З початку карантину в службі зайнятості зареєструвалося понад 89 тисяч людей. Якісь ринки скорочуються, у деяких індустріях, навпаки, попит на деякі вакансії зростає. Ми запитуємо у спеціалістів ринку праці, які професії зараз потрібні, а хто найчастіше потрапляє під скорочення.

Тетяна Пашкіна


Експертка ринку праці robota.ua

Ринок праці не може не реагувати на виклики сьогодення. Якщо деякі бізнеси «стоять на паузі», зрозуміло, що розміщення вакансій і підбір нового персоналу майже не ведеться, а поточні працівники або звільняються, або шукають тимчасовий підробіток.

Тому сфера туризму, краси та спорту, готелі та ресторани, офлайн-торгівля промисловими товарами тощо мінімізували підбір і зараз у замороженому стані. І навпаки, торгівля харчовими продуктами, аптеки, АЗС, служби доставки та онлайн-ресторани мають вакансії та розширюють перелік посад, за якими здійснюється підбір. Якщо казати про продавців, касирів, операторів АЗС і, звісно, кур’єрів – кількість вакансій, географічних варіантів і перелік роботодавців помітно зросли. Є позитивна динаміка у сфері інформаційних технологій, аграріїв, великих виробників, банківських установ.

Стосовно людей, які втратили роботу, є варіант поки підробляти десь неподалік від дому – через територіальні обмеження. Можливо, такий підробіток стане альтернативною кар’єрою після закінчення карантину. Або підпрацьовувати віддалено – є вакансії операторів і продажів через телефон, бухгалтерів і рекрутерів, редакторів і копірайтерів, дизайнерів і програмістів, вчителів і перекладачів.

Є декілька сфер, які поки що витримують всі удари долі – це торгівля (особливо харчові продукти), продажі та програмування. Виробництво та аграрії входять у цю п’ятірку, але зараз можуть мати проблеми через негаразди світового масштабу та закриття кордонів і неможливість виконання контрактів вчасно.

Тому пошукачам важливо або володіти навичками, які можуть перевести їх в одну з «ходових» сфер, або мати особисті якості, які зроблять їх придатними до старту кар’єри в новій галузі. У нас багато кандидатів мають проблеми зі знаннями іноземних мов, технік продажів, комп’ютерних програм або інших «скіллів», які можуть «прогодувати» у важкі часи. Корисно подивитися, що вимагають роботодавці у найбільш відповідних вакансіях, чого не вистачає, і наздоганяти, поки є час.


Віка Придатко

рекрутинг IT-спеціалістка у VP Team

Даша Данченко

рекрутинг IT-спеціалістка у VP Team

Наша агенція спеціалізується на підборі IT-спеціалістів. Сьогодні у цьому сегменті ринок праці в стагнації. Приблизно третина компаній або заморозили хайринг, або звільнили частину співробітників.

Під звільнення потрапили або ж спеціалісти початкових і середніх рівнів, або топпрацівники, заробітна плата яких для компанії є великою частиною витрат. Зараз бізнесу цікаві працівники з поміркованими фінансовими запитами, але з високим рівнем професійності. Загалом, кількість активних вакансій скоротилася десь на 30% і на такий відсоток виросла кількість кандидатів у пошуку.

Сфери, в яких усе ще потрібні нові працівники, стосуються онлайну – це кіберспорт, геймінг і тому подібне. Також зростає попит на фахівців, які вміють ефективно організовувати онлайн-навчання і взаємодію.

Крім того, деякі компанії залишать свої бізнеси на віддаленій роботі. Немає сенсу платити оренду, релокацію фахівців тощо, адже класних спеціалістів можна найняти віддалено з усього світу. Ми розуміємо, що працівників на дистанційній роботі стане більше, відповідно – збільшиться кількість партнерств, невеликі компанії будуть об'єднуватися, щоб вижити в разі чергової кризи.

Юлія Кескін


Засновниця рекрутингової агенції VeryBusy Recruiting

Пандемія змусила бізнес реагувати скороченням штату або заробітної платні, неоплачуваними відпустками тощо, тому цілком природно, що ринок праці, який віддзеркалює бізнес, теж змінився. Найглобальніші зміни на ринку зі сторони бізнесу — це скорочення найму, який здебільшого базується на його майбутньому рості. За даними Європейської Бізнес Асоціації, 70% українських компаній втратили половину своїх доходів. Щодо IT-сфери, де я працюю, об’єм технічних вакансій у квітні в порівнянні з березнем знизився на 37% (за даними порталу анонімного пошуку роботи Djinni).

З іншого боку, багато людей тримаються за поточне місце роботи, реально оцінюючи низькі шанси знайти зараз кращу пропозицію. Ще одна кардинальна зміна на ринку — тотальний перехід бізнесу на віддалений графік роботи. Як би круто це не звучало, але поки що я спостерігаю збільшення робочого часу і зменшення продуктивності моїх підлеглих, і це при тому, що у нашої команди був вільний графік.

На ринку стало помітно більше спеціалістів оптової та роздрібної торгівлі – менеджери з продажів, клієнт-менеджери, продавці-консультанти; кур’єри, копірайтери, оператори кол-центрів, водії. Якщо говорити про тих, хто потрібен роботодавцям, то лідером найму, мабуть, є сфери розробки ігор, E-commerce, DataScience. Зберігся попит на маркетинг, дуже впав на HR і рекрутинг.

Людям, які потрапили під скорочення, варто розвивати слабкі сторони та залишатися в курсі ситуації, щоб реагувати відповідно. Наприклад, портал HappyMonday запустив антикризовий проєкт, який дає безкоштовну можливість консультування у різноманітних фахівців — від створення резюме до кар'єрної консультації. Навички, які точно потрібно прокачувати – гнучкість і креативність, комунікація, англійська мова.