У Києві заборонений запуск феєрверків і салютів до закінчення війни на Донбасі. Але це не єдина причина відмовитися від піротехніки на свята. Феєрверки шкодять здоров’ю людей, тварин і забруднюють довкілля. Разом із ГО Zero Waste Society пояснюємо, чому феєрверки – це зло й варто назавжди від них відмовитися.

1

Це шкодить здоров’ю людей

Дослідження, проведене в Іспанії 2016 року, показало, що після масових феєрверків у парку токсична хмара дрібного пилу та важких металів залишилася в повітрі та пересувалася містом далі. Повітря залишалося забрудненим ще кілька днів після цього, а згодом пил осідав і міг легко потрапити до організму людини.

Під час вибуху феєрверку солі металів, що входять до їхнього складу, не згорають, а залишаються атомами металів. Ці компоненти феєрверків випускаються у вигляді аерозолів, що отруюють повітря, воду та ґрунт. Якщо люди ковтають або вдихають ці дрібні частинки та дим, вони можуть мати різні негативні короткострокові й довгострокові наслідки, серед яких напади астми, нудота, діарея, блювання. У гіршому випадку – захворювання нирок, кардіотоксичні ефекти та різні види раку.

2

Це шкодить людям із ПТСР

Різкі голосні звуки, що виникають під час вибухів феєрверків, можуть впливати на здоров’я людей, що страждають від посттравматичного стресового розладу. Це стосується як ветеранів війни, так і жителів територій, які охопила війна, а також людей, що пережили теракт або аварію.

3

Це негативно впливає на тварин

У новорічну ніч сотні тварин по всьому світу губляться, травмуються або гинуть через запуск феєрверків. Згідно з дослідженням, проведеним у Голландії, у новорічну ніч сотні тисяч птахів панічно літають у темряві. Як і люди, птахи погано бачать у темряві, тому врізаються в лінії електропередач, автомобілі, будівлі, дерева й навіть одне в одного, особливо в похмурі або безмісячні ночі.

За даними Команди порятунку тварин Києва, собаки, коти та інші тварини, лякаючись гучних вибухів, часто тікають, потрапляючи під колеса автомобілів або навіть помирають від шоку.

4

Це забруднює довкілля

Після вибуху феєрверків часточки пилу з важкими металами залишаються в повітрі, а згодом осідають у воді та ґрунті. Дослідження 2007 року показало, що після запуску феєрверків рівень перхлоратів у воді (речовини, що використовуються у феєрверках та інших вибухових пристроях) збільшився в понад 1 000 разів протягом 14 годин після піротехнічного шоу.

Згідно з дослідженнями, перхлорат знайшли у ґрунтових і поверхневих водах поблизу фабрики з виготовлення феєрверків. А отже, він міг впливати на здоров’я людей і тварин, що проживають поруч.

За даними іншого дослідження, забруднювальні речовини, які з’являються під час феєрверків, мають здатність подорожувати на значну відстань – 62 милі за вітром, сприяючи токсичному забрудненню повітря й водойм. А коли важкі метали вимиваються з повітря дощами, то потрапляють до нашого організму.

5

 Це впливає на зміну клімату

Кольори феєрверків – це результат нагрівання до певної температури різних хімічних вибухових речовин і солей металів. Наприклад, солі літію створюють рожевий салют, натрію – жовтий і помаранчевий, а кальцію або стронцію – червоний. Солі важких металів зазнають хімічних змін, коли вони поєднуються з киснем. Саме ця реакція створює вуглекислий газ, азот та окис вуглецю – парникові гази, що прискорюють зміну клімату.

6

Це ризик виникнення пожежі

Минулого року в Україні 31 грудня сталося 105 пожеж у житловому секторі, під час яких загинуло 12 людей і травмувалося ще 4 особи. Переважно це трапилося через порушення правил пожежної безпеки під час користування піротехнічними засобами та електрогірляндами.

До того ж усі ми пам’ятаємо, як цього року під час відкриття головної ялинки на Софійській площі в Києві сталася пожежа через запалення піротехнічних вогнів.