Поки кордони з більшістю країн для морського відпочинку залишаються закритими для українців, узбережжя Чорного й Азовського морів і міські пляжі в Києві стають альтернативами для відпочинку на воді. І щовихідних переповнюються людьми. Запитуємо лікаря-інфекціоніста, чи безпечно в таких умовах відпочивати на пляжах та чи можна заразитися COVID-19 під час купання.

Підтримай The Village!

Роман Пономаренко

лікар-інфекціоніст, спільнота «Свій. Док»


Основний шлях передачі коронавірусу повітряно-крапельний, коли під час кашлю або чхання вірус передається від хворої людини здоровій. Тому основний ризик відпочинку на пляжі – бути занадто близько до інших людей.

Деякі дослідження показали, що вірус, який викликає COVID-19, виявили у фекаліях хворих людей. Ймовірність орально-фекального шляху поширення вірусу існує, але це не було остаточно підтверджено.

Вірус не передається через воду. Якщо під час купання в річці чи морі хвора людина чхне й краплини потраплять у воду, це не нестиме загрози для інших, адже вірус розчиниться у воді та його концентрація буде мінімальною. Немає значення, це морська чи прісна вода, у цьому середовищі концентрація вірусу стає настільки низькою, що вона не несе загрози здоров’ю.

Якщо хвора на коронавірус людина буде чхати або кашляти на пляжі, краплини з вірусом можуть потрапити на пісок і залишатися там певний час. Але під дією ультрафіолетових променів тривалість життя вірусу скорочується. Якщо в приміщенні вірус може зберігатися на поверхнях до 23 годин, то на вулиці під дією сонячних променів – до 1520 хвилин.

Як безпечно відпочивати на пляжі:

Дотримуватися дистанції мінімум 2 м з іншими людьми. Навіть якщо на пляжі перебуватиме хвора людина, яка чхає й кашляє, то краплинки, що водночас виділяються, не становитимуть загрози на відстані.

Дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки з милом або користуватися антисептиком.

Не купувати їжу на пляжі. Людина, яка розносить їжу на вулиці, може не дотримуватися правил гігієни або навіть бути інфікованою. Якщо ви хочете перекусити на пляжі, краще взяти їжу з дому, а перед її вживанням помити руки з милом або скористатися антисептиком.

Не приходити на пляж, якщо ви помітили в себе симптоми респіраторних захворювань.

Людям старшого віку й людям з хронічними захворюваннями потрібно утриматися від відпочинку на пляжі.

Поки що ми не спостерігаємо випадків зараження на COVID-19 саме на пляжах, але, якщо люди не дотримуватимуться дистанції та правил гігієни, можливо, через деякий час побачимо таку тенденцію.

Я радив би не відпочивати на пляжі, якщо там забагато людей і неможливо тримати дистанцію хоча б 2 м, адже що менша дистанція, то більше ризиків заразитися.

Ілюстрації: rawpixel.com