14 лютого міська адміністрація повідомила про початок роботи першого рекрутингового центру територіальної оборони Києва. На The Village Україна новина стала найпопулярнішою з усіх інформаційних повідомлень за день.

Рекрутинговий центр тепер працює на вулиці Хрещатик, 25. Ще один такий відкриють скоро на лівому березі, обіцяють у КМДА.

Навіщо такий центр? «Ми запропонували Міноборони та відпрацьовуємо механізм, щоби максимально спростити процедуру підписання контракту резервіста. Бо сьогодні вона – складна та розтягнута в часі. Доброволець повинен кілька днів тільки довідки збирати та ходити до військкомату. Ми ж створюємо «єдине вікно», – пояснив у день відкриття центру міський голова Києва Віталій Кличко.

Наступного ж дня рано-вранці ми вирушили в рекрутинговий центр – з’ясовуємо, як працює це «єдине вікно» та чи справді в рекрутингових центрах можна записатися до лав ТрО.

Коротко: Що таке територіальна оборона?

Війська територіальної оборони – це резервні загони в складі Збройних сил України, що формуються за територіальною ознакою. У разі війни вони захищатимуть ту територію, до якої приписані (область, місто зі спецстатусом). За оборону Києва відповідає 112-та окрема бригада територіальної оборони, що складається з кількох батальйонів.

Служба в лавах територіальної оборони передбачає гнучкий графік тренувань, регулярні заняття з вогневої, медичної, інженерної підготовки та 10-денні навчальні збори, що проходитимуть що один-два роки.

Серед завдань резервістів – оборона та захист громади Києва, стратегічних об’єктів і комунікацій, органів державної та місцевої влади в разі збройної агресії та захист населення й довкілля в разі надзвичайних ситуацій.

Рекрутинговий центр на Хрещатику

Рекрутинговий центр розташований у житловому будинку за адресою Хрещатик, 25. Це будівля, яку кияни можуть знати, як «Будинок із зіркою». Єдиний швидкий спосіб дістатися до будинку – з боку вулиці Хрещатик. Хоч можна й спробувати пройти лабіринт із серпантинів із боку Круглоуніверситетської.

Далі потрібно піднятися сходами та повернути перед будинком ліворуч.

Прямо на розі будинку розташований Київський міський центр допомоги учасникам АТО. Це і є місце призначення. Консьєржка будинку підказує дорогу – вхід у потрібну споруду розташований навпроти сміттєвих баків.

Установа працює з 9:00 до 17:45 з понеділка до четверга, а в пʼятницю – до 17:00. Обідня перерва триває годину (з 13:00 до 14:00).

Однак рівно о 9:00 в рекрутинговому центрі майже нікого – черг немає, у будівлі тільки одна адміністраторка. Вона пропонує залишити контакти на клаптику паперу, щоб людина, яка відповідає за рекрутинг, передзвонила. «Так зручніше», – каже вона. Пишу імʼя та прізвище, район проживання в Києві, вік і номер телефону. Виходжу з будинку та йду додому.

Через декілька хвилин дзвонить рекрутер. Запитує, що саме цікавить: вступ до лав ТрО чи загальна інформація? За загальною інформацією радить звертатися ввечері – увесь робочий день рекрутер «сидить на телефоні».

У цьому рекрутинговому центрі станом на 15 лютого працює лише один оператор. Його робота – проводити з усіма волонтерами співбесіди. Після цього він має визначати, чи підходить людина до служби в ТрО, а також допомогти вибрати пріоритетний напрям навчання.

Окрім того, у закладі пояснюють, у чому суть територіальної оборони, допомагають добровольцям оформити потрібні документи, а також прослідковують проходження всіх потрібних процедур перед підписанням контракту.

Спростити «складну та розтягнуту в часі процедуру» оформлення в «єдиному вікні» не вийде.

Запитуємо, навіщо тоді потрібен цей центр? – Офлайн-центри мають розвантажити потоки звернень, які надходять на гарячу лінію КМДА. Додзвонитися за номером 063 651 4446 однаково не вийде – перевірено на власному досвіді.

Більшість звернень від волонтерів надходять телефоном. «Не бачу сенсу розв’язувати це питання так [наживо], якщо можна швидко це зробити телефоном», – каже працівник рекрутингового центру.

Ось повна інструкція того, як приєднатися до тероборони:

1. Прийти в рекрутинговий центр на вулиці Хрещатик, 25 або звернутися на гарячу лінію КМДА за номером: 063 651 4446. Там вас мають направити на співбесіду до одного з командирів батальйонів територіальної оборони міста.

2. Пройти співбесіду з командиром батальйону. Після неї він вирішить, чи укладати з вами контракт, а також визначить вашу майбутню посаду.

3. Пройти медкомісію. Направлення на неї видає командир батальйону.

4. Передати перелік документів до батальйону:

  • заяву про бажання добровільно вступити на службу в територіальному резерві
  • копії всіх сторінок паспорта
  • копії свідоцтва про шлюб і народження дітей (якщо є)
  • характеристику з місця роботи або навчання
  • копії дипломів про середню та вищу освіту
  • кольорову фотокартку розміром 9х12 см
  • копію ідентифікаційного номера
  • довідку медкомісії щодо придатності за станом здоров’я
  • довідку про несудимість (можна отримати на сайті МВС в електронному вигляді та видрукувати).

5. Підписати контракт.

Обкладинка: КМДА