Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку», який передбачає призов до армії резервістів без оголошення мобілізації, набуває чинності 23 квітня 2021 року. Пояснюємо, про що цей документ.

Що передбачає закон?

Закон запроваджує новий різновид військової служби – це військова служба за призовом осіб з-поміж резервістів у особливий період.

Що це означає?

Це означає, що в особливий період на військову службу призиватимуть громадян, які добровільно уклали контракти на проходження служби в резерві, або тих, яких зарахували до військового оперативного резерву після звільнення зі строкової служби чи зі служби за призовом під час мобілізації.

Коли саме їх можуть призвати?

Рішення про проведення такого призову ухвалює верховний головнокомандувач (тобто президент) за поданням головнокомандувача ЗСУ. У рішенні визначатимуть, кого саме будуть призивати, на який термін і для виконання яких завдань.

Що таке особливий період та чи він триває?

Особливий період, відповідно до закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», – це період функціонування державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, що настає з моменту оголошення мобілізації (крім цільової). Фактично – це приведення цих органів та організацій у готовність на випадок початку повномасштабної війни. Особливий період продовжується під час мобілізації, воєнного часу та частково – після закінчення воєнних дій. В Україні особливий період запровадили з 17 березня 2014 року, коли оголосили першу хвилю часткової мобілізації у зв’язку з російською агресією. Особливий період досі триває.

Навіщо призов резервістів без мобілізації?

Як стверджує Офіс президента, це має підвищити боєздатність українських військ під час військової агресії чи інших загроз національній безпеці, оскільки резервісти вже мають військовий вишкіл і бойовий досвід.

Крім того, закон приводить українську систему військового обліку у відповідність до підходів держав-членів НАТО, додали в Міноборони.

«У випадку загострення ситуації на доукомплектування військових частин тепер відведені лічені дні», – пояснив міністр оборони Андрій Таран.

Що ще передбачає закон?

Також закон передбачає:

  • Замість військкоматів створять територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).
  • Військовий облік будуть вести в електронному режимі – через Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних. Інформація з реєстру буде доступна на порталі «Дія», там можна буде замовити електронні послуги щодо виконання військового обов’язку (запросити інформацію з реєстру).
  • Посилюють відповідальність за ухилення від призову в особливий період (позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років), а також за ухилення від військового обліку (штраф від 5100 до 8500 гривень або виправні роботи до двох років) або навчальних зборів (штраф від 8500 до 11 900 гривень або виправні роботи до двох років).
  • На працівників-резервістів, яких призвуть в особливий період, поширюватимуться соціальні гарантії – збереження місця роботи, посади та середнього заробітку.

Верховна Рада ухвалила цей закон 30 березня, 21 квітня його підписав президент Володимир Зеленський, 22 квітня документ опублікували в газеті «Голос Україні», а отже – 23 квітня він набуває чинності.