30 березня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, завдяки якому власники приміщень мали право скасувати орендну плату на час карантину. Проте цей документ не обов’язковий до виконання. Деякі компанії та орендарі квартир змогли отримати знижку на оренду, але після послаблення карантину їх почали анульовувати.

Ми розпитали кількох орендарів і рієлтора, чи досі працює знижка на оренду та як спілкуватися з власником, щоб він погодився знизити плату.

Роман Мущинський

frontend developer


Відразу після того, як нам із дівчиною обом оголосили про зниження зарплати, ми вирішили просити у власника знижку на оренду. Ми вже чули про такі ситуації від різних знайомих і вирішили спробувати. Через карантин ми не контактуємо з нашою власницею й тому подзвонили їй і проговорили ситуацію. Нам зробили знижку у 2 тисячі, раніше ми платили 11 000, зараз – 9 000. Умовного дедлайну повернення старої оплати поки немає, це триватиме, поки не зросте наш фінансовий рівень. Власниця сказала, що оригінальна ціна є справедливою для нашого району, тому рано чи пізно хоче повернути попередню вартість.


Має бути діалог між орендодавцями й орендарями, особливо під час таких критичних моментів, як пандемія коронавірусу


Я вважаю, що таке зниження є справедливим і вважаю, що має бути діалог між орендодавцями й орендарями, особливо під час таких критичних моментів, як пандемія коронавірусу. Ще помітно, наскільки просів ринок, я вважаю, що це адекватне зниження орендування квартир, тому що ціни були роздутими та завищеними. Думаю, що ринок у стагнації буде ще тривалий час.

Леся Катанова

власниця бухгалтерської компанії «Солвенсі»


Ми знімаємо офісне приміщення у власників – подружжя, які зареєстровані ФОПами.

На початку карантину з’явився законопроєкт, в якому в первинній редакції було зазначено, що орендатори мають право вимагати в орендодавців зменшення орендної плати чи скасування її на період карантину.

У ту мить усі ми заворушилися, у тому числі й наші клієнти. Ще й торгово-промислова палата заявила, що вважатиме карантин форс-мажорними обставинами. Тоді всі почали вичитувати свої договори оренди та шукати там пункт про форс-мажори, на який зазвичай усі забивають.

Ми розуміли обидві сторони: орендодавця та орендатора, яке навантаження на них лягає. Бо першим треба обслуговувати приміщення, а другі не мають можливості працювати. Тому почали консультувати своїх клієнтів, щоб пам’ятали про те, що карантин скінчиться, але стосунки з орендодавцем треба зберегти. Пропонували не поспішати підпалювати всі мости та домовлятися на які-небудь середні умови, щоб вижити.


Власники своєчасно отримували орендну плату, а ми не залишилися без офісу


Самі ж ми так і зробили. Провели перемовини з нашими орендодавцями, пояснивши, що наші працівники всі пішли працювати по домівках, деякі наші клієнти втратили платоспроможність. Дійшли висновку: ми з квітня сплачуємо знижену вартість оренди на 40% усі місяці в карантині та один місяць після його закінчення.

Потім вийшов закон, в якому вже змінилися формулювання. Не було зобов’язання в орендодавців, а просто право знижувати орендну плату. На цей час ми підтримуємо первинні домовленості та сплачуємо знижену суму, навіть попри те, що працівники в повному обсязі вже знаходяться в офісі.

У нашому випадку орендодавець із розумінням сприйняв нашу пропозицію та пояснення обставин, ми також не відмовилися від офісу в непростий для всіх час. Тепер ситуація з платоспроможністю клієнтів дуже повільно налагоджується й ми раді, що нам вдалося знайти компромісне рішення. Власники своєчасно отримували орендну плату, а ми не залишилися без офісу.

Олександр Лінник

менеджер спецпроєктів


На початку березня колега якось обмовився, нібито його друзям зробили 25% знижку на оренду квартири на час карантину. Зі свого боку проблем із роботою чи оплатою оренди я тоді не відчував, проте моя співмешканка втратила роботу наступного дня після оголошення карантину, і питання було актуальним. У купі з цим, тотальна невідомість – що буде далі й чого чекати за місяць. Були якісь побоювання за свою роботу, спроби екстрено сформувати мінімальну фінансову подушку на випадок втрати роботи тощо. Тому спробувати поговорити з власниками квартири щодо можливої знижки.

Для себе ми вирішили, що було б оптимально, якби орендодавці зробили знижку у 20%. Проте були готовими до того, що нам відмовлять і доведеться платити повну вартість. Зрештою, тоді вже ходили скріншоти переписок між власниками й орендарями, де останнім погрожували виселенням, якщо хоч на день затримають оплату, попри карантин. Проте все відбулося дуже швидко й зайняло менш як хвилину. Сусідка подзвонила власниці, а та й собі охоче пішла на зустріч – сама запропонувала до кінця карантину зменшити оренду до 45% від вартості повної оренди.

Після перших пом’якшень карантинних мір власники про себе ніяк не давали знати, розмов про анулювання знижки чи її продовження не було. Проте за кілька днів до чергової оплати (у середині червня) мені подзвонив чоловік власниці й попередив, що вони чекатимуть повної оплати, оскільки основні обмеження тривали 2 місяці, а зараз транспорт запустили, бізнес відновлює роботу, тому ми маємо платити повну вартість. Ми не дискутували, я запитав лише, чи можна зробити повну оплату наступного місяця, а цю ще за «карантинним тарифом», проте почув відмову.


Думаю, що ми б спокійно пережили карантин і без знижки, проте її наявність допомогла, і трохи відновила віру в людей


За цей час сусідці вдалося знайти нову роботу, мені сформувати яку-не-яку фінансову подушку, щоб бути готовим до песимістичного розвитку подій. Не в останню чергу завдяки знижці на оренду. Плюсом було ще те, що перебуваючи фактично 24/7 удома, я не витрачався особливо на розваги, їжу в кафе чи ресторанах і тому подібне. Думаю, що ми б спокійно пережили карантин і без знижки, проте її наявність допомогла, і трохи відновила віру в людей.

Слава Чиженок

відеограф


Ми з дівчиною наймаємо квартиру на Чоколівському бульварі вже пів року. Знайшли її через знайомих, які тут жили до нас. Невеличка, однокімнатна, звичайна така собі квартира коштувала нам 7500, і нас це влаштовувало. Тим паче, що маючи двох кішок, особливо перебирати не доводилося.

Коли настав карантин – я залишився без роботи, бо бар, в якому працював, закрився. Дівчині також зменшили зарплатню.


Переїжджати з квартири дуже не хотілося, тож ми ризикнули написати власниці й попросити її про знижку


Переїжджати з квартири дуже не хотілося, тож ми ризикнули написати власниці й попросити її про знижку. Наталя написала велике повідомлення нашій власниці, і вона погодилася.

Звичайно, що коли щось просиш – треба щось давати натомість. Так, під час карантину, ми платили замість 7500 усього 3000 + комуналку. Однак, ми домовилися, що коли карантин закінчиться, погоджуємося підняти до 8000, принаймні на той час, поки не виплатимо різницю.

Зараз уже знижки немає: коли заклади повідкривали, власниця написала нам і запитала, чи все добре й чи можемо виходити на повну оплату. Ми сказали, що так, адже ситуація вирівнялася й довго користуватися добротою людини не дуже хотілося.

Геннадій Лисков

засновник агенції нерухомості Prostir


Якщо ми візьмемо 100% орендного ринку, то 15–20% власників не пішли на поступки під час карантину. Ті 80%, які залишилися, робили знижку до 50% – це стосувалося житла вартістю від 800 доларів і вище.

Решта власників – у 25–30%, це теж вважається значною знижкою. З мого досвіду, протягом місяця були знижки в нуль для деяких орендарів.

Після початку карантину був тиждень нерозуміння ситуації й за тиждень ми прийшли до того, щоб хоча б перший місяць карантину треба пропонувати власникам не брати до уваги орендну плату, а тільки комунальні платежі. Наші власники погоджувалися. Це стосувалося і комерційної нерухомості, і житла.


Орендарі розуміли, що карантинна ціна не назавжди, а на якийсь час


Під час карантину ми домовлялися з власниками про зниження ціни на житло, якщо його здавали. Перед тим обмовляли, що знижена ціна буде діяти від 3 до 6 місяців. Орендарі розуміли, що карантинна ціна не назавжди, а на якийсь час.

Та нерухомість, на яку зробили знижку, не простоювала під час карантину. Та, яка має завищену ціну, стоїть і стоятиме ще дуже довго, до того моменту, поки власник істотно не знизить ціну. Сьогодні ціни ще не почали змінюватися, поки залишаються в карантинному діапазоні.

Власник, який заробляє, здаючи нерухомість в оренду, розуміє, що ця нерухомість – його й вона повинна працювати. Ініціаторами розмови про знижку можуть бути всі три сторони: орендарі, власники, рієлтори. Це вигідно для всіх – квартира не простоює, орендар отримує знижку.

Обкладинка: Ouch!