До кінця 2020 року на платформах 19 станцій київського метро мали встановити дефібрилятори. Це проєкт-переможець Громадського бюджету «РеаніМетро». Станом на лютий 2021 року їх не встановили. Розповідаємо, що передбачав проєкт, чому дефібрилятори досі не встановлені, і куди поділися бюджетні гроші.

Що таке дефібрилятор і навіщо він потрібен

Дефібрилятор – невеликий апарат, призначений для надання екстреної допомоги при раптовому важкому порушенні ритму серця та фібриляції шлуночків. Урятувати людину за допомогою цього апарату може будь-хто – не обов'язково лікар.

Це дефібрилятор Rhythm з україномовними голосовими підказками, які створили два українські студенти. Фото: Rhythm

90 % людей рятують, коли дефібрилятор поруч у перші хвилини, а 10 % людей рятують, коли дефібрилятор поруч в 10 хвилинах.

Що передбачає проєкт «РеаніМетро»

У 2019 році проєкт «РеаніМетро» про встановлення дефібриляторів на платформах метро Києва переміг у «Громадському бюджеті». Він зібрав приблизно 8 тисяч голосів киян та отримав понад 3,6 мільйона гривень на реалізацію. Суть проєкту полягає в тому, щоб обладнати платформи 19 станцій метро дефібриляторами.

Станції метро Києва, де мали встановити дефібрилятори. Фото: РеаніМетро

Встановлення на платформі дало би пасажирам безпосередній доступ до них. Дефібрилятори мали встановити на станціях: «Майдан Незалежності», «Хрещатик», «Палац спорту», «Площа Льва Толстого», «Театральна», «Золоті ворота», «Арсенальна», «Почайна», «Академмістечко», «Політехнічний інститут», «Контрактова площа», «Шулявська», «Святошино», «Осокорки», «Олімпійська», «Лісова», «Вокзальна», «Дарниця», «Лук’янівська».

У вересні 2020 року оголосили процедуру закупівель. Проєкт планували реалізувати до кінця 2020 року.

Що було далі: розповідає засновниця ініціативи «РеаніМетро» Марія Назарова

Марія Назарова

засновниця ініціативи


«Київський метрополітен» отримав доручення від міської робочої групи з питань бюджету. До 8 лютого 2021 року вони мають відзвітувати, де вони планують знайти гроші на завершення реалізації цього проєкту. Може бути, що вони знайдуть кошти в межах свого бюджету. Або якщо ні, то 11 лютого відбудеться пленарна сесія Київради. На цій сесії буде можливість підняти питання фінансування, оскільки заверешння проєкту зі встановлення дефібриляторів обов'язкове.

Є рішення київського міського голови про те, що якщо проєкти Громадського бюджету за певних причин не були реалізовані, кошти на них мають включатися в бюджетний запит на наступний рік. Але «Київський метрополітен» не включив їх в наступний рік. Таким чином, склалася ситуація: виділені на дефібрилятори 3,6 мільйона гривень не були витрачені, тому вони повернулися назад у бюджет. А оскільки їх не включили в бюджетний запит 2021 року, то вони фактично згоріли. Тобто, тепер знову треба шукати джерело фінансування, щоб завершити проєкт «РеаніМетро».

Всього мало бути чотири закупівлі:

  • 19 дефібриляторів. Тендер відтягували. Його мали оголосити у березні 2020 року, але оголосили у серпні 2020-го. У листопаді провели тендер, а 22 грудня уклали договір з «Дефгруп». Дефібрилятори привезли, але постачальнику відмовили в прийомі його продукції;
  • аптечки для усіх станцій. Їх купили;
  • послуги (тренінги з першої допомоги для працівників метро). Тендер не оголошувався;
  • закупівля інформаційних плакатів і табличок. Тендер не проводився, але у Київському метрополітені їх почали розробляти. Зокрема, вже спроєктували дизайн.

Чому не прийняли дефібрилятори від постачальника «Дефгруп»

Метрополітен не включив у тендерні вимоги сертифікат про вимоги, який згодом почав вимагати. Постачальник надав документи. Зокрема, сертифікат про відповідність від «Укрметртестстандарт». 

«Дефгруп» уже раніше постачав ці дефібрилятори, зокрема, в Миколаївський аеропорт і в приватні бізнеси, тому мав сертифікат від «Укрметртестстандарт». Але в кінці 2020 року «Укрметртестстандарт» змінив вимоги щодо сертифікатів (тобто, уже після того, як видали сертифікат «Дефгруп»)

Метрополітен почав вимагати новий сертифікат, який відповідав би нововведенням «Укрметртестстандарт». Оскільки його не було, то постачальникам дали час. А саме – їм дали один день (22 грудня був укладений договір, а новий сертифікат мав бути 23 грудня). 

Постачальник не встиг отримати новий сертифікат. А 31 грудян 2020 року закінчилася дія договору між «Київським метрополітеном» і «Дефгруп». У результаті гроші згоріли.

Що сказали під час засідання Громадського бюджету Києва

На засіданні 2 лютого 2021 року повідомили, що проєкт реалізували частково. Наприклад, закупили аптечки, оголосили тендер на закупівлю дефібриляторів і шаф для них. Також погодили схеми розміщення й встановлення.

Переможець тендеру представив свої дефібрилятори, але їх не прийняли через відсутність сертифікатів, пояснили на засіданні. Наприклад, кажуть, що не було експертиз і санепідемвисновків. «Це був папірець китайською мовою без жодних печаток і супровідних листів чи перекладів», – сказав головний спеціаліст відділу будівництва інфраструктурних об’єктів Сергій Галушко.

На засідання ГБК керівництво київського метро попросило визнати проєкт виконаним.

Що каже постачальник: коментує директор компанії «Дефгруп»  Руслан Самігуллін

Руслан Самігуллін

директор компанії «Дефгруп»


29 серпня 2020 року «Київський метрополітен» оголосив тендер на закупівлю 19 дефібриляторів на суму 1 539 536,94 гривень із ПДВ. У тендері брали участь три компанії.

Хто брав участь у тендері

Перший учасник  ТОВ «Медичні індивідуально оптимальні технології». Цінова пропозиція  1 539 400 гривень із з ПДВ. Другий учасник  «Медгруп». Цінова пропозиція 1 539 513 гривень із ПДВ.  Розбіжність цінової пропозиції ТОВ «Медичні індивідуально оптимальні технології» з очікуваною вартістю тендера у склала усього 26 гривень. Розбіжність у ціні двох учасників  136 гривень. Цінова пропозиція «Дефгруп» склала 1 227 932 гривень із ПДВ.

Основним критерієм перемоги є ціна, тому після аукціону «Дефгруп» мали оголосити переможцем закупівлі. Акцептування нас як переможця мало відбутись протягом 5 робочих днів, проте, в останній день, 22 вересня «Київський метрополітен» зібрав тендерний комітет та подовжив період кваліфікації на максимальний термін  20 робочих днів. Казали, що не хочуть приймати товар та керівництво вирішує, що робити далі.

Що було далі

9 жовтня 2020 року компанія «Медичні індивідуально оптимальні технології» подала на метрополітен скаргу в Антимонопольний комітет України про порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Компанія оскаржила визнання нас, «Дефгруп», як переможця.  Але АМКУ відхилив скаргу. 

За годину після рішення АМКУ до мене подзвонили від голови представництва Schiller в Україні з погрозами зірвати поставку. Це той самий постачальник дефібриляторів для ТОВ «Медичні індивідуально оптимальні технології». Саме вони встановлювали у метро 52 дефібрилятори навесні 2020 (вони встановлені не на платформах станцій, а знаходяться у касирів).

Незважаючи на це, 11 листопада ми підписали договір з КП «Київський метрополітен». 22 грудня 2020 року «Дефгруп» зробив поставку 19 дефібриляторів у «Київський метрополітен». Проте, постачання товару було відхилено з незрозумілих причин. Ми мали всі документи, товар та комплектуючі. Але керівництво метрополітену та експерти з самого початку поставки були негативно налаштовані в наш бік.

Незалежного медичного експерта так і не було, а наше прохання щодо постачання товару до 31 грудня, як вказано в договорі, метрополітен відхилив без офіційних причин. Керівництво метрополітену просто повторювало слова представника Schiller, що поставку здійснити не дамо й крапка.

«Дефгруп» вже співпрацює з державними установами, а саме у 2020 році здійснили поставку у «Миколаївський міжнародний аеропорт», «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Тернопільської обласної ради.

Проєкт Rhythm не розуміє, як можна порушувати умови договору та зірвати встановлення 19 дефібриляторів на платформах центральних станціях метрополітену, за які голосували 8370 киян.

Rhythm виступив з офіційною заявою. Те, що сталося, ми вважаємо зірванням проєкту та махінацією з грошима.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА: Rhythm