Улітку налаштуватися на роботу важче, ніж в інший час, бо хочеться думати лише про пляж і відпочинок. Проте роботу ніхто не скасовував – тому ми запитали в наших читачів, що допомагає їм залишатися продуктивними.

Підтримай The Village!

Робити сієсту

Христина Бурдим, 29 років


Цього року мені стукне 30, працюю в телевізії, але паралельно розвиваюся у фотографії. Сієста повернулася в моє життя нещодавно. Як і більшість людей, які не за своєю волею застрягли у квартирі, ми з чоловіком вирішили вирватися за місто. Нам пощастило, що я наткнулася на ідеальний будиночок, усього за годину їзди від нашої квартири. Менше, ніж через місяць, ми стали власниками ідеальної «тусовочної» дачі, але, крім вечірок і роботи, – яка все ж вимагає присутності хоча б 2 дні на тиждень у столиці – на наші плечі звалився сад, теплиця, 130 м² для прибирання, постійні ремонти й поїздки в будівельні магазини. На дачі – ми називаємо її «резиденцією», бо так звучить романтичніше – організм фізично відмовляється працювати в обід. Та й прокидається без будь-яких будильників десь о 8:00 ранку. Спершу були спроби не підкорятися тілу. Зранку та ввечері займалися господарською діяльністю, а в обід намагалися засісти за ноут.

Змирилися з тим, що тепер у нас новий ритм життя. В обід намагаюся зайняти зручну позу й на вибір: послухати музику, альбом, який довго відкладали, подивитися щось із класики, почитати книжку, але тут є ризик заснути.

Найважливіше в обідній сієсті – уникати серіалів, бо такий відпочинок може затягнутися надовго, та уникати соціальних мереж.

Може, це старість, але слоу-лайф і сієста в розрізі такого способу життя – як на мене, допоможе жити мені довше та щасливіше. Головне – навчитися не піддаватися столичному темпу та спробувати подружитися з дедлайнами, щоб завжди залишався час на вас.

Винагороджувати себе за роботу

Катя Ставицька, 29 років


Мені 29, я створюю відео контент для медіаресурсу. Тож мрію працювати в напрямах сторітеллінгу й монтажу в Adobe Premiere. Я дуже люблю будь-яку активність. Нехай це прогулянка центром (можу 10 км наодинці находити), розваги на природі, на воді, у горах. Тож, щоб витримати монотонну роботу, хоч і дуже цікаву, потрібно правильно себе налаштовувати. Типу внутрішньо нагороджувати перспективою улюбленого дозвілля. Кажу собі так: «Ще 2 відосика і можна поїхати на Коростишевський кар’єр», наприклад. Якось за 2 години до від’їзду в Одесу працювала 17 годин без відпочинку. Нічого, море все вилікувало. Навіть найсильнішу втому.

Ромашковий чай і легка їжа

Христина Олейнікова, 24 роки


Я фрілансер, перекладач англійської та польської мов. Оскільки я працюю вдома, а кондиціонера побоююся, щоб не застудитися – користуюся ним рідко. Але цього мало, щоб оговтатися від спеки. Щоранку я розтягуюся, щоб усе тіло, особливо голова, прокинулися та я налаштувалася на роботу. Адже робота в мене серйозна й вимагає розумової напруги.

Протягом дня, щоб тримати себе в тонусі, готую собі смузі з фруктів і овочів, салати. Це не дає навантаження на організм і залишає енергію для голови. Ці два методи для мене реально ефективні, щоб не дати спеці вплинути на якість роботи.

Вода з льодом + термальна вода

Олеся, 30 років


Я викладаю англійську мову. Залишатися продуктивною влітку мені допомагає звичка пити багато води (інколи з лимоном), вживання ягід і фруктів упродовж робочого дня, бо це вуглеводи, які швидко перетворюються в енергію. Ще я завжди ношу із собою термальну воду у спреї, що дуже освіжає в офісі й у транспорті, коли є потреба вдягати захисну маску.

Домашнє морозиво

Ілона Долгій, 18 років


Я студентка Київського університету імені Бориса Грінченка, навчаюся за спеціальністю «Реклама і піар». Наразі підробляю кухарем фаст-фуду у своєму маленькому містечку. Нещодавно, через літню спеку та пекло на кухні, виникла корисна звичка брати не тільки із собою обід, щоб не харчуватися фаст-фудом, а й брати із собою холодний гель з алое від Holika Holika – час від часу маститись ним і сидіти під вентилятором. Він швидко вбирається, тому не заважає клієнтам, які захочуть чогось смачненького.

Щодо заморожених фруктів: я з тих нещасних людей, в яких алергія на полуницю, але персики та абрикоси мені можна. Від спеки рятую себе домашнім морозивом: збиваю у блендері деякі фрукти, ставлю в морозильну камеру на декілька годин, а потім отримую гастрономічний оргазм.