. Або до ТЦК і СП (територіальні центри комплектування та соціальної підтримки – колишні військкомати), якщо вони не мають контракту. Їх також можуть викликати за телефоном або ж надіслати повістку. 

Якщо резервіст із законних причин не може бути призваним, він має особисто надати документи, які це підтверджують. Якщо він проігнорує виклик, то за це може бути адміністративна або кримінальна відповідальність.

Що ще треба знати

  • Призов почнеться із середи, 23 лютого, і триватиме сім днів. Максимальний термін служби, на який можуть призвати резервістів, – 1 рік. 
  • Загалом планують призвати 36 000 військових у ЗСУ, 5000 – у Нацгвардію та 5000 – у Прикордонну службу.
  • Резервісти оперативного резерву першої черги проходитимуть службу в тих військових частинах і за тим фахом, у яких вони проходили службу до цього. Тобто якщо під час попередньої служби військовослужбовець був, наприклад, водієм-механіком у військовій частині А0000, призиватимуть його в цю саму частину, на цю саму військово-облікову спеціальність.
  • За призваними резервістами зберігатиметься робоче місце та середньомісячна зарплата.

Що таке особливий період

Законодавство в Україні дозволяє протягом доби призвати резервістів на військову службу в особливий період без оголошення мобілізації. Право оголосити про такий призов має президент України – верховний головнокомандувач ЗСУ.

Особливий період, відповідно до закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», – це період функціонування державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, що настає з моменту оголошення мобілізації (окрім цільової). Фактично – це приведення цих органів та організацій у готовність на випадок початку повномасштабної війни. Особливий період продовжується під час мобілізації, воєнного часу та частково – після закінчення воєнних дій. В Україні особливий період запровадили із 17 березня 2014 року, коли оголосили першу хвилю часткової мобілізації у зв’язку з російською агресією. Особливий період досі триває.

Чому зараз оголосили призов резервістів

Президент Володимир Зеленський у зверненні пояснив, що «необхідно оперативно доукомплектувати українську армію й інші військові формування» через загрозу з боку РФ і визнання нею «незалежності» окупованих територій у Донецькій і Луганській областях.

За думку президента, потреби в загальній мобілізації в Україні наразі немає, але треба «підвищити готовність українського війська до всіх можливих змін в оперативних обставинах».

Обкладинка: Збройні Сили України