У мобільних телефонах зберігається багато особистої інформації та даних: фото, відео, документи, банківські картки. Ніхто не застрахованих від крадіжки телефону. Зловмисники можуть не тільки вкрасти ваш телефон, але й отримати доступ до приватної інформації та файлів, які зберігаються на ньому.

The Village Україна розповідає, що робити, якщо у вас вкрали телефон та як заздалегідь убезпечити свій пристрій на випадок крадіжки.

Підтримай The Village!

Руслан Болгов

Приватний детектив


Як убезпечити свій пристрій заздалегідь

Потрібно просто витратити трохи часу й підготуватися до таких несподіванок. Майже у всіх є гугл-профіль, де можна налаштувати автоматичну синхронізацію всього, що у вас є – контактів, фото, документів.

Налаштуйте безпеку телефону. Телефон завжди повинен бути запаролений. Це, до речі, допоможе уникнути витоку інформації, якщо ви десь забули телефон, особливо якщо інформацію не потрібно знати нікому іншому. Так само це може тимчасово допомогти, щоб той, хто знайшов або вкрав телефон, не отримав доступ до інформації до того, як ви її віддалено знищите.

У налаштуваннях телефону на базі Android обов’язково зв’яжіть свій телефон із вашим акаунтом у Google, інакше ви не зможете потім нічого зробити. Перевірте налаштування за прив’язкою вашого телефону до сервісу безпеки від Google та переконайтеся, що на вашому пристрої підключена функція дозволу пошуку.

Далі за цим посиланням ви зможете відстежити ваш пристрій. Ці налаштування стосуються не тільки телефону, але й програм на ньому, наприклад, синхронізація вайбера, телеграма, соціальних сторінок. Усюди повинна стояти двоетапна аутентифікація й можливість швидко вийти з профілів у соцмережах з усіх пристроїв.

З IPhone трохи простіше. Необхідно, щоб ваш iCloud був встановлений на іншому носії інформації, «довіреному пристрої», та синхронізувався з ним. До речі, це можна зробити навіть після втрати пристрою, але повернути інформацію буде складніше, тому необхідно подбати про це заздалегідь. Авторизуйтесь в iCloud даними AppleID вашого IPhone.

Що робити, якщо телефон вкрали

По-перше, не панікувати й реагувати швидко, поки телефон не опинився в іншому місті або навіть країні. Важливо враховувати, що вимкнений IPhone знайти простіше, ніж смартфони на базі Android. Методи визначення, звичайно, відрізняються, але кожен пристрій можливо знайти завдяки ідентифікації пристрою оператором, а також вбудованими функціями GPS і сервісам Google. Перш ніж зайнятися пошуком самого апарату, необхідно запобігти нанесенню ще більшого збитку.

Треба зателефонувати своєму оператору мобільного зв’язку й заблокувати ваш номер телефону до перевипуску сім-картки. Якщо це був фінансовий номер телефону й він не контрактний, то потрібно терміново звернутися в найближчий сервісний центр для перевипуску картки та прив’язати його до паспорта. Тоді ніхто, крім вас, не зможе перевипустити ваш номер.

Якщо у телефоні встановлені й прив’язані банківські картки, то терміново треба їх відв’язати та попередити про це ваш банк для блокування ваших карток на цьому пристрої, так само це можна зробити самостійно, в інтернет-банкінгу.

Також необхідно в налаштуваннях безпеки ваших месенджерів, соціальних мереж і пошти вийти з викраденого пристрою.

Як відстежити телефон самостійно

  • iPhone

Необхідно зайти ваш iCloud та авторизуватися в ньому даними AppleID, там перейти в розділ «Знайти iPhone». На цій сторінці можна подивитися останнє відоме місцеперебування пристрою, коли смартфон ще був увімкнений. Кожен раз, коли зловмисник вмикатиме телефон, ви бачитимете останнє розташування вашого IPhone. Крім цього, ви можете наперед заблокувати пристрій, за допомогою виведення на екран повідомлення про блокування з проханням повернення.

Але якщо все ж телефон не вийде знайти, необхідно буде знищити всю інформацію на ньому, але після цього ви вже не зможете відстежувати ваш телефон.

  • Android

На жаль, смартфони на базі Android не мають функції, як в IPhone, тому визначити їхнє місцерозташування можна лише скориставшись сервісом Google для визначення місцерозташування підключених до акаунту пристроїв. Але тоді доведеться цілий день сидіти й натискати кнопку «оновити», з надією, що крадій запустить пристрій і ви зможете побачити його місцерозташування. Можна автоматизувати процес, встановивши «Автоклікер», який буде автоматично залучати кнопку натискання мишки за таймером. І залишити комп’ютер у такому режимі. Коли телефон з’явиться в мережі, ви зможете побачити його останнє місцеперебування.

Інші варіанти пошуку

Якщо самостійно не виходить, то необхідна допомога правоохоронних органів. Потрібно написати заяву в поліцію та надати документи, що підтверджують придбання телефону (чек або накладна), на яких написаний код IMEI. Цей код є й на коробці або ви можете його собі записати заздалегідь: щоб дізнатися його, треба набрати на телефоні код * # 06 #. У поліцію слід звертатися, якщо телефон вкрали або він пропав у результаті інших протиправних дій, загубленими речами вони не займаються.

Навіть якщо вашу «сімкуW замінять і вставлять інший номер, то це не завадить визначити ваш телефон за IMEI, адже це стандартний ідентифікатор пристрою в загальній масі телефонів. Оператору досить ввести код пристрою й він миттєво може визначити його місцерозташування, за умови, що телефон увімкнений. Адже якщо батарею вийняли, то механізми визначення не може працювати. Залишається лише чекати, коли він з’явиться знову в мережі.

Якщо ваш телефон десь «спливе», наприклад, на радіоринку, то ви не зможете його забрати без заяви в поліцію, бо без заяви поліція не може його вилучити в межах кримінального провадження. Після крадіжки обов’язково повідомте про це поліцію. Категорично не рекомендую самостійно їхати та забирати ваш телефон. Якщо ви вже зважилися їхати та знаєте, де ваш телефон – попросіть друзів поїхати з вами, бо ви можете потрапити на неадекватних людей, які завдадуть вам шкоди.

Ілюстрації: rawpixelIcons 8