Україна почала поступово послаблювати карантин. 12 травня у Києві відкрили для прогулянок парки й сквери, дозволили роботу перукарень і салонів краси, заклади харчування тепер можуть працювати на виніс і приймати гостей на літніх майданчиках. І гуляти в парках, і сидіти на терасах закладів можна тільки вдвох, без урахування дітей до 14 років. Запитуємо, чи доречно зараз зустрічатися з друзями на вулиці, влаштовувати пікніки чи запрошувати когось до себе додому.


Володимир Бондаренко

радник Київського міського голови, секретар Штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації

Зустрічатися з друзями потрібно завжди. Бажано це робити засобами дистанційного зв’язку. Вірус не має ніг – ми переносимо його. Він нікуди не зник і навіть не зменшив обертів.

Тому гуляти в парках і скверах можна із дотриманням вимог: не більше двох осіб (окрім супроводження дітей) у засобах індивідуального захисту. Пікніки також проводити не варто, якщо ви будете це робити не в закритих місцях, наприклад, у приватному домоволодінні.


Маргарита Гуркало

лікарка-терапевт

Послаблення стосуються насамперед економічного питання, щоб середній і малий бізнес могли вижити. Наразі спаду захворюваності в Україні ще немає, тому карантинні заходи поки що необхідні. Тому не треба забувати про власну безпеку та безпеку оточення, особливо про людей із групи ризику.

Гуляти в парку вдвох варто лише з тими людьми, з якими ви разом живете. Але якщо так сталося, що прогулюючись парком, ви зустріли свою подругу, то нічого страшного, якщо ви поговорите й пройдетеся разом, залишаючись на відстані 1,5–2 метри в масках. Якщо вам дуже потрібно поспілкуватися з людьми, з якими ви не живете, то можна це зробити, дотримуючись безпечної дистанції та масочного режиму.

Те саме стосується й сервісів, таких як перукарня чи салон краси. І працівники, і відвідувачі мають дотримуватися заходів безпеки: масочний режим, оброблення рук спиртовим розчином на вході та рукавички опціонально, вимірювання температури й визначена кількість людей одночасно в приміщенні.

Ходити в гості чи запрошувати до себе друзів і родичів не варто. Якщо дуже кортить поспілкуватися особисто, краще робити це з балкона, якщо це можливо, або вийти на вулицю та зберігати дистанцію два метри й перебувати в масці.

Так само недоречно влаштовувати пікніки з друзями чи родичами, з якими ви не живете разом, навіть на закритому подвір’ї приватного будинку чи на власній терасі. Ніхто не може вам заборонити щось робити на вашій території, але варто пам’ятати, що це небезпечно, адже під час пікніку всі розслабляються, ніхто не буде зберігати безпечну дистанцію та постійно знаходитися в масці, тому є вірогідність, що хтось когось може заразити. Ви можете зробити пікнік зі своїми співмешканцями на подвір’ї, на власній терасі чи на балконі – там, де немає контакту з іншими людьми й тваринами.

В Іспанії, де я зараз знаходжуся, спочатку дозволялося виходити на прогулянку лише зі співмешканцями. З 11 травня дозволяється ходити в гості та збиратися в компанії до 10 осіб, але це результат великої праці й зниження захворюваності.

Коли буде безпечно зустрічатися з друзями

Це має вирішити Міністерство охорони здоров’я. Зустрічі з іншими людьми стануть безпечними, коли буде винайдена вакцина й проведена масова імунізація або коли з’явиться колективний імунітет до вірусу. Також бувають випадки, коли віруси мутують із часом, послаблюються й перестають бути небезпечними для людей. Але до цього ще досить далеко. Я думаю, що життя на дистанції нас чекає ще довго, до кінця року точно.

Також є варіант масового проведення аналізів на наявність антитіл до коронавірусу, коли всім, хто має імунітет, видаватимуть паспорт, який дозволятиме вільно пересуватися й спілкуватися з тими, хто також має імунітет. Проте зараз ми не можемо точно сказати, що імунітет на 100% захищатиме від повторного захворювання на коронавірус. Можливо, він захищатиме лише пів року-рік, а потім ми зможемо заразитися знову. Поки що це невідомо.

Зараз не можна сказати, що через місяць чи два буде безпечно зустрічатися з друзями чи родичами. Якщо ми занадто рано вийдемо з карантину й не будемо дотримуватися заходів безпеки, нас може накрити друга хвиля коронавірусу, і вона може бути значно гіршою, ніж перша.


Ілюстрації: rawpixel